Erzurum Teknik Üniversitesi Hakkında Bilgi
Erzurum Teknik Üniversitesi, 21.07.2010 tarih ve 27648 sayılı kararla 2010 senesinde hizmet vermeye başlamıştır. Erzurum’daki ikinci devlet üniversitesi olan ETÜ, 6 fakülte, 3 enstitü ve 1 yüksekokul ile eğitim vermeye başlamıştır. ETÜ’nün ilk akademik programı 2012-2013 yılında başlamış ve 2015-2016 eğitim öğretim yılında ilk mezunlarını vermiştir.
İnşaat faaliyetlerini hızla sürdüren ETÜ, kampüs alanı içindeki inşaatların büyük bir kısmını tamamlamıştır. 4.000 dönümlük bir alan üzerinde yükselen modern fakülte ve idari binalarımız, yeni nesil üniversiteler arasında örnek teşkil etmektedir. 6250 m2 alana inşa edilen merkezi dersliklerin tamamlanması ile eğitim standartları ve sosyal tesisler için önemli bir adım atılmıştır. Daha sonrasında spor salonu olarak hizmet vermek üzere 3.178 m2 alana ek derslik yapılmıştır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olarak hizmet vermesi planlanan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 19.581 m2 alanda tamamlanmıştır. Her iki fakültenin öğrencileri de eğitimlerine bu binada devam etmektedir. 25.245 m2 alana inşa edilen Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi 2017 yılında tamamlanarak hizmete girmiştir. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet mimarisinin sentezi olarak 12.578 m2 alanda inşa edilen Rektörlük binası 2016 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır.
ETÜ 2018-2022 stratejik planı, üniversitemizin başarısını artırmaya yönelik stratejik amaç ve hedeflerden oluşmaktadır. Bilimsel araştırmaların geliştirilmesi, Ar-Ge faaliyetleri ile lisansüstü eğitimin bütünleştirilmesi, bilimsel bilginin ekonomik değere ve toplumsal katkıya dönüştürülmesi, insan kaynaklarının daha da geliştirilmesi stratejik planımızın ana temelini oluşturmaktadır. Bu kapsamda “Eğitim”, “Araştırma”, “Girişimcilik”, “Toplumsal Katkı” ve “Kurumsal Gelişim” alanlarında beş stratejik amaç ve yirmi beş hedef belirlenmiştir.
İmkân ve Olanakları Nelerdir?
Üniversitesi imkân ve olanakları öğrenciler için oldukça geniştir. İş Bankası tarafından üniversitemize bağışlanan 152 kişilik kız öğrenci yurdu aktif olarak hizmet vermekte, öğrencilerimizin barınma ve sosyal yaşam ihtiyaçlarını karşılamaktadır. 2017 yılında Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün 1500 kişi kapasiteli yurtları da kampüs alanımızda hizmete açılmıştır.
Nitelikli Ar-Ge çalışmaları ile ilimiz, bölgemiz ve ülkemizin 2023 teknolojik hedeflerine katkı sağlamayı hedefleyen Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜTAM) 2017 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Öğrenci Yaşam Merkezi’nin ilk etabı başladı. Çarşı ve diğer sosyal donatılarla gelişimini sürdüren Öğrenci Yaşam Merkezi’nin inşaatı devam etmektedir. 16 lojman tamamlanarak akademisyenlere teslim edildi ve diğer 32 lojman inşaatı devam ediyor. Kampüs alanında 6000m bisiklet yolu, yaya yolu, otoyol ve aydınlatma ile ulaşım ihtiyaçları karşılanmıştır. Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ), 2018 senesinde kuruluşunun 8. senesinde ikinci beş yıllık stratejik planını yürürlüğe kavuşturmuştur.2018-2022 stratejik planı, ETÜ’nün üçüncü nesil hedefleri doğrultusunda ortak akılla oluşturulmuş bir yol haritasıdır. Üniversite vizyonunu oluşturmakta ve geleceğin üniversitesini oluşturmak için ETÜ’nün hareketlerine yön vermektedir. ETÜ henüz kuruluş aşamasında sayılabilecek olsa da üçüncü nesil üniversite olma vizyonuyla küresel ölçekte bilim ve proje üretmeyi başarabilen bir üniversite olduğunu şimdiden kanıtlamıştır. Üniversitemiz 2010 yılından sonra tıp fakültesi olmayan 56 üniversite arasında dördüncü sırada yer almıştır. Bu sıralama, ODTÜ Bilgilendirme Kurumu bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı tarafından yapılmıştır. ETÜ de ülkemizi kalkındırabilecek önemli konularda Kalkınma Bakanlığı, TÜBİTAK vb. destekli projeler üretmeye ve desteklemeye devam etmektedir.
Üniversitemiz, kurulduğu 2010 yılından bu yana büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Ancak, sadece güçlü bir altyapıya sahip bir kampüs değil, aynı zamanda yetkin bir akademik kadro oluşturmak için de çok çalışmamız gerektiğini biliyoruz. Bu doğrultuda amaç ve hedeflerimizi üniversite vizyonumuz doğrultusunda yeniden yapılandırıyoruz. Bu misyonu yasal bir zorunluluk olduğu kadar vicdani ve etik bir sorumluluk olarak görüyoruz.
Erzurum Teknik Üniversitesi Nasıl Bir Üniversitedir?
Erzurum Teknik Üniversitesi kulüpleri oldukça geniş çaplı olmakla beraber öğrencilerin isteği doğrultusunda seçebilecekleri kulüpler de üniversitenin bünyesinde mevcuttur. Erzurum Teknik Üniversitesi akademik birimleri incelendiğinde bünyesinde 6 fakülte, 3 enstitü ve 1 yüksekokul bulunmaktadır.
Vizyonu; İnsanlığa değer katan lider ve prestijli bir üniversite olmaktır.
Görevi; insanların ihtiyaçlarına cevap veren kaliteli eğitim sunmak, bölgesel ve ulusal ihtiyaçları dikkate alan Ar-Ge faaliyetleri yürütmek, bilgiyi amaçlayarak ve hizmet üreterek, bölgesel ve ulusal düzeyde sosyo-ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmak ve girişimcilik ekosistemini desteklemektir.
Yeni stratejik planın hazırlık sürecinde öncelikle katılım, şeffaflık, gerçekçilik ve ölçülebilirlik ilkeleri benimsenmiş ve katılımın üst düzeyde tutulmasına özen gösterilmiştir. İç ve dış paydaşlarımızın fikir ve görüşlerini belirlemek amacıyla belediye başkanı ve valinin yanı sıra kamu kurum, kuruluş, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla odak grup toplantıları gerçekleştirilmiştir. Bilgilendirme toplantılarının yanı sıra öğrencilerden, akademisyenlerden ve idari personelden de düşüncelerini ve her türlü fikirlerini dile getirip belirtebilecekleri bir anket doldurmaları istenmektedir. Bu çoklu analiz, üniversitenin binaları tarafından sunulan fırsat ve tehditleri net bir şekilde ortaya koymanın yanı sıra üniversitemizin gücünü ve daha da geliştirilebilecek yönlerini ortaya koymaktadır. Üniversite sektörel analiz bulgularını dikkate alarak bu alandaki rolünü tanımlamıştır. Buna göre üniversite olarak görevimizi anlatan misyonumuz ve gelecek ideallerini gösteren vizyonunu belirlemektedir. Misyon ve vizyonu doğrultusunda ana amaç, hedef ve stratejileri belirlemektedir. Onuncu Kalkınma Planı, ilgili mevzuat ve üst düzey politika belgeleri dikkate alınarak hazırlanan stratejik planın gelişmeye yol gösterici olmasını ve ülkemizin rekabet gücünün artmasına da katkı sağlamasını temenni etmektedir.
Erzurum Teknik Üniversitesinde Açılan Bölümler Nelerdir?
Erzurum Teknik Üniversitesi fen edebiyat fakültesi kapsamında psikoloji lisans bölümüne kontenjanlar dahilinde ilk defa öğrenci alımları da bölgede yapılmıştır. Erzurum Teknik Üniversitesi bölümleri yıllar geçtikçe zaman içerisinde daha çok gelişmeye ve daha çok açılmaya başlamıştır. Erzurum’da Erzurum Teknik Üniversitesi’nin eğitim dili çoğu bölümde İngilizce olmasına rağmen Türkçe bölümlerde mevcuttur. 2012 2013 yıllarında üniversitesinde açılan birçok fakülte ve bölümler ile de öğrencilere Erzurum Teknik Üniversitesi tarafından istekleri doğrultusu kapı açılmıştır. Erzurum Teknik Üniversite’si İlerleyen yıllar da Erzurum Teknik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu kurularak birden çok programda ön lisans öğretime de açılmıştır.
Yorum gönder