×

Validatör Nedir?

validatör nedir

Validatör Nedir?

Kripto para birimleri her ne kadar günümüzde birere yatırım aracı olarak değerlendiriliyor olsa da her bir kripto para birimi temel olarak bir ekosistemin ödeme aracıdır. Dolayısıyla en az kripto para birimleri kadar içerlerinde yer aldıkları ekosistemlerin de değerlendirilmesi ve yatırım yapılırken bu ekosistemlerde kullanılan kavramlara yönelik genel ve temel bilgilerin edinilmesi gerekir. Coin validatör nedir? sorusunun cevabını merak edenler de büyük oranda kripto para birimlerini sadece bir yatırım aracı olarak görmeyen ve bu dijital varlıkların temel olarak içerisinde bulundukları ekosistemleri incelemeye yönelik eğilimi olan yatırımcılardır.

Validatör Kavramı Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Bilineceği üzere “Validatör” kavramı günümüzde pek çok alanda yaygın olarak kullanılır. Özellikle son dönemde farklı alanlarda farklı ihtiyaçların karşılanması amacıyla kullanılan bu kavram temel anlamda “Onay” anlamına gelir. Yani belli başlı durumlar için otomatik ya da manuel olarak sağlanan onay işlemlerine “Validatör” adı verilir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan ve Validatör cihazı olarak bilinen ekipmanların temel amacı da bu kapsamda onay işlemlerinin gerçekleşmesidir.

validatör nedir

Coin Validatör Nedir?

Kripto para ekosistemleri ya ad blok zinciri üzerinde ise söz konusu kavram farklı anlamlarda kullanılır ya da en azından içerik bakımından farklı bir noktaya işaret eder. Kavramın işaret  ettiği nokta kripto para ekosistemlerinin anlaşılması ve blok zinciri teknolojisine hakim olma konusunda oldukça verimli bilgiler sunmaktadır. Bu kapsamda Validatör kripto ekosistemleri dünyasında da belirtilmiş olduğu gibi “Onay” mercii olarak kullanılmaktadır.

Buna karşın yine belirtilmiş olduğu üzere blok zinciri üzerinde bu kavramın kullanılması içerik bakımından farklı bir noktaya tekabül eder. Bilineceği üzere blok zinciri üzerinde faaliyet gösteren ekosistemlerden bazıları PoW, bazıları ise PoS yöntemiyle işlem görür. Söz konusu yöntemler madencilerin ekosistemler içerisinde yeni kripto paralar üretmesi ve çeşitli algoritmik ya da matematiksel düğümleri çözerek yeni bloklar oluşturması anlamına gelir.

PoS, yani Proof of Stake yönteminde ise madenciler sadece yeni bloklar oluşturmakla kalmaz bu blokların onaylamak ya da ekosistem içerisinde yer alan temel verileri teyit etmekle mükelleftir. Bu kapsamda Coin validatör nedir? merak edenler için bu sorunun cevabı kendiliğinden ortaya çıkmıştır ve son derece basit bir biçim anlaşılır durumdadır.

Blok Zinciri İçerisinde Validatör Olmak

Validatör kripto dünyası içerisinde “onay mercii” olarak kullanılır. Yalnız burada temel olarak onay merciinin her bir ekosistem içerisinde yer alan katılımcılar olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Yani dünyanın farklı bölgelerinde herhangi bir kripto para ekosistemi içerisinde yer alan katılımcıların söz konusu onay işlemlerini gerçekleştirir ve onay işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte yeni bloklar inşa edilir.

Bazı blok zinciri ekosistemlerinde söz konusu sistem temel farklılıklar içererek işliyor olsa da genel anlamıyla Validatör kripto dünyasında onaylama sürecine ve bizzat onaylama işlemini gerçekleştiren kullanıcıya verilen isimdir. Dolayısıyla söz konusu kavram, aynı anda bir eylemi ve sıfatı doğrudan işaret ederek farklı amaçlar için kullanılabilir nitelik gösterir.

Blok zinciri teknolojisiyle ilişki içerisinde olan pek çok kullanıcı tarafından merak edilen konuların başında kripto ekosistemler içerisinde Validatör olmak ve buna bağlı olarak Validatör kriptp dünyasında faaliyet göstermek bulunmaktadır. Kripto ekosistemlerinde Validatör olabilmek için temel olarak başvuru yapılması gerekmektedir. Bu başvurular blok zinciri ağı üzerinde işlem gören ya da bu ağ üzerinde bir ekosistem inşa etmiş her bir platform için özel olarak yapıldığı gibi aynı zamanda Validatör olmanın, madenci olmak anlamına geleceği de bilinmelidir.

Validatör kripto kavramı hakkında yapılan bu inceleme kesinlikle bir yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder