×

Boğaziçi Üniversitesi Hakkında Bilgiler

Boğaziçi Üniversitesi 

Boğaziçi Üniversitesi Hakkında Bilgiler

Boğaziçi Üniversitesi kurucu vakfı, 1996 yılında o zamanki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve şimdi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulmuştur. Önceleri sadece İstanbul’da “İstanbul Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı” (İSEGEV) adıyla hizmet veren vakıf, 2012 yılı ağustos ayında hizmet alanını Türkiye geneline yayarak “Türk Gençliğe ve Eğitime Hizmet Vakfı” (TÜRGEV) olarak değiştirmiştir. Boğaziçi Üniversitesi’nin (İHÜ) sloganı Fikri Bağımsızlıktır.

1996 yılında İstanbul’da sadece bir öğrenci yurduyla yola çıkan vakıf, bugün 19 farklı ilde 46 gençlik yurdu ve 5 misafirhanesiyle hizmet veriyor. Öz bilinçli, tarih bilincine sahip, araştıran, sorgulayan, okuyan, üretken girişimci gençler yetiştirmeyi ilke edinen TÜRGEV, 20 yılda 8166 öğrenci ve 1584 mezun ile Türkiye genelinde varlığını sürdürmektedir.

Boğaziçi Üniversitesi kampüsleri incelendiğine Başakşehir Kampüsü, Taş Mektep Kampüsü, Süleymaniye Darulkurra Kampüsü, Süleymaniye Salis Medresesi Kampüsü olmak üzere 4 kampüsü bünyesinde bulundurur. Boğaziçi Üniversitesi, topluma katkıyı ön planda tutan, tüm bilgi kaynaklarına açık uluslararası bir sosyal bilimler araştırma üniversitesidir.

Hedefi, rekabetçi ancak birleşik bir dünyanın karmaşık miraslarını bir araya getirebilen, medeniyetler arası konuşma yeteneğine sahip ardışık nesiller yetiştirmektir. Açık ve canlı akademik ortamı ve yoğun, karşılaştırmalı, çok boyutlu eğitimi sayesinde beşerî ve sosyal bilimlerde ciddi bir uluslararası araştırma üniversitesi olmak Boğaziçi Üniversitesinin çalışmalarının gereğidir. Boğaziçi Üniversitesinin benimsediği değerleri; Fikri Bağımsızlık, Karşılaştırmalı Eğitim, Geleneğe Dayalı İnovasyon, Açık Medeniyet, Çoklu Dil Eğitimi, Küresel Rekabettir.

Şu anda, altı okulda on bir bölümde yüzden fazla akademisyen ders vermektedir. Tüm disiplinlerde karşılaştırmalı yöntemleri vurgulayan talimatlar sağlarlar. Hem Doğu hem de Batı öğrenimini ve bursunu benimsemeye ek vurgu yapılmaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi 

Boğaziçi Üniversitesi İmkân ve Olanakları Nelerdir?

Boğaziçi Üniversitesi imkân ve olanakları öğrenciler için oldukça geniştir. İHU, üç dillilik politikasını desteklemektedir. Söz konusu olan diller İngilizce, Modern Türkçe ve Arapçadan oluşmaktadır. Çoğu okul ve bölüm için İngilizce, en az C1 seviyesinde akıcılık gerektiren temel eğitim dilidir. Ayrıca tüm öğrencilerimiz en az B2 düzeyinde Modern Türkçe ve Arapça ile mezun olacaklardır. Dil Okulu ayrıca Fransızca, Almanca, Rusça, İspanyolca, Malayca veya Mandarin dillerinde çok çeşitli seçmeli dersler sunmaktadır. Performanslarına bağlı olarak, öğrenciler İngiltere, ABD veya Malezya’da İHÜ tarafından desteklenen dil eğitimi alma şansına sahiptir.

İHÜ ayrıca özel bir Onur Programı ile Genel Sekreter’e bağlı Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) tarafından yürütülen sanat, spor veya seyahat gibi çeşitli ders dışı veya kulüp etkinlikleri sunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi kulüpleri oldukça geniş çaplı olmakla beraber öğrencilerin isteği doğrultusunda seçebilecekleri kulüpler de üniversitenin bünyesinde mevcuttur Vakıf, yükseköğretim yurtları kurduktan sonra ortaöğretim yurtları, anaokulları ve ilköğretim okulları açarak hizmet alanını genişletmiştir. 2011 yılında Özel Palet Eğitim Kurumları 3-6 yaş grubu ile tek şubede hizmet vermeye başlamıştır. Devam etmekte olan AMS (Amerikan Montessori Derneği) üyeliği ile Türkiye’de Montessori eğitimi olanağını sağlayan Ümraniye Tepeüstü’nde bulunan iki kampüste 1.5-3 yaş, 3-6 yaş ve 1-2-3-4 sınıfları bulunmaktadır.

Yurtları, öğrencilere huzurlu, güvenli ve samimi bir ortam sunacak şekilde tasarlanmıştır. Öğrenci yurtları 7/24 Güvenlik ile donatılmıştır. Lisansüstü öğrenciler için barınma desteği mevcut yurt olanaklarıyla sınırlıdır. Bunun yerine finansal destek de sağlanabilir. Öğrenciler kablosuz internet erişiminden de yararlanabilecektir.

Boğaziçi Üniversitesi Nasıl Bir Üniversitedir?

Boğaziçi Üniversitesi vizyonu, özgün bilgi ve bakış açıları üreterek sosyal bilimler alanında uluslararası bir otorite ve öncü olmayı hedeflemektedir. Boğaziçi Üniversitesinin benimsediği görevleri ise Boğaziçi ruhunda genç erkek ve kadın nesiller yetiştirmek, onun doymak bilmeyen öğrenme açlığını paylaşmak, yeni bir insanlık ve medeniyet anlayışına öncülük etmek ve beşerî bilimler ve sosyal bilimler için yeni bir paradigma inşasına öncülük etmek vardır.

Hukuk Fakültesi öğrencileri için programın eğitim dili Türkçe olduğundan Türkçe Hazırlık Programı zorunlu, söz konusu bölümün öğrencileri için İngilizce ve Arapça Hazırlık Programları ise isteğe bağlıdır. İngilizce Hazırlık Programı zorunlu, Türkçe ve Arapça Hazırlık Programları ise İngilizcenin eğitim dili olarak kullanıldığı diğer tüm lisans programları için Seçmelidir. Türkçe ve İngilizce Hazırlık Programları zorunlu, Arapça Hazırlık Programı ise İslami İlimler lisans programında (%30 Müh.) isteğe bağlıdır. İngilizce Hazırlık Programından muaf olmak isteyen öğrencilerin, o dilde yeterliklerini gösteren bir sınav belgesi sunmaları gerekmektedir.

Kabul edilen sınavlardan herhangi birini sunmayan lisans öğrencilerinin seviyelerine uygun sınıflara yerleştirilebilmesi için Pearson Versant Seviye Belirleme Sınavı’na girmeleri gerekmektedir. Başlangıç ​​seviyesinde olduğunu düşünen öğrencilerin de Pearson Versant Seviye Belirleme Sınavı’na girmeleri gerekmektedir, aksi takdirde İngilizce Hazırlık Programına dahil edilmeyecektir.

Açılan Bölümler Nelerdir?

Boğaziçi Üniversitesi bölümleri yıllar geçtikçe zaman içerisinde daha çok gelişmeye ve daha çok açılmaya başlamıştır. Boğaziçi Üniversitesi akademik birimi içerisinde birden fazla Fakülte, Yüksekokul ve enstitü bulunmaktadır.

İstanbul’da bulunan tüzel kişiliğe sahip bir vakıf üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi’nin eğitim dili bölümlere göre farklılık göstermektedir.

2017-2018 eğitim-öğretim yılında 150’si Türkiye’den, 65’i yurt dışından olmak üzere 215 lisans öğrencisi ile eğitime başlanmıştır. İHÜ’nün çeşitli bölümlerinde 250’nin üzerinde lisansüstü öğrencisinin yanı sıra 40’tan fazla ülkeden 100’ü aşkın lisansüstü öğrencisi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’ne bağlı Medeniyet Araştırmaları Bölümü’nde eğitimine devam etmektedir.

Yorum gönder