×

Yeni Başlayanlar İçin Kripto Para Nedir?

Yeni başlayanlar için kripto para nedir

Yeni Başlayanlar İçin Kripto Para Nedir?

Yeni başlayanlar için kripto para nedir adlı yazımızda kripto paranın neden bu kadar gündemde olduğu, nasıl kazandırdığı ve biraz da risklerinden söz ediyor olacağız. Bu yazının amacı yeni yatırımcıyı kripto paraların bir yatırım aracı olarak farklarından da bahsediyor olacağız.

Kripto parayı farklı mecralarda dijital para veya sanal para olarak duyabilirsiniz. Henüz kullanım alanı fazla olmayan gerçek parayla satın alınan sanal para türevidir. 1400 çeşit kripto para türevi bulunur. Kripto para genel olarak Bitcoin ve Altcoin olarak ikiye ayrılır.

Kripto Para Ne İşe Yarar, Hangi Terimler Kullanılır?

Kripto para belki de sadece internette dark web’ de takip edilemeyen para ödemeleri için bir seçenek olarak çıkmıştı. Ancak kullanım alanı olarak tıpkı bir dövize yatırım, hisse senedi alımına benzeyen kullanım şekli taşıyor. Henüz hiçbir ülke resmi olarak kripto para birimlerini tanımıyor. Ancak yakın gelecekte durum değişecek gibi gözüküyor. Kripto para ne işe yarar, hangi terimler kullanılır kısaca inceliyoruz.

  • Bitcoin, Satoshi Nakamoto takma isimli dünyanın en çok bilinen ve kazandıran kriptosunun adı.
  • Altcoin, bitcoin olmayan tüm sanal paralara verilen isim.
  • Blockchain, diğer adıyla blok zinciri olarak adlandırılan kripto paranın verilerinin bulunduğu şifrelenmiş veri alt yapısı.
  • Madencilik, gerekli teknolojik donanımla kripto para üretme işi
  • Coin, token ise Türkçesi madeni para olan marka adının arkasına gelen isim.
  • Cüzdan, satın almış olduğunuz coin veya dijital paranın tutulduğu sanal hesaba verilen ad.

Kripto paraların bugün bu kadar konuşuluyor olması ilk yatırımcılarına muazzam para kazandırmasıdır. Örneğin küçük meblağlar yatırıp ev, araba alanları görenler kendini sanal para piyasası içerisinde buldu. Aslında ana amacı internette ödeme biçimi henüz yaygınlaşmadı. Ancak ileride dijital para ile hizmet alımları daha fazla yaygınlaşacaktır.

Yeni başlayanlar için kripto para nedir

Kripto Para Nasıl Alınır, Satılır, Kazanılır?

Kripto para nasıl alınır, satılır, kazanılır konusunda işler biraz karmaşıklaşıyor. Bu konuda kanunlar çerçevesinde geçerliliği henüz tam olarak hiçbir devlet tarafından kabul edilmeyen sanal paralarda dolandırıcılar da işbaşı yapıyor diyebiliriz. Aracı kuruluş olarak açılan web siteleri ile işlem yaptırmak, kripto dolandırıcılarına para kaptırmamak için güvenilir siteleri bulmak gerekiyor.

Üyelik yapılan güvenilir siteye kendi para hesabınızdan para transferi yaptıktan sonra kripto para almak için her şey hazır duruma geliyor. Burada kısaltma adlarını göreceksiniz. Kısaltma adları tıpkı menkul kıymetler borsasındaki gibi satın almak istediğiniz dijital parayı temsil eder.

  • Bitcoin, BTC kısa ismi ile anılan en pahalı para birimidir.
  • Ethereum ETH ile adlandırılan altcoinlerin en büyüğüdür.
  • BitcoinCash BCH Altcoin piyasasında Bitcoinin eş değeri olarak işlem gören, Bitcoin olamayan kripto para birimi.
  • Ripple, XRP kısaltması ile anılan dijital para birimidir.
  • Litecoin LTC ile gösteriliyor.
  • Nem kendi isminin aksine XEM şeklinde gösteriliyor.
  • IOTA da diğerlerinden farklı olarak MIOTA şeklinde biliniyor.

Kripto para nedir, ne işe yarar anladık ancak bilmeniz gereken yasal güvence probleminden de bahsetmek gerekir. Henüz resmi olarak kanun çerçevesinde düzenlemesi yapılmadığından kripto para alımları ve satımlarından doğacak tüm riskler yatırımcıya aittir.

Kripto para yatırımında kazanmak kadar kaybetmek de olduğunu unutmamak gerekiyor. Ani düşüşlerle hemen satış yapmak panik satışı olarak bilinir ve uzmanlarca tavsiye edilmez. Yatırım yapmak istenilen kripto para grafiği ve teknik analizlerle yüksek fiyattan değil düşük fiyattan sanal para alımı daha fazla kar getirir. Bunun için güvenilir uzmanlardan tavsiye alınabilir veya araştırmalar yapılabilir. Yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder