×

Manisa Celal Bayar Üniversitesi

Celal Bayar Üniversitesi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi

Manisa’da bulunan Celal Bayar Üniversitesi 11 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Celal Bayar Üniversitesi sloganı da “Yenilikçi düşüncenin adresi”dir. Hem Türkçe hem de İngilizce dillerinde eğitim veren Celal Bayar Üniversitesi rektörü ise Prof. Dr. Ahmet Ataç’tır. Bünyesinde birçok fakülte ve yüksekokullar bulunduran bu üniversite eğitim açısından oldukça güçlü bir kadroya sahip olduğu İçin öğrencilerine kaliteli eğitim imkanları sunuyor. Toplam 16 yerleşke de fakülte ve yüksekokulların bulunduğu Celal Bayar Üniversitesi’nde 15 fakülte bulunuyor. Ayrıca yükseköğretim kurumlarına verilen ve kurumların saygınlığı İle beraber kalitesini artıran “Diploma Eki Etiketi”ne sahip donanımlı bir üniversitedir.

Celal Bayar Üniversitesi

Nasıl Bir Üniversite

Kuruluşu çok uzun yıllara dayanan Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerine birçok imkan sunan ve en çok tercih edilen üniversiteler arasında yer alıyor. Bünyesinde toplam 15 tane fakülte, 3 tane yüksekokul, 15 tane meslek yüksekokulu, 3 tane enstitü, 23 tane araştırma ve uygulama merkezi ve 1 tane araştırma ve uygulama hastanesi bulunduruyor. Kapsamlı ve geniş bir akademik güce sahip olduğu için birçok öğrencinin okumak istediği bölümü bünyesinde bulunduruyor ve oldukça kaliteli eğitim sunuyor. Bu durum öğrencilerin Celal Bayar Üniversitesini tercih etmelerini sağlıyor. Ayrıca Ege Bölgesi içerisinde  bulunan en büyük 3 üniversite arasında bulunuyor. Akademik kadrosu ile çok güçlü olan Celal Bayar Üniversitesi’nde toplam 1581 tane akademisyen görev yapıyor. Toplam öğrenci sayısı ise 48.600’dür. Manisa Celal Bayar Üniversitesi simgesi ise Manisa lalesidir. Üstelik dünyada 2000 üniversiteden en iyi üniversiteler sıralamasında 1310’uncu sırada geliyor. Dünya genelinde 1310’uncu sırada gelmesine rağmen Celal Bayar Üniversitesi’nin bu sıralamadaki hedefi ilk 500’ e girmektir. Üstelik Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Tıp Fakültesi’nde uluslararası geçerlilik sağlayan diplama veriyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi İmkan Ve Olanakları

Manisa Celal Bayar Üniversitesi olanakları öğrencilerin çok dikkatini çekiyor. Dünya genelinde en iyi üniversiteler arasında yerini alması da birçok öğrencinin Celal Bayar Üniversitesi’ni tercih etmesine fayda sağlıyor. Öğrenciler için hem  yurt imkanları hem de burs imkanları sağlıyor olması da bir diğer avantajıdır. Öğrencilerine hem Türkçe hem de İngilizce eğitim veriyor olması da bir diğer tercih edilme sebebidir. Birçok bölümde ise hazırlık bölümü bulunuyor. Bu imkanlar dışında Manisa Celal Bayar Üniversitesi’ni diğer tüm üniversitelerden ayıran özelliği ise içerisinde ili farklı müzeyi barındırıyor olmasıdır. Bu müzeler Manisa Tıp Tarihi Müzesi ve Manisa Mevlevihane’sidir.

Manisa Tıp Tarihi Müzesi 1939 yılında Hafsa Sultan’nın vefatı sonrasında oğlu Kanuni Sultan Süleyman tarafından hizmete açılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkisi aldında olan tarihi müze 1994 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi’ne devredilmiştir. Bunun üzerine Celal Bayar Üniversitesi müzeyi hazırlayıp hizmete açmıştır ve Manisa Tıp Tarihi Müzesi’nin sorumluluğu CBÜ yani Celal Bayar Üniversitesi üzerindedir. Bir diğer tarihi müze olan Manisa Mevlevihane 1368 ve 1369 yılları arasında Saruhanbey’in torunu İshak Çelebi tarafından inşa edilmiştir. Yapımı çok eski yıllara dayanan bu müzenin kullanımı Celal Bayar Üniversitesi Türk Tarih ve Kültürünü Uygulama Merkezi’ne devredilmiştir. 1999 ve 2001 yılları arasında ise Celal Bayar Üniversitesi tarafından tekrar restore edilip düzenlenerek hizmete sunulmuştur.

Kampüsleri

Manisa Celal Bayar Üniversitesi kampüsleri iki tanedir. Ege bölgesinde bulunan üniversiteler arasında en büyük 3 üniversiteden biri olan Celal Bayar Üniversitesi’nin kampüsleri Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi ve Uncubozköy kampüsüdür. Şehit Prof. Dr. İlhan Varank yerleşkesi 11 Temmuz 1992 yılında kurulmuştur. Manisa’nın Muradiye belediyesinde bulunan bu yerleşkenin adı 23 Eylül 2016 yılında Şehit Prof. Dr. İlhan Varank adını almıştır. Prof. Dr. İlhan Varank 2016 tarihinde yapılan askeri darbe girişimi sırasında öldürülmüştür.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi’ne ait diğer kampüs olan Uncubozköy kampüsü ise Kenan Evren Sanayi Sitesi karşısına kurulmuştur. Bu kampüste hem normal eğitim verilen hem de ikinci öğretim olarak eğitim verilen bölümler bulunuyor. Bunun dışında Uncubozköy Kampüsünde Tıp Fakültesi dekanlık binası, Tıp Fakültesi derslikleri, Hafsa Sultan Hastahanesi, ebelik ve hemşirelik binaları bulunuyor. Bu kampüste Tıp ve sağlık bölümlerinin bulunduğu Sağlık Bilimleri Fakültesi dışında bir de Hasan Ferdi Turgutlu Teknolojisi Fakültesi bulunuyor. Bu fakültede ise Yazılım Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Otomativ Mühendisliği ve Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümleri bulunuyor ve eğitim veriliyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörleri

1992 yılında açılmış ve uzun yıllardır eğitim verilen Celal Bayar Üniversitesi rektörlük birimi zaman zaman değişmiştir. Üniversitenin ilk kurulumunda rektörlük görevini alan kişi Prof. Dr. Doğan Arınç’tan. 1992 ve 1994 yılları arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi rektörlüğü koltuğunda oturmuştur. 1994 yılında rektör olarak Prof. Dr. Tuna Taner gelmiştir ve 2002 yılına kadar Celal Bayar Üniversitesi rektörü olarak görev yapmıştır. Prof. Dr. Tuna Taner’den sonra 2002 yılında Prof. Dr. Cemil Özcan görevi üstlenmiş ve 2006 yılına kadar rektör olarak kalmıştır. Daha sonra ise 2006 yılında görevini Prof. Dr. Semra Öncü’ye teslim etmiştir. Prof. Dr. Semra Öncü ise 2010 yılına kadar görevini yapmıştır. 2010 yılında ise Celal Bayar Üniversitesi rektörü olarak Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli göreve başlamıştır. 2014 yılına kadar görevini sürdüren Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli 2014 yılında görevini Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi’ye teslim etmiştir. 2019 yılında ise rektörlük görevine Prof. Dr. Ahmet Ataç gelmiştir ve 2019 yılından bu yana Celal Bayar Üniversitesi lrektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç’tır.

Yorum gönder