×

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Hakkında Bilgiler

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Hakkında Bilgiler

Türk Diyanet Vakfı (Türkiye Diyanet Vakfı- TDV) tarafından 2010 yılında kurulan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, kendini sosyal bilimlerde mükemmeli aramaya adamış özel bir üniversitedir.

Üniversite, Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Uluslararası İslam ve Dini Araştırmalar Fakültesi olmak üzere üç fakültede lisans ve yüksek lisans programları sunmaktadır.

Üniversitede ayrıca, Türkiye’de Arapça öğrenimi ve öğretimi için eğitim vermek üzere tasarlanmış ilk kurum olan Arapça Öğretimi Eğitim ve Araştırma Merkezi (Arapça Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi, ARÖMER) bulunmaktadır.13 Mart 1975 tarihinde kurulan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), amaçları doğrultusunda eğitim ve bilim alanında Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlayacak önemli faaliyetlere ve projelere imza atmıştır. Üniversite, Ortadoğu ve İslam araştırmaları için Türkiye’nin en önemli koleksiyonlarından birine sahip olan İSAM kütüphanesi ile de iş birliğini güçlendiriyor.

Ülkemizin eğitim ve bilim alanında kalkınmasına katkı sağlayacak önemli faaliyetlere ve projelere imza atan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), 2020-2021 eğitim öğretim yılı itibarıyla ortaokul ve lisede binlerce öğrenciye burs sağladı. Eğitim (lisans ve yüksek lisans) aşamaları, gençlere yurtlar sunmuş, başta Orta Asya, Kafkaslar ve Balkanlar olmak üzere dost topluluklara eğitim ve öğretim desteği vermiştir. Vakıf ayrıca 1983 yılında Türkiye İslam Diyanet Vakfı Ansiklopedisi (DİA) çalışmalarına başlamış ve 1988 yılında İslam Araştırmaları Merkezi’ni (İSAM) faaliyete geçirmiştir. Vakıf, nihayet 2010 yılında kurulan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ile uzun yıllara dayanan tecrübe ve emekler sonucunda hizmetlerini önemli bir aşamaya taşımıştır. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Edebiyat Fakültesi “Felsefe, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı Programları” ile eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan üniversite, lisans programlarını Edebiyat Fakültesi adı altında açılan yeni bölümlerle zenginleştirmeye devam etmiştir. İlahiyat (eski adıyla Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi) ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi. Eğitim Fakültesi 2019-2020 eğitim öğretim yılında Türkçe Öğretimi Programına öğrenci alarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayacaktır.

Öte yandan Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde tezli/tezsiz yüksek lisans ve doktora programları her yıl gelişmekte olup, mezunların bu programlardaki farklılığı ve başarısı üniversite için bir sevinç ve gurur kaynağıdır.

Ülkemizin kalkınmasının “nitelikli bilgi” ve “nitelikli insan kaynağı” ile mümkün olacağının bilinciyle üniversite, seviyeli eğitim ve öğretim programlarının yanı sıra araştırmaya da ağırlık vermeye çalışmaktadır. Bu bağlamda üniversitenin en önemli özelliği seçkin ve güçlü bir akademik kadroya sahip olması ve kadronun her dönemde gelişmesidir.

Üniversitenin bir diğer ayırt edici özelliği de öğrenci odaklı bir eğitim anlayışına sahip olmasıdır. Nitekim bireysel ve psikolojik rehberlik ve danışmanlık uygulamalarının yanı sıra öğrencileri öğrenme süreçlerinde yönlendirmek, geliştirmek ve hazırlamak amacıyla akademik destek programı da bulunmakta olup, program destek olmak isteyen ve merak edenlere yöneliktir.

Hazırlık sınıfı programlarının başarısı sadece Arapça, İngilizce ve Türkçe öğretimi ile sınırlı değildir. Bu programlar lise eğitiminden sonra öğrencilerin disiplinli çalışma becerilerini geliştirmekte ve onları lisans programlarına hazırlamakta, başarıları için ciddi bir temel oluşturmaktadır.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi

İmkân ve Olanakları Nelerdir?

Üniversitesi imkân ve olanakları öğrenciler için oldukça geniştir.  Kütüphane Olanakları incelendiğinde Üniversite, Ortadoğu ve İslam araştırmaları için Türkiye’nin en önemli koleksiyonlarından birine sahip olan İSAM kütüphanesi ile iş birliğini güçlendirmektedir.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde hem akademik personel hem de öğrenciler İslami İlimler Merkezi’nin kütüphane dahil tüm olanaklarından yararlanmaktadır.  Bağlarbaşı Yerleşkesinde bulunan kütüphane, Sanat ve Beşerî Bilimler ve Sosyal Bilimler alanlarında, özellikle Tarih, Felsefe, Edebiyat, İslam ve Din Bilimleri alanlarında Türkiye’nin en iyi kütüphanesidir. Üniversitenin kendi kütüphanesinde ise Sanat ve Beşerî Bilimler ve Sosyal Bilimler alanlarında 70.000’in üzerinde kitap bulunmaktadır.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, yurt içi ve yurt dışındaki prestijli üniversitelerle ortak konu/ilgi alanlarında iş birliği yapmak için her fırsatı değerlendirmekte ve araştırma projeleri, değişim programları (hem öğrenciler hem de akademik personel için), konferanslar ve çalıştaylar düzenlemeyi teşvik etmektedir. Altunizade ve Ümraniye yerleşkelerinde akademik faaliyetlerini sürdüren üniversite seçkin akademik kadrosu, yeni bölümleri ve öğrencileriyle birlikte akademik gelişmesini sürdürmektedir.

Yabancı Diller Yüksekokulu, öğrencilerin farklı çalışma alanlarındaki ihtiyaç ve gereksinimlerine göre farklı seviyelerde bir dizi dil kursu sunmaktadır. Sonuç olarak, üniversitede hem İngilizce hem de Arapça Hazırlık Sınıfları bulunmaktadır. Yurtdışı/uluslararası öğrenciler için Türkçe Hazırlık Sınıfları da bulunmaktadır. Akademik Gelişim Programı çerçevesinde üniversite, akademik dereceleri ve kariyerleri için bu dillere ihtiyaç duyan öğrencilere Farsça, Eski Yunanca, Latince ve Arapça da dahil olmak üzere diğer seçmeli dil kursları da sunmaktadır. Üniversite çok dilli eğitim vermektedir ve Türkiye’de en fazla yabancı öğrenciye sahiptir. Üniversite, 2014 yılında Avrupa Yüksek Öğrenim Beyannamesi (ECHE) ile ödüllendirilmiştir ve Erasmus değişim programında aktif bir katılımcıdır.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, bir veya birden fazla bölümde Çift Anadal veya Yandal yapmak isteyen öğrencilere fırsatlar sunmaktadır. Ayrıca bölümlerin müfredatlarında öğrencilerin mevcut olan diğer dersleri seçmelerine izin veren Seçmeli Dersler de bulunmaktadır.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, mezunlarını geleceğin akademik, mesleki ve yaşam gereksinimlerini karşılayacak araçlarla donatır. Lisans eğitimine devam ederken aynı zamanda yüksek lisans derecesi elde etmek için çalışmak isteyen mevcut öğrencilerine de fırsatlar sunmaktadır. Akademik gelişim ve destek programları bu amaçla tasarlanmaktadır. Öğrenciler küçük sınıflardan ve araştırma fırsatlarından yararlanır.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Nasıl Bir Üniversitedir?

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi kulüpleri oldukça geniş çaplı olmakla beraber öğrencilerin isteği doğrultusunda seçebilecekleri kulüpler de üniversitenin bünyesinde mevcuttur.  Üniversite yeni ve genç bir üniversite olmasına rağmen “sıradan bir üniversite” değil, çizgisini belirlemiş ve sosyal bilimlere ağırlık vermiş tematik bir üniversitedir. Mütevelli heyetin, seçkin akademik ve idari kadronun özverili çalışmaları ile öğrencilerin bilinçli, istikrarlı çalışmaları bir araya geldiğinde, aile ortamında iyi niyet ve samimiyetle gelişen başarı hikayelerine tanık olmaktadır.

Üniversite için bu henüz bir başlangıç ​​olmasına rağmen, 29 Mayıs Üniversitesi istikrarlı gelişimini sürdürerek vakıf üniversiteleri arasında istikrarlı bir başarı grafiğine ulaşmıştır.

Kuruluşundan bu yana Altunizade Yerleşkesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine devam eden üniversite, 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren eğitim ve öğretim faaliyetlerine Ümraniye Elmalıkent Yerleşkesinde devam etmektedir.

Vizyonu; ülkemizin, bölgemizin ve insanlığın sosyal gelişimine yön veren, öncü, aranan ve örnek bir üniversite olmak, akademik, sosyal ve kültürel faaliyetlerimiz ile daha iyi bir geleceğin şekillenmesine katkıda bulunmaktır.

Kadim/milli kültürümüzden yola çıkarak geliştirdiği kurumsal değerleri ışığında, uluslararası nitelikli bir eğitim ve araştırma ortamı oluşturarak, inançlara saygılı, etik değerlere bağlı, temel ilkelere duyarlı bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nin öğretimde mükemmelliğe olan bağlılığı ve iyi kaynaklara sahip programları, önde gelen akademisyenleri cezbetmektedir. Üniversitenin akademik kadrosu, Türkiye’nin yanı sıra yurtdışındaki prestijli üniversitelerden derece almış Türkiye’nin önde gelen kıdemli ve genç akademisyenlerinden oluşmaktadır. Konularında uzman kişilerdir ve önemli bir kısmı ya editörlük yapmaktadır ya da ulusal ve uluslararası süreli yayınların yayın kurulunda yer almaktadır.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, öğrencilerine şehrin kalbinde ferah, huzurlu ve doğal bir kampüs ortamı sunuyor. Üsküdar, Bağlarbaşı’ndaki ana kampüsü, öğrencilerin İstanbul’un tarihi, kültürel ve doğal cazibe ve ilgi alanlarına kolayca ulaşabilecekleri bir konumdadır. Boğaziçi Köprüsü ve Metrobüs Durağına yürüme mesafesindedir.

Açılan Bölümler Nelerdir?

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi bölümleri yıllar geçtikçe zaman içerisinde daha çok gelişmeye ve daha çok açılmaya başlamıştır.

Edebiyat Fakültesi’nde Tarih, Felsefe, Psikoloji, Mütercim-Tercümanlık (ana bölümü İngilizce veya Arapça olmak üzere), Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri bulunmaktadır. BA ve MA dereceleri sunarlar. Tarih Bölümü’nün ayrıca Osmanlı tarihi konusunda uzmanlaşmış bir doktora programı bulunmaktadır. 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılından itibaren tüm bölümlerde öğretim dili Türkçe ve İngilizce olacaktır.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi‘nin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (lisans ve yüksek lisans derecesi veren), Ekonomi ve Sosyal Hizmetler bölümleri vardır. Siyaset Bilimi ve İktisat bölümlerinde öğretim dili İngilizce, Sosyal Hizmetler Bölümünde ise Türkçedir. Türkiye’nin önde gelen ilahiyat fakültelerinden biri olan Uluslararası İslam ve Dini İlimler Fakültesi, öğretim dili Türkçe ve Arapça olmak üzere lisans derecesi sunmaktadır. Ayrıca yüksek lisans ve doktora programları vardır.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 2010-2011 akademik yılında Felsefe, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı programlarına öğrenci alarak eğitim öğretim faaliyetlerine başlamış; 2012-2013 akademik yılından itibaren aynı bölümlere yerleştirilen öğrenciler için “Zorunlu İngilizce Hazırlık Sınıfı” açılmıştır. 2014-2015 akademik yılında ise Psikoloji, İngilizce Mütercim-Tercümanlık ve Arapça Mütercim-Tercümanlık programları açılmış ve aynı yıl itibarıyla Edebiyat Fakültesi lisans programlarının öğrenim dili kısmen (en az %30) İngilizce olmuştur.

Yorum gönder