×

Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi Hakkında Bilgiler

Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi

Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi Hakkında Bilgiler

Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi, Hamdullah Emin Paşa Vakfı tarafından 2011 yılında Antalya’ya bağlı olan Alanya ilçesinde kurulmuş vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin alınan karar ile 3 Mart 2011 tarihli ve 27863 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır.

Vakıf, Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) ilk resmi başvurusunu 23 Aralık 2008 tarih ve 148/335 numara ile 26 Ağustos 2009 tarihli fizibilite raporu ve gerekli diğer belgeleri sunarak yapmıştır. YÖK Yükseköğretim Kurumları Birimi 2009 yılı içerisinde başvuru dosyasında bazı değişiklikler talep etmiş ve talepler yerine getirilmiştir.

Kanunun yayımlanmasının ardından Mütevelli Heyet, üniversitelerin kuruluş tüzüğü olan Ana Yönetmeliğin hazırlanması için çalışmalara başladı. Buna göre diğer vakıf üniversitelerinin temel düzenlemeleri incelenmiştir. Alanya HEP Üniversitesi Ana Yönetmelik taslağı Mütevelli Heyet tarafından kabul edilerek Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanarak 18 Temmuz 2011 tarihli Resmî Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Alanyalı Mimar İlker Karaduman, fiziki yeniden yapılandırma kriterlerini belirledikten sonra, üniversiteye tahsis edilen Cikcilli’deki arsa üzerindeki akademik binaların mimari planlarını hazırlamaya başladı.

23 Nisan 2013 tarihinde Alanya’da YÖK Yönetim Kurulu Üyesi Prof Dr Durmuş Günay başkanlığında akademik yapının gözden geçirildiği yuvarlak masa toplantısı yapılmış; çeşitli üniversitelerden akademisyenler de katılmıştır.

Nimet ve Abdurrahman Alaettinoğlu Yerleşkesinde tamamı Alanyalıların bağışlarıyla finanse edilen ilk binanın inşaatı Aralık 2013’te tamamlandı. Hazırlanan plana uygun olarak çevre ve peyzaj uygulaması tamamlandı. Ocak 2014’te akademik ve idari müdürler ile öğretim üyeleri görevlerine yerleştirildi.

Erol Sayın, Mütevelli Heyeti tarafından Alanya HEP Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanmış ve atama Yükseköğretim Kurulu’nun 06 Kasım 2013 tarih ve 73112577-201.99/58474 sayılı hükmü ile onaylanmıştır. 2014 yılında dekan atama süreci, öğretim üyeleri ve yöneticiler başlatıldı ve üniversitenin yönetim kurulu ve senatosu oluşturuldu. Ekim 2016’da Prof. Dr. Mehmet Durdu Öner rektör yardımcılığına atanmıştır.

Alanya HEP Üniversitesi’nin geleceğe yönelik projeleri arasında Eko-Teknopark, Uluslararası Konferans Salonu ve Botanik Park yer alır.

Alanya’da bulunan tüzel kişiliğe sahip olan vakıf üniversitesi Alanya HEP Üniversitesi’nin eğitim dili farklı bölümlerde Türkçe ve İngilizce olarak belirlenmiştir.

İlerleyen yıllarda Alanya HEP Üniversitesi’nde açılan iktisadi ve idari bilimler fakültesinde bankacılık ve finans, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü açılmıştır ve birçok yeni fakülte bölümleriyle öğrencilere Alanya HEP Üniversitesi tarafından kapı açılmıştır. Kuruluş yıllarında Alanya HEP Üniversitesi meslek yüksekokulu kurularak 4 programda ön lisans öğretime de açılmıştır.

Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi

Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi İmkân ve Olanakları Nelerdir?

Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi imkân ve olanakları oldukça geniştir. Üniversitenin isteği bölgenin doğal, kültürel, ekonomik ve sosyal gereksinimlerini̇ göz önüne alarak; özellikle turizm, tarım ve kıyısal kaynaklar yönetimi̇ alanlarında kentsel ve bölgesel kalkınmaya katkı ve katılım sağlayan öncü ve örnek bir üniversite olmaya yönelik faaliyetler ve hizmetleri sunmaktır.

Burslu programlara yerleştirilen öğrencilere sağlanan burs sadece burslu öğrenci alınacağı belirtilen programlara yerleştirilen öğrencileri ve sadece öğrenim ücretini kapsamaktadır. Bunun dışında kalan, barınma, beslenme, ulaşım, kitap, yurtdışında eğitim giderleri gibi giderler burs kapsamının dışında olmaktadır. Bu burslar İngilizce hazırlık programında geçirilen bir yıllık süreyi de kapsamaktadır. Bu burslar karşılıksız olup normal eğitim-öğretim süresini kapsar; normal eğitim-öğretim süresini aşan dönemi kapsayamaz.

Alanya HEP Üniversitesi’nin, öğrencilerin konaklamasına yönelik anlaşmalı apartları mevcuttur. 5 yıldızlı apart otelden, birçok imkân dahilinde öğrencilere uygun ev seçenekleri de bölgede mevcuttur. Fiyatlar 300 TL ile 1000 TL civarındadır. Ayrıca şehirde talep eden öğrenciler için kalabileceği özel ve devlet yurtları da bulunmaktadır.

Alanya HEP Üniversitesi’nin çevresinde çeşitli çok katlı alışveriş merkezleri, kültür-sanat merkezleri, spor salonları, kafeler, restoranlar, bankalar, hastaneler ve kuaförden markete kadar öğrencilerin tüm sosyal kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak birçok kuruluş yer almaktadır. AHEP yerleşkesi, Alanya merkezine, sahile, tarihi ve aynı zamanda turistik alanlara yakınlığı kadar Alanya dışında da istenen noktaya rahatlıkla gidebilmeyi, Alanya’nın kültürel, tarihsel, doğal güzelliklerinin keyfini ve keşfini de yaşama imkanını da sağlamaktadır.

Nasıl Bir Üniversitedir?

Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi kulüpleri oldukça geniş çaplı olmakla beraber öğrencilerin isteği doğrultusunda seçebilecekleri kulüpler mevcuttur. Alanya’da Cikcilli Belediyesi’nin tahsis ettiği 16 dönümlük arazide temeli atılmış Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi, 2 Fakülte, 3 Bölüm ve 1 Yüksekokul ile 2014 Akademik yılında eğitim-öğretim faaliyetlerini açmıştır. Akdeniz Üniversitesi’nin şu anda Alanya’da 3 fakültesi (İşletme, Mühendislik ve Eğitim) bulunmaktadır. Akdeniz Üniversitesi’nin de bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak olan ilde tıp fakültesi açma girişimi ve ilgili Senato ve YÖK kararları eğitim alanında önemli bir adım olmuştur.

Ulusal ve Uluslararası alanda yenilikçi, yaratıcı ve öğrenci odaklı öğrenme yaklaşımlarını kullanan, toplumsal yararı gözeten, geleceği şekillendirmek üzere teknolojiyi yakından takip eden çağdaş ve öncü bir üniversite olmaktır.

Bu misyon ve vizyon doğrultusunda üniversitenin stratejik hedefleri şunlardır;  Üniversitenin nitelikli iş gücü kaynağının artırılması ve uzmanlık alanları oluşturulması,  Bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak yeni fakülte ve bölümler açmak ve bilimsel araştırmalar yapmak, Eğitim-öğretim içeriğini paydaşların ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlemek, Öğrenciler ve personel için cazibe merkezi olmak,  Mezunlarının özel sektör tarafından öncelikli tercih edildiği bir üniversite olmak, İç ve dış paydaşlarla iş birliğine dayalı olarak toplumsal değer yaratan projeler geliştirmeyi hedeflemektedir.

Açılan Bölümler Nelerdir?

Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi akademik birimi içerisinde 4 Fakülte, 1 Yüksekokul, 1 enstitü bulunmaktadır. Reisoğlu Vakfı tarafından Alanya’da Akdeniz Birlikleri’ne bağlı olarak Reisoğlu Hukuk Fakültesi kurulmasına karar verildi. 1992-1993 yıllarında ODTÜ Mimarlık Fakültesi tarafından 18 bin metrekarelik mimari proje hazırlandı. Daha sonra ilerleyen zamanda fakültenin adı 1996 yılında Alanya Hukuk Fakültesi olarak değiştirilmiş ve 2002 yılında “Alanya” terimi kaldırılmıştır. Ardından Antalya’da Hukuk Fakültesi açıldı. Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi bölümleri yıllar geçtikçe daha çok büyümeye ve daha çok açılmaya başlanmıştır. Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi fen edebiyat fakültesi kapsamında lisans bölümlerine ilk defa öğrenci alınmıştır. Alanya’da da bir işletme fakültesi kuruldu. 2014-2015 eğitim öğretim yılında üç bölüme öğrenci alınması planlanmıştır. Sanat ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü’ne, Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ne ve Turizm İşletmeciliği Bölümü’ne 15’i yabancı uyruklu 75 öğrenci alındı. Ayrıca Temel İngilizce (Hazırlık sınıfı) ve Modern Dil derslerinden oluşan Yabancı Diller Yüksekokulu da faaliyete geçmiştir. Okulumuzda 3 fakülte, 2 enstitü, 3 bölüm ve 2 lisansüstü program bulunmaktadır.

Yorum gönder