×

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hakkında Bazı Genel Bilgiler

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hakkında Bazı Genel Bilgiler

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, bilim ve teknolojiye katkıda bulunarak, ülke refahı için çalışacak donanımlı bireyler yetiştirmek amacıyla ülkemizin 97. devlet üniversitesi olarak (27648 sayı ve 21 Temmuz 2010 tarihinde resmî gazete yayımlanan karar uyarınca) kurulmuştur. Üniversitenin akademik birimlerine incelendiğinde 7 fakülte, 1 yüksekokul ve 4 enstitü ile 1 konservatuvarla 03 Ekim 2011 tarihinde eğitim-öğretime başlamıştır. Bünyesinde 15 fakülte, 1 yüksekokul, 1 devlet konservatuvarı, 3 meslek yüksekokulu, 5 enstitü ve 24 uygulama ve araştırma merkezi bulunmaktadır.

Ülkemize ve tüm insanlığa hizmet edecek, bilimin ve insanlığın geleceğine yön verecek, güncel sorunlara duyarlı, topluma yol gösteren bir üniversite olma hedefini görev edinmiş olan bir üniversitedir.

Üniversite, Tıp, Diş, Hukuk, Siyasal Bilgiler, İnsan ve Toplum Bilimleri, İşletme, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Mimarlık, Sağlık Bilimleri, İslami İlimler, Şereflikoçhisar Uygulamalı Bilimler Fakülteleri ve Şereflikoçhisar Berat Cömertoğlu Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulun da ön lisans eğitimine devam etmektedir.

2019-2020 Akademik Yılında Güzel Sanatlar, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Mütercim ve Tercümanlık Bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi bölümlerinde lisans, Meslek Yüksekokulu bünyesinde Atçılık ve Antrenörlüğü, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümünde ön lisans eğitimine başlamıştır.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Lisans Eğitimleri

Üniversitemizde Tıp, Mühendislik, Mimarlık, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Siyasal Bilgiler ve İşletme Fakülteleri ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Programında %100 İngilizce eğitim verilmektedir.

Hukuk Fakültemiz Devlet üniversiteleri içinde ilk olma özelliğiyle başladığı %30 İngilizce eğitim programına devam etmektedir. İnsan ve Toplum bilimleri Tarih programımız da %30 İngilizce eğitime devam etmektedir.

Eğitim Bilimleri Bölümü, eğitim alanında, esnek, insancıl, demokratik ve zamanın değişen koşullarına uyum sağlayan katılımcı bir ortam sağlamak gibi temel ilkeleri vurgular ve öğrencilerin kendi eğitimlerine uygun etkin bir eğitim almalarını sağlar.

İlgi ve arzuları ile bilimsellik ilkelerine bağlı olmak. Eğitim Fakültesi’ndeki diğer lisans programlarına kayıtlı öğrencilere öğretmenlik mesleği dersleri verilmektedir.

Ayrıca program, Eğitim Fakültesi dışındaki diğer fakültelerde görev yapan araştırma görevlilerine “Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı” (ÖYP) ve “52. Madde” kapsamında “Yükseköğretimde Öğretmenlik” dersi vermektedir.

Eğitim Bilimleri bölümü, bilimsel araştırma faaliyetlerinde, Türkiye’nin eğitim sorunlarının bilimsel araştırmalar yoluyla belirlenmesine öncelik vermekte; ulusal ve uluslararası literatüre katkı sağlamak amacıyla elde edilen bilgileri yayınlamak ve daha etkin lisansüstü programlar oluşturmaktadır.

Topluma hizmet faaliyetlerinde Eğitim Bilimleri bölümü, eğitim ve araştırma süreç ve sonuçlarının kurum içi ve kurum dışı bireyler ve kurumsal yapılarla etkin bir şekilde paylaşılması ve uygulanması için çalışmalar yürütmektedir. Millî Eğitim Bakanlığının çeşitli daire ve kademelerinde görev alacak uzman ve uzmanların yetiştirilmesinin yanı sıra; alanında yapılan bilimsel araştırmaların bulgularını bu organizasyon yapısına yayarak, Türkiye’de eğitim politikasının oluşturulma sürecine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Diğer bir faaliyet alanı ise öğretim üyelerinin öğretim sürecine aktif katılımıdır.

Bunun dışında Tıp Fakültesi (Türkçe programı), Sağlık Bilimleri Fakültesi Diş Hekimliği Fakültesi, Şereflikoçhisar Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Şereflikoçhisar Berat Cömertoğlu Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri MYO doğrudan Türkçe eğitim verirken; İslami İlimler Fakültemiz ise bir senelik Arapça hazırlık eğitiminin ardından Türkçe Eğitime devam etmektedir.

Yüksek Lisans Eğitimleri

Lisans eğitimlerinin yanı sıra, üniversitenin bütün fakültelerinde tezli tezsiz yüksek lisans ve doktora programları da hali hazırda devam etmektedir. Kuruluşundan itibaren kendisini bir araştırma üniversitesi olarak konumlandıran üniversitemiz, %23,50 Lisansüstü öğrenci oranı ile çok sayıda lisansüstü programı ve kaliteli olan pek çok ulusal ve uluslararası projeyle hedefine emin adımlarla ilerlemektedir.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğrencileri

Üniversitemiz, yaklaşık %11 uluslararası lisans öğrencisi (109 ülkeden 2483 Öğrenci), 203 uluslararası üniversite ile yapmış olduğu ikili anlaşmalar, öğrenci –öğretim üyesi değişim programları, ortak diploma programları ve çok sayıda yabancı uyruklu öğretim üyesi sayesinde uluslararası bir üniversite konumuna ermiştir. Üniversite bünyesinde bulunan uluslararası lisans öğrencisi oranı ile Türkiye’deki üniversiteler arasında birinci sırada yer almanın haklı gururunu da yaşamaktadır.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İmkân ve Olanakları Nelerdir?

Ankara Yıldırım Beyazıt üniversitesi imkân ve olanakları oldukça geniştir. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin lisans eğitimi veren bölümleri, ülkemizin üst düzeyde ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmeye yönelik olan bölümlerdir. Yüksek öğrenim gören bireylerin, en az bir yabancı dile ileri düzeyde hâkim olması gereğinden hareketle, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi olarak öğrencilerin, gelecekte istihdamları sırasında kendilerine büyük avantaj sağlayacak şekilde yüzde yüz düzeylere ulaşan kaliteli bir şekilde yabancı dil eğitimi verilmektedir.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Nasıl Bir Üniversitedir?

Ankara Yıldırım Beyazıt üniversitesi genel olarak öğrencilerin eğitim ve gelişimini ayrıca sosyal ortama hazırlamayı amaç edinmiş ve önem veren bir vakıf üniversitedir. Ankara Yıldırım Beyazıt üniversitesi kulüpleri oldukça geniş çaplı olmakla beraber öğrencilerin isteği doğrultusunda seçebilecekleri kulüpler mevcuttur. Bu kulüplerden bahsetmek gerekirse ilk olarak Doğa Sporları kulübünden bahsedebiliriz. Çocuk gelişimi kulübü, Atatürkçü düşünce kulübü de bulunmaktadır. Ayrıca psikoloji kulübü, güzel sanatlar kulübü, siyaset akademisi ve liderlik okulu kulübü de bulunmaktadır. Gastronomi kulübü, tasarım atölyesi kulübü ve diplomasi kulübü de bulunmaktadır. Öğrenciler ilgi alanları doğrultusunda kulüpleri seçebilir ve bunun üzerine sosyal ortamlarda bulunma imkânlarına sahip olabilirler.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, genç dinamik bir üniversitedir. Alanlarında söz sahibi akademisyenler için cazibe merkezi iken hem de başarılı öğrencilerin ilgisini çekmede büyük başarı sağlamıştır.

Akademik Personel

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, çoğu lisans ve/veya lisansüstü derecelerini ABD, Avrupa ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden almış, tecrübeli parlak bir öğretim kadrosuna sahiptir. AYBÜ,1300’ü aşkın akademisyeni kısa süre içerisinde bünyesine kazandırarak akademik insan kaynağı alt yapısını mükemmel düzeye ulaştırmıştır.

Öğrenci odaklı bir eğitim anlayışı ile yüksek öğretime yepyeni bir soluk getirmek üzere yola çıkan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi olarak, ülkemize ve dünyamıza eğitim ve bilim alanında en üst düzeyde hizmet verebilmek için var gücü ile çalışmaya devam etmektedir.

Üniversite, vizyonunu ve misyonunu sadece başkentin değil, Türkiye’nin ve dünyanın sayılı üniversitelerinden birisi olmak şeklinde belirlemiştir.

Yorum gönder