RSI İndikatörü Nedir?
Günümüzde borsa ya da diğer tüm yatırım alanlarında yatırımcıların kullanabileceği pek çok farklı analiz yöntemi bulunmaktadır. Bu analiz yöntemleri temel olarak farklı alanlarda farklı göstergelerin elde edilmesini sağlıyor olmakla birlikte bazı yöntemler tek başına çoğu zaman yeteri kadar veri sunmayabilir. RSI indikatörü canlı da tam olarak bu tarz durumlarda kullanılması gereken ve çoğunlukla başka bir analiz aracı aracılığıyla teyit edilen yatırımların başlangıcında kullanılan yöntemdir. Yöntemin temel çok köklü bir geçmişe dayanıyor olmakla birlikte günümüzde kripto para borsalarında ya da reel borsalarda aktif olarak yatırımcılar tarafından yoğun biçimde kullanılmaktadır.
RSI İndikatörü Nedir?
Öncelikli olarak RSI indikatörü nedir? merak edenler için bu yatırım analiz aracının temel anlamda ne ifade ettiğini açıklamak gerekirse; yatırım araçlarının kısa ve orta vadede nasıl bir seyir izleyeceğini tahmin etmek amacıyla kapanış ve açılış fiyatları dikkate alınarak dönemler arasında karşılaştırma yapma esasına dayanan bir çeşit analiz yöntemidir.
Özellikle borsada hisse senedi yatırımlarında büyük ölçüde önemli verilen sunan bu analiz aracı, günümüzde yapay zeka temelli bazı yazılımlar aracılığıyla da kullanılmaktadır. Çeşitli değerlerin yer aldığı bu yazılımlar, yatırımcılara ne zaman yatırım yapılması gerektiği konusunda veriler sunduğu gibi uyarıcı bildirimler de göndermektedir. RSI indikatörü nedir? merak edenler için kısaca yatırımlar için öngörüde bulunmak amacıyla kullanılan bir çeşit analiz aracı olduğunu söylemek mümkündür.
RSI Açılımı Nedir?
Yatırım araçları için kullanılan analiz yöntemlerine ilgi duyan yatırımcılar başta olmak üzere piyasalarla ve borsalarla ilgilenen yatırımcılar tarafından en çok merak edilen konulardan biri de RSI açılımı nedir? sorusudur. Söz konusu aracın açılımı, temel olarak hangi amaç ve nitelikler için kullanılması gerektiği konusunda oldukça spesifik bilgiler vermektedir.
Bu kapsamda RSI açılımı nedir? merak edenler için RSI’ın açılımını “Relativie Strenth Index” şeklinde ifade etmek mümkündür. Söz konusu açılımın Türkçe karşılığı ise anlaşılacağı üzere “Göreceli Güç Endeksi” şeklindedir. Analiz aracının sunduğu tahminlerin nitelik bakımından her zaman tek başına yeteli olmadığını anlamak için açılımına bakmak da yeterlidir.
RSI açılımından anlaşılacağı üzere RSI temel olarak göreceli veriler sunar. Yani başlangıçta belirtilmiş olduğu gibi bu analiz aracının sunacağı verileri doğrudan yatırım verisi olarak kabul etmek her zaman geçerli olmayabilir. Söz konusu verileri farklı yatırım analizleriyle desteklemek ve buna uygun şekilde yatırımları yönlendirmek gerekir.
RSI Nasıl Hesaplanır?
RSI nedir borsa ile ilgilenenler tarafından son derece merak ediliyor olmakla birlikte RSI hesaplamasının nasıl ve hangi şekilde yapıldığı da merak konusudur. RSI indikatörünün bu denli rağbet görüyor olmasının en temel sebebi orta ve kısa vadede yatırımları şekillendirebilme konusunda veri sağlıyor olmasıdır. Söz konusu indikatör, belli başlı referans değerleri verir ve bu değerler yatırımların hesaplanmasında kullanılır.
RSI İndikatöründe Hangi Referans Değerleri Neyi İfade Eder?
RSI indikatörü belirtilmiş olduğu gibi oldukça köklü bir geçmişe 1978 yılına kadar dayanmaktadır. Günümüzde geleneksel yöntemlerin yerine borsa ve benzeri her türlü yatırım alanında yapay zeka temelli yazılımların kullanılıyor olması anlık verilerin takip edilmesi ve bu tarz geleneksel yatırım analiz yöntemlerinin anlık olarak tepkiler verebilmesine aracılık etmiştir. Dolayısıyla RSI nedir borsa ile ilgilenerek yatırım yapmak isteyenlerin söz konusu indikatör tarafından yapay zeka temelli yazılımlar aracılığıyla sağlanan verileri takip etmesi gerekebilir. Bu veriler 30 ile 70 arasında referans değerleri ile ifade edilir. 30 referans değerinin altında aşım olduğunun gösterirken, 70 referans değerinin üzerinde aşım olduğunu göstermektedir. Verilen bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.
Yorum gönder