×

Işık Üniversitesi Hakkında Bilgiler

Işık Üniversitesi

Işık Üniversitesi Hakkında Bilgiler

1996 yılında İstanbul’da kurulmuş olan Işık Üniversitesi, 134 yıllık Feyziye Mektepleri Vakfı’nın (FMV) ulaştığı eğitim mükemmelliği üzerine kurulmuştur. Kurum, 14 Aralık 1885 tarihinde Selanik’te Feyz-i Sibyan Mektebi olarak kapılarını açmıştır. Feyziye Mektepleri Vakfı 134 kültür hayatının odak noktası olan Işık Üniversitesi, güçlü öğretim üyesi kadrosu ve proaktif yönetimiyle, geleceğin “İYİ” vizyon ve inancına sahip bireyleri iş ve akademik dünyaya kazandıran bir kurum kurmuştur.

Işık Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir ve en yüksek karar organı Mütevelli Heyeti’dir. Mütevelli Heyet, vakıf yönetimi tarafından dört yıl için seçilen en az yedi kişiden oluşur. Üniversite Rektörü, Mütevelli Heyeti’nin doğal üyesidir. Üniversite, Rektör, Senato ve Kurul tarafından yönetilir. Senato, Rektörün başkanlığında, dekanlar, her fakülteden fakülte temsilcileri ve Rektörlüğe bağlı enstitü müdürlerinden oluşur. Üniversite Yönetim Kurulu, Rektör tarafından yönetilen dekanlar ve Senato tarafından aday gösterilen üç profesörden oluşur. Genel Sekreter, üniversitenin idari görevlerini yürütür.

Işık Üniversitesi bugün eğitim ve öğretime devam etmekte olan 5 Fakültede 25 programıyla lisans programları, 2 Yüksekokulda 27 programıyla ön lisans, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerinde 50 yüksek lisans ve 6 doktora programıyla lisansüstü eğitim olanağını tüm öğrencilerine sağlamaktadır.

Işık Üniversitesi, eğitimini tamamen işlevsel iki kampüste yürütmektedir. Şehir merkezinden uzakta bulunan üniversite, çeşitli eğlence aktivitelerine olanak sağlayan geniş bir alana kurulmuştur. Şile’nin güzel plajlarına yakın bir konumda yer alan kampüs, Işık Üniversitesi öğrencilerine su sporları, trekking, tırmanma, rafting ve bisiklet turları yapma imkânı sunuyor. Şile Yerleşkesinde; Fen Edebiyat Fakültesi, mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Yabancı Diller Okulu (SFL) bulunmaktadır. Şile Kampüs yurtları, spor salonları, 24 saat hizmet veren kütüphanesi, tıp merkezi ve kafeteryaları, bilgisayar laboratuvarları, marketleri ve restoranları ile 7/24 bir yaşama hizmet vermektedir. Kampüs ayrıca öğrencilere konserler, festivaller, galeriler, seminerler ve diğer etkinliklerle zengin bir eğlence ve kültürel yaşam sunar.  Güzel Sanatlar Fakültesi programları, Yüksekokul Programları ve Sosyal Bilimler Enstitüsünde yer almakta olan uzaktan eğitim e-MBA yüksek lisans programı hariç tüm programlarda eğitim-öğretim dili İngilizcedir.

İstanbul şehir merkezinde bulunan Maslak Yerleşkesi, yüksek lisans programlarına ve Güzel Sanatlar Fakültesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Maslak Yerleşkemizde sanat sergileri gibi herkese açık çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenmektedir. Merkezi konumu nedeniyle Maslak Yerleşkeye ulaşım oldukça rahattır. Maslak Yerleşkesinde; Güzel Sanatlar Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır.

Işık Üniversitesi, günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilmek için Şile ve Maslak’ta modern şehir hayatına yakın ve doğal bir çevrede 490.000 m2’lik modern altyapısı, derslikleri, yurtları, kütüphaneleri, sosyal ve spor tesisleri, bir sanat galerisi ile öğrencilerinin hizmetindedir. Güzel Sanatlar Fakültesi, Meslek Yüksekokulları, Sürekli Eğitim Merkezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Uygulamalı Bilimler Enstitüsü Maslak Yerleşkesinde iken diğer tüm fakülte ve bölümler Şile Yerleşkesinde bulunmaktadır.

Işık Üniversitesi

İmkân ve Olanakları Nelerdir?

Üniversitesi imkân ve olanakları öğrenciler için oldukça geniştir. Işık Üniversitesi, öğrencilerini akademik hayata hazırlarken gerçekleştirdiği faaliyetleri topluma yayar. Bu anlamda üniversite bilim, sanat ve kültürün topluma kalıcı olarak yerleşmesi için aktif bir aktördür. Toplumla sürekli iletişimi sürdürmek akademik bir kurumun görevlerinden biridir. Işık Üniversitesi ayrıca sanayi ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren konuların ulusal ve uluslararası platformlarda tartışılmasını sağlamakta ve bu sorunlara çözümler üretmektedir.

Işık Üniversitesi, disiplinler arası yaklaşımı, nitelikli öğretim kadrosu ve araştırmaya dayalı akademik müfredatı ile öğrencilerle birlikte çeşitli ders dışı, bilimsel, sosyal ve sanatsal faaliyetler yürütmektedir. Hem Anadolu yakasında hem de Avrupa yakasında şehir merkezlerinden servisler mevcuttur.

Işık Üniversitesi Kampüsü, İstanbul’un kuzeydoğusunda, Şile ilçesinde, Karadeniz kıyısında, İstanbul şehir merkezine yaklaşık 60 km uzaklıkta, orman ve deniz arasında yer almaktadır. Şile, muhteşem kumsalları, bozulmamış ormanları, yazlık tekstil sanayisi ile İstanbul’un sayfiye yeri olarak da ünlü küçük bir kasabadır. Bu nedenle Işık Üniversitesi, İstanbul’un yoğun yaşam tarzından nispeten uzak, ancak 15 milyonluk büyük, tarihi şehrin sunduğu her türlü etkinliğe katılabilecek kadar yakındır.

Günlük ulaşım için Kadıköy (Anadolu yakası) ve Maslak (Avrupa yakası) arasında her gün birkaç kez öğrenci ve personel servis otobüsleri mevcuttur.

Işık Üniversitesi Nasıl Bir Üniversitedir?

Işık Üniversitesi öğretim üyeleri, idari personeli ve öğrencileri, tüm akademik ve idari işlerde akademik dürüstlük kurallarına bağlı kalmaktadır. Kabul edilen tüm akademik dürüstlük ve dürüstlük ilkelerini sürdürmeye kendilerini adamaktadır. Bu nedenle, bu standartlardan herhangi bir sapma, etik bir ihlal, Işık Üniversitesi Akademik Dürüstlük Politikasının ihlalidir.

Işık Üniversitesi Şeref Kurallarının İhlalleri: Öğrenciler için; Hile yapmak, başkalarının aldatmasına yardım etmek veya görmezden gelmek. Herhangi bir sınav sırasında veya tamamlanan veya akademik kredi için sunulan herhangi bir çalışma (örneğin ödevler, projeler) ile bağlantılı olarak yetkisiz yardım almak veya sağlamak. Başkasının çalışmasını kendi eserinizmiş gibi göndermek. İntihalde bulunmak ve birinin ödev veya dönem projelerinde kaynak belirtmeden başkalarının çalışmalarını veya fikirlerini kendisininmiş gibi sunması olarak tanımlanır.

Fakülte ve personel için ise; İntihal, tahrif etme, çarpıtma, tekrar yayınlama veya yasa dışı yayın eylemleri. Yayınlandığında araştırma çalışmasına destek veren kişi, kurum veya kuruluşlara teşekkür etmemek. Araştırma yaparken etik kurallara uymamak. Bilimsel araştırmalar için tahsis edilen kaynakları, tesisleri, ekipmanı ve finansmanı kötüye kullanmak. Başkalarının etik davranışlarıyla ilgili temelsiz suçlamalarda bulunmak gibi davranışlardır.

Işık Üniversitesi camiası, akademik veya başka türlü dürüst olmayan davranışlarda bulunmaz; tüm çalışmalarında dürüst davranır. Işık Üniversitesi camiasının üyeleri, Işık Üniversitesi’nin itibarına uygun olarak Üniversite içinde ve dışında davranış ve dürüstlük standartlarını korur. Din, dil, ırk, etnik köken, inanç veya cinsiyete dayalı her türlü ayrımcılığın karşısındadır. Hiyerarşik gücü veya konumu kötüye kullanmaz. Bilimsel, sanatsal ve yönetsel düşünceleri ifade etme özgürlüğünü kullanır. Başkalarının akademik özgürlüğüne saygı duyar. Kampüs içinde ve dışında birbirine karşı dikkatli ve saygılı davranır. Kampüsteyken, doğal veya yapılı çevreye veya herhangi bir sabit varlığa zarar verecek her türlü zararlı eylemden kaçınır.

Arasında Açılan Bölümler Nelerdir?

Işık Üniversitesi fakülteleri kapsamında birçok lisans bölümüne kontenjanlar dahilinde öğrenci alımı yapılmaktadır. Üniversitesi bölümleri yıllar geçtikçe zaman içerisinde daha çok gelişmeye ve daha çok açılmaya başlamıştır. Işık Üniversitesi kurulduğu 1996 yılından bu yana, bugün 35 lisans programı ile 5 Fakülte, 21 ön lisans programı ile iki Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler ve Uygulamalı Bilimler Enstitüsü, Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sürekli Eğitim Merkezi ile güçlendirmiştir.

Yorum gönder