×

Lightning Network Nedir?

Lightning Network nedir

Lightning Network Nedir?

Kripto para piyasasında yer alan kullanıcıların en çok araştırdığı konulardan birisi de, Lightning Network nedir? sorusu olmaktadır. Lightning Network yani kısa adı ile LN, blok zincirler üzerinde oluşan ölçeklenebilirlik problemini halledebilmek için ortaya çıkmış olan bir teknoloji çeşididir. Blok zincirler yani blockchain üzerinde yapılan işlemler, Lightning Network teknolojisi sayesinde daha da hızlı bir hale gelmektedir. Aynı zamanda LN kullanımı daha az maliyetli olup, kripto para yatırımcılarına daha büyük avantajlar sağlamaktadır.

Açık kaynaklı bir yazılım olarak oluşturulan Lightning Network projesi, yani Türkçe anlamı ile Yıldırım Ağı Bitcoin para transferlerinde yaşanan hız sorunlarını çözmek için ortaya çıksa da, diğer kripto para birimleri içinde kullanılabilen bir uygulama olmaktadır. Lightning Network, ilk olarak 2015 senesinde Joseph Poon ve Thaddeus Dryja tarafından çıkarılmış olup, düşük işlem ücretleri sayesinde de kısa sürede en çok kullanılan teknolojilerinden biri olmuştur.

Lightning Network nedir

Lightning Network Nasıl Çalışır?

Lightning Network, blockchain ağı üzerinde gerçekleştirilen bütün işlemlerin daha az maliyetli, daha hızlı ve daha pratik bir şekilde halledilmesini sağlayan bir proje olup, çalışma sistemi ise imzalı komut çeşitleri ve akıllı sözleşmeler aracılığı ile gerçekleşmektedir. Lightning Network uygulamasını kullanım aşamasında özel ve genel olarak iki anahtar değiştirilmekte ve böylece işlemlere kolaylıkla erişilebilmekte ve verilen emirleri n uygulanma aşaması daha hızlı bir şekilde olmaktadır.

Lightning Network Avantajları

Lightning Network’ün iyi tarafları şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Küçük meblağların aktarılması Lightning Network ile mümkün olmaktadır.
  • Lightning Network ile iki yönlü ödeme kanalları kullanılabilmekte ve bu sayede işlemler daha hızlı yapılabilmektedir.
  • Lightning Network, blockchainden ayrı bir katman olarak hizmet vermektedir.
  • Lightning Network ile blok zincirleri üzerinde yaşanan işlemlerin yoğunluğu azaltılabilmektedir.
  • LN ile daha fazla Bitcoin nodları kullanılabilmektedir.
  • Lightning Network üstünde yapılan bütün işlemler ana zincirler dışında ve ayrı bir katmanda yapılabildiği için daha düşük ödemelerle işlemler gerçekleşmektedir.
  • Lightning Network ile yapılmakta olan işlemler, herhangi bir onaya ihtiyaç duymadığı için pek çok sayıda işlem, aynı anda ve çok çabuk bir şekilde yapılabilmektedir.

Lightning Network Dezavantajları

Lightning Network’ün olumsuz yanları ise şunlar olmaktadır;

  • Blockchain işlemlerinden farklı olarak Lightning Network’de alıcıların çevrimdışı oldukları durumlarda ödemeler gerçekleşememektedir.
  • Bu teknolojide, Lightning Network para kazanma için fonlarını devamlı olarak izlemeleri güvenlik açısından lazım olmaktadır.
  • Lightning Network kullanımlarında yatırımcılar ödeme kanallarının kapanmasını ve açılmasını elle yani manuel olarak yapmak durumdadırlar.
  • Lightning Network ile ufak meblağlarının transferleri kolaylıkla yapılmakta ama büyük meblağlarda olan para transferleri için bu teknoloji henüz uygun olmamaktadır.

Lightning Network Nasıl Kullanılır?

Kripto para yatırımcılarının cevabını en çok merak ettiği sorulardan birisi de, Lightning Network nasıl kullanılır? olmaktadır. Lightning Network ile işlemleri yapabilmek için ilk olarak LN’ye bağlanan bir istemci gerekli olmaktadır. Bağlantı sağlandıktan sonra ise LN para cüzdanlarına gönderilecek olan kripto paraları, istenilen ödeme kanallarına depozite ücreti ödendikten sonra kanallara para transferleri kolaylıkla yapılabilmektedir.

Bu sırada yapılan bütün bu işlemler, Lightning Network ödeme kanalı kapanana kadar blok zincirlerine iletilmemektedir. Böylelikle madencilere yapılması gereken ödemeler ortadan kalkmakta ve sadece Lightning Network ödeme kanallarına ödenen düşük depozito ücreti ile bütün para transferleri gerçekleşebilmektedir. Lightning Network ödeme kanalı kapandıktan sonra ise yapılan bütün işlemler blok zincirlere eklenmektedir. Lightning Network üzerinde açılan bu ödeme kanalları sadece iki kişi için oluşturulabileceği gibi çoklu sayılarda olan kullanıcılar için de istenen sayıda ödeme kanalı açmak mümkün olmaktadır.

Sorumluluk Reddi: Bu makalede yer alan bilgiler tamamen bilgi verme amaçlı olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder