×

Anadolu Üniversitesi

Anadolu Üniversitesi

Anadolu Üniversitesi

Anadolu Üniversitesi Eskişehir şehrinde yer alan bir devlet üniversitesidir. Üniversite Asım’ın kısaltması ise ANDÜ olarak geçiyor. Anadolu Üniversitesi amblemindeki renkler ise bordo ve mavidir. Anadolu üniversitesini diğer devlet üniversitelerinden ayıran en önemli özelliği hem yüz yüze hem de uzaksan eğitim vermesidir. Anadolu Üniversitesi kurulumu çok eski yıllara dayanıyor. Tarih olarak 1958 tarihinde kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsüne dayanıyor. Kayıtlı öğrenci sayısına bakıldığı zaman ise Avrupa sıralamalarında birinci sorada geliyor. Dünya üzerinden bakıldığı zaman da ise dünyanın en büyük üçüncü üniversitesi olarak geçiyor. Öğrenci sayısı da ciddi anlamda fazladır. Yaklaşık toplam üç milyon öğrencisi bulunuyor.

Nasıl Bir Üniversite

Anadolu Üniversitesi öğrencilerine kaliteli eğitim sunan oldukça kapsamlı bir üniversitedir. Eğitim açısından hem uzaktan hem de örgün eğitim sunar. Bu doğrultuda birçok öğrencinin üniversite bünyesinde kaydı bulunuyor. Anadolu Üniversitesi kaydı buluna tüm öğrencilerine birçok imkan tanıyor.Genel olarak eğitim dili Türkçe’dir. Eğitim dili arasında İngilizce de bulunuyor. Anadolu Üniversitesi kapsamında bulanan bazı bölümlerde yüzde otuz olarak İngilizce eğitim sağlanıyor. Ayrıca Anadolu Üniversitesi Kafkasya Üniversiteler Birliği dahilinde bulunan bir üyedir. Anadolu Üniversitesi akademik personelleri de oldukça güçlü bir kadroya sahiptir. Bu açıdan da birçok öğrenci Anadolu Üniversitesi bünyesinde bulunan bölümleri tercih ediyorlar. Anadolu Üniversitesi akademik personel kadrosu toplam 1.693 olarak biliniyor. Öğrenci sayısı bakımında üst sıralarda yer Alan Anadolu Üniversitesi açık öğretim kaydı bulunan öğrenci sayısı 2.305 kişidir. Bünyesinde sadece yerli değil aynı zamanda yabancı öğrencilere de eğitim veren Anadolu Üniversitesi yabancı öğrenci sayısı ise 3811 kişidir.

Anadolu Üniversitesi

Anadolu Üniversitesi İmkan ve Olanakları

Anadolu Üniversitesi eğitim alanında kendini geliştirmiş ve bünyesinde eğitim gören öğrencilerine kaliteli eğitim sunan kapsamlı bir üniversitedir. Hem örgün eğitim de hem de açık öğretim de öğrencilerine hizmet veriyor. Anadolu Üniversitesini diğer üniversitelerden ayrı kılan ve öğrenciler için en büyük avantajı budur diyebiliriz. Durum böyle olunca bünyesinde bulunan öğrencilerine birçok imkan ve olanak sağlıyor. Uzaktan eğitim de açık öğretim olarak eğitim veren fakülteleri şu şekildedir;

  • Açıköğretim Fakültesi
  • İktisad Fakültesi
  • İşletme Fakültesi

Bu fakültelerde açık öğretim eğitimi veren Anadolu Üniversitesi öğrencilerine uzaktan eğitim de oldukça katkı sağlıyor ve olanak sunuyor. Anadolu Üniversitesinin başlattığı uzaktan eğitim sisteminde çeşitli şehirlerde akademik danışmanlık merkezleri bulunuyor. Böylelikle Anadolu Üniversitesi açıköğretim alanında eğitim gören öğrenciler Eskişehir’de sınava girmek zorunda kalmıyorlar. Uzaktan yılda iki defa yapılan sınavlar başka şehirlerdeki akademik danışmanlık merkezlerinde yapılıyor. Ayrıca Anadolu Üniversitesi açıköğretim bölümlerinden alınan diplomaların diğer üniversitelerin örgün eğitiminden alınan diplomalarından hiçbir farkı yoktur. Bu surumda Anadolu Üniversitesi açıköğretim öğrencileri için sağlanan oldukça olumlu bir imkansız. Durum böyle olunca da birçok öğrenci Anadolu Üniversitesi açıköğretim bölümlerini tercih edebiliyor.

Anadolu Üniversitesi eğirim açısından öğrencilerine sağladığı bu olanaklar dışında sosyal anlamda da öğrencilerine imkan sağlıyor. Öğrencilerin kültürel ve sanatsal yönlerini geliştirmek amacı ile diğer büyük şehirlerle eş zamanlı etkinlikler düzenliyor. Anlara ve İstanbul etkinliklerine dahil olunuyor. Anadolu Üniversitesi bünyesinde bulunan öğrenciler için sinema, tiyatro, konserler ve sergi salonları gibi birçok etkinliklerle öğrencilerine imkan sağlıyor. Ayrıca üniversitenin kendi kampüsünde yani Yunus Emre Kampüsü dahilinde öğrencilerinin faydalanması için iki farklı yemekhane bulunuyor. Gün içerisinde kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmam üzere toplam üç öğün için yemek veriliyor. Yemekhane ücretinden bahsedecek olursak da her öğün için öğrenci yemek ücreti 1.50 liradır.

Bünyesinde Bulunan Fakülteler

Anadolu Üniversitesi bünyesinde birçok lisans eğitimi verilen fakülteler bulunduruyor. Eğitim açısından öğrencilerine oldukça önem veren Anadolu Üniversitesi bünyesinde toplam 12 farklı fakültede lisans eğitimi sağlıyor. Üniversite dahilinde bulunan fakülteler hakkında bilgi verecek olursak Anadolu Üniversitesi Fakülteleri şu şekildedir diyebiliriz;

  • Açıköğretim Fakültesi
  • Eczacılık Fakültesi
  • Edebiyat Fakültesi
  • Eğitim Fakültesi
  • Güzel Sanatlar Fakültesi
  • Hukuk Fakültesi
  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  • İktisat Fakültesi ( Açıköğretim )
  • İletişim Bilimleri Fakültesi
  • İşletme Fakültesi ( Açıköğretim )
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Turizm Fakültesi

Anadolu Üniversitesi hem açıköğretim olarak hem de örgün eğitim olarak öğrencilerine sündürüp lisans bölümleri yukarıda gösterildiği gibidir. Bu durumda öğrenciler için bölüm seçerken birçok seçenek bulunuyor.

Bünyesinde Bulunan Enstitüler

Anadolu Üniversitesi hem açıköğretim hem de normal öğretim olarak eğitim verdiği gibi aynı zamanda lisans ve önlisans bölümleri dışında yüksek lisans bölümlerinde de öğrencilerine eğitim sağlıyor. Lisans üstü eğitimde de oldukça kapsamlı ve öğrencilerine önem veren Anadolu Üniversitesi bünyesinde bulunan enstitüler hakkında bilgi verecek olursak öncelikle sıralayabiliriz. Anadolu Üniversitesi enstitüleri ise şu şekildedir;

  • Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  • Engelliler Araştırma Enstitüsü
  • Güzel Sanatlar Enstitüsü
  • İletişim Bilimleri Enstitüsü
  • Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  • Sosyal Bilimler Enstitüsü

Anadolu Üniversitesi yukarıda belirtilmiş olan 6 farklı enstitü dahilinde öğrencilerine yüksek lisans eğitimi sağlıyor. Anadolu Üniversitesinin bir diğer avantajı da bünyesinde bu kadar çok bölüm bulundururken aynı zamanda yüksek lisans eğitimi de sağlıyor olmasıdır.

Anadolu Üniversitesi Bünyesinde Bulunan Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulları

Anadolu Üniversitesi bünyesinde hem lisans eğitimi verem hem de lisans üstü eğitimi veren bölümler bulunduruyor. Bu bölümler dışında ayrıca mesleki eğitim sağlayan önlisans bölümlerine de yer veriyor. Bu durumda öğrenciler için birçok seçenek oluşmuş oluyor. Anadolu Üniversitesi bünyesinde toplam üç farklı yüksekokul ve iki farkı meslek yüksekokulu bulunduruyor. Anadolu Üniversitesi yüksekokulları şu şekildedir;

  • Devlet Konservatuarı
  • Yabancı Diller Yüksekokulu

Yorum gönder