×

Milli Savunma Üniversitesi (Askeri)

Milli Savunma Üniversitesi

Milli Savunma Üniversitesi (Askeri)

Milli Savunma Üniversitesi İstanbul şehrinde Beşiktaş semtinde bulunan bir askeri üniversitedir. Askeri Üniversite olarak eğitim açısından çok güçlü kuralları olan ve nitelikli insanlar yetiştiren bir üniversitedir. Milli Savunma Üniversitesi kuruluş tarihi 31 Temmuz 2016 tarihidir. Üniversitenin kuruluşu ise Milli Savunma Bakanlığına bağlıdır. 2016 yılında kurulmuş olan Milli Savunma Üniversitesi kurulduğu yıl değil de bir yıl sonrasında yani 12 Şubat 2017 tarihinde bünyesinde öğrenci kabul edip eğitim vermeye başlamıştır. Öğrencilere verilen eğitimde öğretim yılın başlangıcı ise Hava Harp Okulu kapsamına ayağımdan tören ile başlamıştır.

Nasıl Bir Üniversite

İstanbul şehrinde bulunan Milli Savunma Üniversitesi nitelikli asker öğrencileri yetiştiren donanımlı bir üniversitedir. Milli Savunma Üniversitesi eğitim dili Türkçe’dir. 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında askeri bütün kurumlar yeniden düzenlemiştir. Bu kapamadan birçok askeri liseler ve üniversiteler tamamen kapatılmıştır. Bu askeri lise ve üniversitelerin kapanması sonucunda tüm askeri öğrencilerin okullar ile ilişkileri de kesilmiştir. Durum böyle olunca askeri öğrenci ihtiyacı artmıştır. 2016 yılında ise bu askeri öğrenci ihtiyacını katılmak amacı ile Milli Savunma Üniversitesi kurulmuştur. Milli Savunma Üniversitesi kapsamında subay ve astsubay ihtiyaçlarını karşılamak İçin lisans ve önlisans seviyelerinde eğitim verilmeye başlanmıştır. Milli Savunma Üniversitesi kapsamında bulunan Hava Harp Okulu yapılan tören ile 12 Şubat 2017 tarihinde açılmıştır. Diğer alanlar yani Deniz Harp Okulu ve Kara Harp Okulu ise 13 Mart 2017 tarihinde eğitim öğretim yılına başlanmıştır. Milli Savunma Üniversitesi rektörü ise Prof. Dr. Erhan Afyoncu’dur.

Milli Savunma Üniversitesi

Milli Savunma Üniversitesi İmkan ve Olanakları

Milli Savunma Üniversitesi bir askeri okuldur. Bu üniversite dahilinde öğrencilere askeri eğitim veriliyor. Eğitim verilen öğrencilere en iyi ve kaliteli eğitimi sağlamak amacı ile öğrencilere imkan ve olanaklar sağlanıyor. Bu doğrultuda öğrenciler için hem burs imkanları hem de diğer olanaklar sağlanıyor. Milli Savunma Üniversitesi kapsamında bulunan yerleşkelerde kütüphaneler ve sosyal tesisler bulunuyor. Buradaki amaç öğrencilerin mağdur olmamasıdır ve onlara en iyi imkanı sunmaktır. Bu kapsamda Milli Savunma Üniversitesi içerisinde toplam beş farklı sosyal tesisler bulunuyor. Bunun yanında 2 farklı kütüphane bulunuyor. Ayrıca ulaşım açısından da kolaylık sağlamak amacı ile seferler bulunuyor. Milli Savunma Üniversitesi sosyal tesisleri hakkında bilgi verecek olursak öncelikle sosyal tesislerini sıralayabiliriz. Milli Savunma Üniversitesi sosyal tesisleri şu şekildedir; Sunuş, Yiyecek Hizmetleri sosyal tesisi, Konaklama tesisleri, Spor tesisleri ve diğer tesislerdir. Bu sosyal tesisler dışında öğrencilere imkan olarak sunulan kütüphaneler ise şu şekildedir; Milli Savunma Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Birim Kütüphaneleridir. Ayrıca askeri bir üniversite olmasından kaynaklı yemekhanesi de vardır ve oldukça kaliteli hizmet sağlanmaktadır. İstanbul Milli Savunma Üniversitesi tüm bu imkan ve olanakları sayesinde birçok öğrencinin dikkatini çekiyor ve birçok öğrenci Milli Savunma Üniversitesi dahilinde eğitim görmeyi hedefliyorlar.

Milli Savunma Üniversitesi Akademik Yapısı

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında çoğu askeri okullara kapatılması sonucunda birçok bölüm de iptal edilmiştir. Bunun yanında bu bölümlerde eğitim gören önlisans ya da lisans bölümü öğrencileri de devre dışı bırakılmıştır. Eskiden Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı olan Milli Savunma Üniversitesi önlisans eğitimleri bu darbe girişimi sonrası okulların kapatılması ile Bursa’dan ayrılmıştır. Sonrasında ise Milli Savunma Üniversitesi kapsamında bulunan astsubay meslek yüksekokulu dahilinde alınmıştır. Lisans eğitimi verilen bölümler ise fakülteler ile denk olan Askeri Harp Okuluna ve lisansüstü eğitimler ise 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası kapatılan Harp Akademileri yerine yeni kurulan enstitülerin bünyesine dahil edilmiştir. Bu durumda Milli Savunma Üniversitesi birçok önlisans ve lisans bölümleri için eğitim vermeye başlamıştır. Milli Savunma Üniversitesi kapsamında bulunan akademik birimler hakkında bilgi verecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu
  • Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu
  • Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu
  • Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu

Bu akanlar dışında lisans eğitimi verilen askeri bölümler ve alanları sıralayacak olursak bu sıralama şu şekildedir;

  • Deniz Harp Okulu
  • Hava Harp Okulu
  • Kara Harp Okulu

Önlisans ve lisans eğitimleri dışında bulunan lisansüstü eğitimlerde ise şu şekilde sıralama yapılabilir;

  • Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
  • Alpaslan Savunma Birimleri Enstitüsü
  • Barbaros Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Enstitüsü
  • Deniz Harp Enstitüsü
  • Fatih Harp Tarihi Araştırmaları Enstitüsü
  • Uzay Teknolojileri Enstitüsü
  • Hava Harp Enstitüsü
  • Kara Harp Enstitüsü
  • Milli Savunma ve Güvenlik Enstitüsü
  • Müşterek Harp Enstitüsü

İstanbul Milli Savunma Üniversitesi bu kapsamlarda öğrencilerine askeri eğitim sağlıyor. Bunun dışında üniversitenin kapsamında bulunan Hava Harp Okulu, Deniz Harp Okulu ve Kara Harp Okulunun kuvvet komutanlığına bağlılığı kalmamış ve tamamen ayrılmıştır.

Kapsamında Bulunan Bölümlere Başvuru Şartları

Milli Savunma Üniversitesi bir askeri okul olmasından dolayı başvuru şartları diğer üniversitelere göre çok daha farklıdır. Öncelikle Milli Savunma Üniversitesi’ne başvuru İçin araman şart Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olunmasıdır. Bunun dışında Milli Savunma Üniversitesi başvuru şartları şu şekildedir;

  • Harp Okullarına bayanlar adaylar da başvurabilir erkek adaylar da başvurabilir.
  • Astsubay Meslek Yüksekokullarına sadece erkek adaylar başvurabilirler.
  • Harp Okullarını kazanmak için en fazla 20 yalında olmak gerekli.
  • Astsubay Meslek Yüksekokullarını kazanmak için en fazla 2021 yaşında olmak gerekiyor.
  • Lise ya sa dengi okullardan henüz mezun olamamış ve kaydı bulunan kişiler için harp okulu ya da astsubay meslek yüksekokulu kayıtlarına kadar mezun olmuş olmaları gerekiyor.
  • Harp okullarında ya da astsubay meslek yüksekokullarında eğitim görmek isteyen öğrenciler öncelikle yazılı bir sınav olan MSÜ sınavına girmeleri gerekiyor.
  • MSÜ sınavına başarılı olan adaylar hak kazanacaklardır.

Yorum gönder