×

Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi 

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi 

Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi 

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Türkiye içerisinde bulunan Çanakkale ilinde bulunmaktadır. 2012 yıllık rapor içerisinde dünyanın en iyi 1500 Üniversitesi listesinde bulunmaktadır. 2013 yılında bilim sanayi ve teknoloji bakanlığı tarafından en iyi girişimci üniversiteleri arasında yer almaktadır. Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi logosu bulunmaktadır. Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi logosunda Türk bayrağı üzerinde Çanakkale şehitleri anıtı bulunmaktadır. Avrupa üniversiteler birliğinin ADIM üniversiteler konsersiyumnun ve Trakya üniversiteler Birliği üyesi olarak bulunmaktadır. Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi sloganı eğitimde ve Bilimde dünya üniversitesi olarak geçmektedir.

Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi 1992 yılında kurulmuştur. Ayrıca Çanakkale de bulunan devlet üniversitesi içerisinde yer alan Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi eğitim dili Türkçe olmaktadır. Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi rektörü Prof. Dr. Sedat Murat olarak atanmıştır. Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde 750 idari personel 1921 akademik personel bulunmaktadır. Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde 48. 772 tane öğrenci bulunmaktadır. Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde önlisans programına 13. 602 öğrenci yerleşmiştir. Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde 30. 073 lisans öğrencisi kaydı bulunmaktadır. 3. 763 lisans üstü öğrenci kaydı da bulunmaktadır. Çanakkale On Sekiz  Mart Üniversitesi kısaltması ÇOMÜ olarak bilinmektedir.  Çanakkale on sekizMart üniversitesi 112. 079 öğrenci mezun vermiştir. Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi bünyesinde 1804 tane üniversite yayını bulunmaktadır. Çanakkale On sekiz Mart üniversitesi içerisinde akademik birimler kapsamında 18 fakülte, 4 enstitü, 3 yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu ve 42 araştırma ve uygulama merkezi bulunmaktadır. 1992- 1993 eğitim yılı içerisinde Trakya üniversitesi üzerinden devredilmiştir.

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi 

 1993 1996 Yılları Arasında Açılan Bölümler

Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi 1993- 1994 yılları arasında eğitim ve öğretim adına fen edebiyat fakültesi faaliyete geçirmiştir. Ayrıca 1993- 1994 yılları arasında yine turizm işletmeciliği bölümü de öğrenci kabul etmeye başlamıştır. Bu bölümlerin yanı sıra 1993- 1994 yıllarında sağlık hizmetleri meslek yüksek okulu da faaliyete geçmiştir. 1994- 1995 yılları arasında Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde birçok bölümde kurulmuştur.  1994- 1995 yıllarında biga fakültesi, Ayvacık, Bayramiç meslek yüksek okulu da faaliyete geçmiştir. 1994- 1995 yılları arasında Çan, Ezine, Gelibolu ve yenice meslek yüksek okulları da kurulup faaliyete geçmiştir. Ayrıca 1994- 1995 yıllarında Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde fen bilimleri ve sosyal bilimleri enstitüsü de kurulmuştur. Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde ayrıca 1995- 1996 eğitim yılları arasında ziraat fakültesi de kurulmuştur. 1995- 1996 yıllarında Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde su ürünleri fakültesi, ilahiyat fakültesi ve mimarlık mühendislik fakülteleri kurulmuştur.

1996 2012 Yılları Arasında Açılan Bölümler

Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi 1996- 2001 yılları arasında eğitim ve öğretim adına sağlık yüksek okulu kurulmuştur. 1998 1999 yılları arasında Gökçeada meslek yüksekokulu da kurulup faaliyete geçirilmiştir. Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde 2000 20001 yılları eğitim öğretim içerisinde Lapseki meslek yüksek okulu açılarak öğrencilere eğitim verilmiştir. Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde 1997 yılında kurulmuş olan güzel Sanatlar fakültesi 2000 2001 eğitim öğretim yılında öğrenci almaya başlamıştır. 7 Ağustos 2000 tarihinde resmi gazetede bakanlar kurulu kararı ile yasal süreç tamamlanmasıyla beraber tıp fakültesi öğrenci kabul etmeye başlamıştır. Aynı zamanda 2011 yılında bakanlar kurulu kararıyla iletişim fakültesi ve biga uygulamalı bilimler yüksek okulu da faaliyete geçmiştir. 2012 yılı içerisinde Çanakkale on sekizMart üniversitesi içerisinde eğitim öğretim için açılan mimarlık ve tasarım fakültesi açılmıştır. Bu fakültelerin yanı sıra 2012 yılında can uygulamalı bilimler yüksekokulu ve Çanakkale merkezde açılan iktisadi ve idari bilimler fakültesi de kurulmuştur. 2013 yılında Çanakkale Deniz bilimleri ve teknoloji fakültesi de faaliyete geçmiştir.

İçerisinde Bulunan Fakülteler

Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde birçok fakülte bulunmaktadır. İlk olarak Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde fen edebiyat fakültesi bulunduğundan bahsetmek gerekir. Ayrıca Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi dahilinde tıp fakültesi de bulunmaktadır. Fakülte açısından oldukça zengin olan Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde siyasal bilgiler fakültesi, mühendislik fakültesi ve eğitim fakültesi de bulunmaktadır. Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde Biga iktisadi ve idari bilimler fakültesi, ziraat fakültesi ve ilahiyat fakültesi de bulunmaktadır. Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde Güzel sanatlar ve tasarım fakültesi, Deniz bilimleri ve teknolojisi fakültesi de bulunmaktadır. Fakülte oranı yüksek olan Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde iletişim fakültesi, mimarlık ve tasarım fakültesi ve turizm fakültesi de faaliyet göstermektedir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İçerisinde Bulunan Araştırma Merkezleri

Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi içerisinde bulunan birçok araştırma merkezi bulunmaktadır. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Araştırma Merkezleri araştırma ve uygulama hastanesi, Atatürk ve Çanakkale savaşları araştırma merkezi olarak bilinmektedir. Ayrıca Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde yer alan araştırma merkezleri Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi araştırma ve uygulama merkezi, astrofizik araştırma merkezi, Ulupınar gözlem evi ve bilim teknoloji uygulama merkezi bulunmaktadır. Ayrıca botanik bahçesi ve herbaryum uygulama ve araştırma merkezi, Çanakkale seramikleri araştırma ve uygulama merkezi, çevre sorunları araştırma ve uygulama merkezi de bulunmaktadır. Birçok araştırma merkezi bulunan Çanakkale on sekiz Mart üniversitesi içerisinde deney hayvanları yetiştirme uygulama ve araştırma merkezi, deniz kaplumbağaları uygulama ve araştırma merkezi de bulunmaktadır.

Yorum gönder