×

NFT Nedir? NFT Nasıl Yapılır?

NFT nedir

NFT Nedir? NFT Nasıl Yapılır?

NFT, son dönemlerde ismi sıkça duyulan ve yatırımcıların ilgisini çekmeyi başaran bir terimdir. Non Fungible Token olarak da bilinen NFT, Türkçeye “Değiştirilemez Token” olarak geçmektedir. Pek çok insan NFT nedir sorusuna yanıt aramakta ve bu değiştirilemez token ögelerinin yatırım için kullanılabilip kullanılamayacağını öğrenmek istemektedir. Bir tür dijital varlık olan NFT, yatırımcılar için token olarak görülse de, pek çok değiştirilemez obje ve tasarım için kullanılabilecek bir terimdir.

Değiştirilmesi mümkün olmayan ve her biri özel olan NFT’ler, hem yatırım aracı hem de satın alma aracı olarak kullanılabilmektedir. Yatırım aracı olarak kullanımı ise, somut bir sanat eserine yatırım yapmaktan farksızdır. Özel tasarlanmış bir ses dosyası, resim, sanat eseri, tweet, jpeg dosyası gibi pek çok dijital öge, NFT örnekleri olarak değerlendirilebilmekte ve yatırım amacıyla satın alınabilmektedir. Bu noktada tek dikkat edilmesi gereken husus, oluşturulan dijital ögenin eşsiz olmasıdır.

NFT nedir

NFT Nasıl Satın Alınır?

NFT satın almak ve bu bağlamda yatırım yapmak isteyen vatandaşlar, NFT nasıl satın alınır sorusuna cevap bulmak için araştırma yapmaktadır. NFT olarak değerlendirilen dijital ögelerin alım ve satım işlemleri oldukça kolaydır. Bu bağlamda satış kararı tamamen NFT üretimi yapan tasarımcıya ait olmaktadır. Yani, üretimi yapılan her NFT satılmak zorunda değildir.

NFT satın alabileceğiniz pek çok platform bulunmaktadır. Benzeri bulunmayan eserler olarak da adlandırılan NFT’ler, satıcının isteğine bağlı olarak hem belirli bir fiyat üzerinden, hem de açık arttırma usulü ile satılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, bir tasarımcının Gucci markası temalı yaptığı bir hayalet çizimi, marka tarafından 3.600 Dolar karşılığında satın alınmıştır. Bir NFT öge çok düşük meblağlara satılabileceği gibi yüksek fiyatlardan da alıcı bulabilmektedir. Bu nedenle çoğunlukla satışlar açık arttırma usulü ile yapılmaktadır.

NFT Nasıl Üretilir?

Yatırım amacına ek olarak kazanç elde etmek isteyen bireyler NFT nasıl üretilir diye düşünmektedir. Sanılanın aksine NFT üretimi zor değildir. Bu doğrultuda kripto para madenciliği gibi yüksek kalitede ekipmanlar ve kodlama becerilerine ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu sebepten ötürü isteyen her birey NFT üretimi yapabilir ve satışa sunarak gelir elde edebilir.

NFT üretimi için ihtiyaç duyulacak tek şey, sanal kripto para cüzdanıdır. Sanal ya da dijital olarak bilinen kripto para cüzdanı çok kolay şekilde açılabilmektedir. İnternet üzerinde sanal kripto cüzdanı oluşturabileceğiniz pek çok platform bulunmaktadır. Ancak cüzdan oluşturacağınız platformun güvenilir olduğuna dikkat etmelisiniz. Aksi halde kripto yatırımlarınız tamamen kaybolabilir.

Üretim sonrasında satışa çıkartılacak NFT’ler Ethereum tabanlı bir sisteme sahip olmaktadır. Bu sistem içerisinde NFT olarak değerlendirilen dosyaların bulunduğu bir token halindedir. Tasarımcı ya da üretici, hazırlamış olduğu bu NFT’yi sattıktan sonra, NFT tekrar el değiştirirse yani satılırsa, üretici tekrar komisyon kazancı elde edebilmektedir.

NFT Yatırımı Nasıl Yapılır?

Son dönemlerde sıkça ismini söz ettiren yatırım seçeneklerinden bir tanesi de NFT alıp satmaktır. NFT üretimi yapan bireyler de yatırım yapabilmektedir. NFT nasıl oluşturulur sorusunu yönelten vatandaşlar, NFT oluşturmanın oldukça kolay ve kazançlı olduğunu bilmelidir. NFT yatırımı yapabilmek için tercih edebileceğiniz yöntemler aşağıdaki listede belirtilmektedir.

  • NFT üretimi yapmak
  • Twitter, Instagram, Tiktok gibi platformlarda yaratıcı içerikler üretmek ve NFT haline getirmek
  • NFT alıp değerlenmesini beklemek (Yatırım)
  • NFT alım satımı yapmak

Yukarıda belirtilen yöntemlere ek olarak tercih edebileceğiniz pek çok NFT yatırım yöntemi bulunmaktadır. Ancak NFT yatırımına başlamadan önce bilmeniz gerekir ki, NFT’lerin orijinal olduğundan emin olmalısınız.

Not: Makaledeki bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder