×

Ripple (XRP) Fiyatını Etkileyen Faktörler

Ripple (XRP)

Ripple (XRP) Fiyatını Etkileyen Faktörler

Kripto para borsalarında Bitcoin ve Ethereum’dan sonra en çok işlem görev ve piyasa hacmi bakımından piyasalarda yer alan bütün altcoinlerden daha yüksek düzeyde hacme sahip olan Ripple, uzun bir dönemdir kripto para yatırımcıları tarafından en çok ilgi gören dijital varlıklardandır. XRP kısatlması ve koduyla kripto para borsalarında işlem gören Ripple’ın geleceğiyle ilgili çeşitli spekülasyonlar bulunuyor olmasının yanı sıra Ripple’ın fiyatlarını etkileyen bazı temel faktörler de bulunmaktadır. Özellikle hemen her yatırımcı tarafından merak edilen SEC Ripple davası, XRP’nin geleceğini belirleme konusunda son derece önemli bir konuma sahiptir. Söz konusu dava, XRP yatırımı gerçekleştirmiş ya da XRP’ye yatırım gerçekleştirme eğiliminde olan yatırımcılar başta olmak üzere hemen her kripto para takipçisi tarafından dikkatle takip ediliyor olmasının yanı sıra davada kayda değer bir aşamaya gelindiğini söylemek mümkün değildir. Bu kapsamda Ripple (XRP)  davası ne olur? Sorusunun cevabı da yine yatırımcıların en çok merak ettiği bir diğer durum olarak dikkat çekmektedir.

Ripple (XRP)

SEC Ripple Davası

Belirtilmiş olduğu gibi XRP’nin fiyatlarında yaşanan farklılıkların en temel sebebi SEC (Amerikan Menkul Kıymetler Borsası) tarafından Ripple şirketine açılmış olan davadır. Söz konusu dava uzun süredir görülüyor olmasına karşın henüz sonucunda dair kesin bir öngörüde bulunulamıyor olması XRP’nin fiyatlarına doğrudan etki sağlamaktadır. SEC Ripple davası sonucunun Ripple şirketi leyine sonuçlanması halinde XRP’nin son derece önemli bir konuma geleceği uzman görüşleri arasında ön plana çıkmaktadır.

Aynı zamanda SEC Ripple davası, belli bir standartta sürmüyor olması nedeniyle de Ripple fiyatları konusunda çeşitli spekülasyonların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Davanın nasıl sonuçlanacağına dair kesin öngörülerin belirlenememesi davanın seyriyle ilgili manipülasyonlara yol açtığı gibi Ripple’a olan ilgili bazı dönemlerde yüksek seviyelere çekerken bazı dönemlerde ise yatırımcılar tarafından son derece düşük bir şekilde talep edilmektedir.

Anlaşılacağı üzere söz konusu mahkeme süreci Ripple’ın son dönem fiyat istikrarını etkileyen en temel faktördür. Buna ek olarak Ripple davayı kaybederse, belirtilmiş olduğu gibi menkul bir kıymet olarak görülmesi mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla piyasalarda satışı yapılamayacak olan XRP’nin tamamen piyasalardan çekilmesi de olasıdır.

Yatırımcılar

Belirtilen durumlardan ötürü, yani SEC Ripple davası kapsamında spekülasyonların yoğun ve yaygın bir biçimde yatırımcılar içerisine dile getiriliyor olması, yatırımcıların Ripple’a yatırım yaparken iki kez düşünmesine neden olmaktadır. Bu sebepten dolayı yatırımcıların hareketlilik göstermesi XRP’Nin fiyatlarına doğrudan etki gösterir. Ani durumlarda XRP’den kaçan yatırımcılar XRP fiyatlarının düşmesine neden olurken, yoğun bir biçimde XRP’ye yatırım yapılması halinde fiyat yükselişi ortaya çıkmaktadır.

Ripple Şirketinin Piyasaya XRP Sürmesi

Pek çok kimse tarafından bilinmiyor olsa da Ripple, şirketi olası aksaklıklara karşı şirketin kasasında belli bir miktar XRP muhafaza etmektedir. Şirketin kasasında yer alan bu XRP’ler belli dönemlerde piyasaya sürülerek Ripple arzı arttırılır. Herhangi bir alanda arzın arttırılması doğrudan finansal yatırım araçlarının fiyatlarına etkide bulunduğu göz önüne alınacak olursa, Ripple fiyatlarını etkileyen faktörler arasında söz konusu kasadan piyasaya aktarılan XRP’ler de önemli bir yer kapsamaktır.

Büyük Bankaların Etkisi

Ripple, bilineceği üzere dünya çapında işlem yapan ve uluslararası ticarette yoğun bir biçimde kullanılan bazı devasa bankalara altyapı sağlamaktadır. Ripple şirketinin bu misyonu, XRP fiyatlarını belirleme konusunda son derece kritik bir öneme sahip olduğu gibi SEC Ripple davası faktörünün dışında büyük bankaların altyapılarına yönelik firmanın hizmet sağlayıcı olması son derece büyük önem arz etmektedir. Yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder