Düzce Üniversitesi
1976 senesinde İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı Düzce Meslek Yüksekokulu ile başlayan üniversiteleşme süreci 1992 senesinde Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin hizmete açılması ile bu Üniversite’ye bağlı olarak; Düzce Meslek Yüksekokulu, (Düzce’de) Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ve Akçakoca Meslek Yüksekokulu (Akçakoca’da) Düzce Orman Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Tıp Fakültesi Sağlık Yüksekokulu Düzce Tekel Ambar deposunda yapılmıştır.1999 depreminde binaların hasar alması ile Teknik Eğitim ve Orman Fakülteleri bir süreliğine şehirde bulunan diğer kamu binalarında eğitimini sürdürmüşlerdir.2001 senesinde Teknik ve Orman Fakülteleri, 2003 senesinde de Tıp Fakültesi Konuralp yerleşkesine geçilmiştir. Üniversite, 17 Mart 2006 tarih 26111 sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanan 5467 sayılı Yasa ile Düzce Üniversitesi olarak kurulmuştur. Yükseköğretim Kurulunun 2008 senesinde vermiş olduğu kararla; Kaynasli, Çilimli, Gölyaka, Cumayeri, Gümüşova Meslek Yüksekokulları ve 2009 senesinde vermiş olduğu kararla Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurularak Üniversite yapısında yer almışlardır.
Böylece Üniversite, 7 fakültesi, 2 yüksekokulu, 8 meslek yüksekokulu, 3 enstitüsü, 3 araştırma merkezi DÜYEM (Düzce Üniversitesi Yasam Boyu Eğitim Merkezi), DAGEM (Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi), DÜKMER (Düzce Üniversitesi Dil, Tarih ve Kültürel Zenginlikleri Araştırma ve Uygulama Merkezi) ile araştırma ve uygulama hastanesi, 9500 öğrencisi ve genç ve dinamik 1200 kişilik akademik ve idari kadrosuyla gelişmekte olan bölgenin en güçlü dinamiği haline gelmiştir.
Düzce Üniversitesi İmkân ve Olanakları Nelerdir?
Düzce Üniversitesi imkân ve olanakları öğrenciler için oldukça geniştir. Sosyal Tesisler binasında 31 kişi kapasiteli misafirhane vardır. Atatürk Kültür ve Eğitim Merkezi Binasında, 450 kişi oturma kapasiteli, konferans, seminer ve çeşitli toplantılar yapmaya uygun, ses düzeni ve projeksiyon cihazı bulunan yaklaşık 750 metrekare büyüklüğünde konferans salonu mevcuttur.
Akademik yıl açılışı, konserlerin düzenlendiği, bahar şenliklerinin yapıldığı, tiyatro oyunlarının sahnelendiği, mezuniyet törenlerinin düzenlendiği 1000 kişi kapasiteli amfi tiyatro mevcuttur. 750 seyirci kapasiteli, üst katında kondisyon salonu bulunan, basketbol, futbol, voleybol ve hentbol sahası olarak kullanılabilen kapalı spor salonu mevcuttur. Öğrenci ve personelin yararlanabileceği iki adet tenis kortu, bir adet futbol ve bir adet basketbol sahası bulunmaktadır.1900 metrekarelik alan üzerine kurulan tesiste, 270 seyirci kapasiteli yarı olimpik yüzme havuzu ve iki adet sauna bulunmaktadır.
Düzce Üniversitesi’nin temelleri, 1976 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Sakarya Mühendislik Fakültesi’ne bağlı olarak Düzce Meslek Yüksekokulu’nun açılışına kadar dayanmaktadır.1992 yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin kurulması ile farklı bir boyuta dönüşen Düzce Üniversitesi’nin üniversiteleşme süreci; Düzce Meslek Yüksekokulu’nun dışında Orman Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Tıp Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ile Akçakoca Meslek Yüksekokulu’nun bu üniversiteye bağlı olarak açılmasıyla birlikte daha da hızlanmıştır. Sonrasında 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmî Gazete’ de yayınlanan 5467 sayılı yasa ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden ayrılarak kuruluşu gerçekleştirilen Düzce Üniversitesi, değer üretme felsefesi ile eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır.
İlk kurulduğu yıllarda 3 fakültesi ve 5700 öğrencisi olan Düzce Üniversitesi; bugün 30 bini aşkın öğrencisi, 12 Fakültesi, 4 Enstitüsü, 2 Yüksekokulu, 10 Meslek Yüksekokulu, 30’dan fazla araştırma merkezi, Teknoparkı, Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile saygın ve tercih edilen bir yükseköğretim kurumu olarak dikkat çekmektedir.
Kurulduğu 17 Mart 2006 tarihinden günümüze değer üretme felsefesi ışığında; bilimsel araştırmaları, katma değerli çalışmaları, bölgesel kalkınmaya katkıları ile bir fidandan bir çınara dönüşen Düzce Üniversitesi, girişimci, yenilikçi ve şeffaf yönetim kültürü ile faaliyetlerini başarıyla sürdürmektedir.
Üniversitede Spor Hizmetleri, Başkanlık tarafından yürütülmektedir. Üniversite Sporları Federasyonu Başkanlığınca düzenlenen spor müsabakaları, Başkanlık ile Spor Bilimleri Fakültesi iş birliği ile yürütülmektedir.
Spor Hizmetleri Düzce Üniversitesi öğrencilerinin ders dışında kalan zamanlarının değerlendirilmesi, beden ve ruh sağlığının korunması ve dengeli gelişmelerine yardımcı olunması amacıyla spor faaliyetlerini organize etmek, Üniversitemiz Akademik Personel ve İdari Personelin spor hizmetleri ve tesislerden yararlanabilmelerini sağlamaktır. Başkanlıkça düzenlenen, Üniversite Fakülteleri ve Yüksekokulları öğrencileri ile düzenlenen spor faaliyetleri bulunmaktadır. Düzce Üniversitesi kulüpleri de oldukça geniş çaplı olmakla beraber öğrencilerin isteği doğrultusunda seçebilecekleri kulüpler de üniversitenin bünyesinde mevcuttur
Üniversite bünyesinde; Kapalı Spor Salonu, Kondisyon Salonu, Kapalı Halı Sahası, Stadyum, Açık Basketbol Sahası, Kapalı 2 Kortlu Tenis Kortu, Yarı Olimpik Yüzme Havuzu bulunmaktadır.
Öğrencileri barınma ihtiyacı; yeni ilave dilecek yurt binaları ile birlikte toplam 10.507 öğrenciye Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yükseköğrenim öğrenci yurtlarında modern, rahat, güvenli ve düşük ücretle barınma imkânı sağlanmaktadır.
Düzce Üniversitesi Nasıl Bir Üniversitedir?
Düzce Üniversitesi Misyonu Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, çağdaş ve demokratik bir üniversite olarak; ülkenin gelişmesine ve çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmasına katkı sağlayacak meslek insanları yetiştirmek, araştırma ve topluma hizmet alanlarında evrensel değerler üretmek, ulusal ve uluslararası düzeyde iş birlikleri kurmak, sürdürülebilir kalkınmaya öncülük etmektir.
Toplumsal ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında disiplinler arası proje iş birlikleriyle öncü, egitim-öğretim ve bilimsel gelişme alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, çağdaş, yenilikçi, güvenilir, saygın ve tercih edilen bir üniversite olmaktır.
Düzce Üniversitesinde Açılan Bölümler Nelerdir?
Düzce Üniversitesi bölümleri yıllar geçtikçe zaman içerisinde daha çok gelişmeye ve daha çok açılmaya başlamıştır. Düzce Üniversitesi akademik birimi içerisinde 7Fakülte, 8 Yüksekokul, 3 enstitü bulunmaktadır. Düzce Üniversitesi’nin eğitim dili ise çoğunluğu Türkçe olmakla beraber İngilizce olan programlara da sahiptir. Düzce Üniversitesi fen edebiyat fakültesi kapsamında psikoloji lisans bölümüne kontenjanlar dahilinde ilk defa öğrenci alımı yapılmakta iken ilerleyen yıllarda üniversitede açılan iktisadi ve idari bilimler fakültesinde bankacılık ve finans, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümleri de öğrencilere istekleri doğrultusunda fırsat olmuştur. Daha sonra ki yıllarında Düzce Üniversitesi Meslek Yüksekokulu da kurularak 9 programda ön lisans öğretime açılmıştır.
Yorum gönder