×

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Kayseri şehrinde bulunan bir üniversitedir. Nuh Naci Yazgan Üniversitesi 1885 tarihinde doğmuş ve 16 Ekim 1947 tarihinde yaşamı sonlanmış olan hayırsever bir iş adamı tarafından kurulmuştur. Bu iş adamının adı Nuh Naci Yazgan’dır. Kendisi Kayseri şehrinde doğmuş bir iş adamı ve politikacıdır. Sadece Kayseri şehrinde değil aynı zamanda İstanbul şehrinde de birçok hayır kurumu kurmuş ve yardımsa bulunmuş bir insandır.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Nasıl Bir Üniversite

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi bir devlet üniversitesi değil bir vakıf üniversitesidir. Kayseri yükseköğrenim ve yardım vakfı dahilinde bulunan bir üniversitedir. Kayseri şehrinde bulunuyor ve Nuh Naci Yazgan Yerleşkesi içerisinde yer alıyor. Bünyesinde birçok bölüm bulunduran ve eğitim veren Nuh Naci Yazgan Üniversitesi kapsamında toplam lisans bölümü öğrenci sayısı 3185 kişi ve yüksek lisans öğrenci sayısı da 173 kişidir. Akademik kadrosu oldukça güçlü olduğu için eğitim konusunda oldukça başarılıdır. Ayrıca üniversite dahilinde eğitim gören öğrencilerine staj imkanları da sunuyor.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi

İmkan ve Olanakları

İş adamı Nuh Naci Yazgan tarafından kurulan Nuh Naci Yazgan Üniversitesi bir vakıf üniversitesi olarak oldukça kapsamlıdır ve öğrencilerine birçok imkan sağlar. Öğrencilere barınma ihtiyacını karşılamak için özel olarak Nuh Naci Yazgan tarafından yurt yaptırılmıştır. Bunun dışında birçok bölümde burs imkanı tanınıyor. Ayrıca Farabi öğrenci değişim programı bulunuyor ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Erasmus programlarına dahildir. Bunun yanında üniversite dahilinde eğitim gören öğrenciler için sosyal anlamda birçok aktivite düzenleniyor. Üniversite içerisinde spor salonu, kütüphane ve kafeteryalar bükünüyor. Tüm bu olanaklar ve kaliteli eğitim koşulları sayesinde birçok öğrenci Nuh Naci Yazgan Üniversitesi bölümlerini tercih ediyor. Öğrencilerin seçimleri de üniversite olarak gelişmesini ve yükselmesini sağlıyor. Ayrıca Nuh Naci Yazgan Üniversitesinin uluslararası vakıf üniversiteleri arasında önemli bir yer edinmesini etkiliyor.

Nuh Naci Yazgan Kimdir

Kayseri’de bulunan Nuh Naci Yazgan Üniversitesi kurucusu iş adamı Nuh Naci Yazgan’dır. Kendisi Akbank ortaklarından biridir. Yardımsever iş adamı 2009 yılında doğduğu şehre yani Kayseri şehrinde kendi adını verdiği vakıf bu Üniversitesi’ni kurmuştur. Katipzade Nuh Naci Yazgan 1885 yılında Kayseri’de doğmuştur. İş hayatına ilk olarak katillik yaparak başlayan iş adamı bir yıl kadar da Kayseri Lisesinde dersler verdi. Sonrasında ise ticaret hayatına atılan Nuh Naci Yazgan bu işe halıcılık yaparak başladı. Türk Kurtuluş Savaşında da yer alan Nuh Naci Yazgan o yıllarda Kayseri delegesi olarak seçildi. Sonrasında ise “Erciyes” adlı gazetenin çıkarılmasına olanak sağladı. İlerleyen zamanlarda da Mustafa Kemal Atatürk Nuh Naci Yazgan’a Adana’da faaliyeti duran fabrikaları tekrar faaliyete geçirme görevi verdi. Bu görev üzerine Nuh Naci Yazgan Adana’ya yerleşti ve burada yaşamaya başladı. Hayırsever bir iş adamı olan Nuh Naci Yazgan Kayseri’de hem vakıf üniversitesi kurdu hem de öğrenci yurdu açtı. Sadece Kayseri’de değil İstanbul’da da öğrenci yurdu açmıştır. 7 Ekim 1947 tarihinde ise hayata veda eden Nuh Naci Yazgan Karacaahmet mezarlığı alanınadefnedildi.

Nuh Naci Yazgan Yaptığı Kuruluşlar

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi kurucusu olan iş adamı ve politikacı Nuh Naci Yazgan sadece Kayseri’de bu üniversiteyi açmakla kalmamış başka birçok kurumu da açmıştır. Bunlardan biri de yine Kayseri şehrinde kurduğu Nuh Naci Yazgan Öğrenci Yurdudur. Nuh Naci Yazgan Öğrenci yurdu 1939 yılında kurulmuş ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi dahilinde hizmet veren bir öğrenci yurdudur. Bunun dışında yine Kayseri şehrinde Behice Yazgan Kız Lisesini kurulmuştur. Ancak Behice Yazgan Kız Lisesi Nuh Naci Yazgan vefatı sonrasında vasiyeti üzerine kurulmuş olan bir lisedir. Bunun dışında yine Kayseri şehrinde 1943 yılında özel bir Göğüs Hastanesi ve Dispanseri kurulmuştur. Günümüzde hala hizmeti devam etmektedir. Sadece Kayseri şehrinde değil İstanbul’da da bir öğrenci yurdu kurmuştur. Bu yurdun adı İstanbul Yüksek Tahsil Öğrenci Yurdu olarak geçiyor. Yükseköğrenim eğitimi görmek için Kayseri’den İstabul şehrine giden öğrencilerin kalmadı için kurulmuş bir öğrenci yurdudur. İstanbul Laleli’de bulunuyor. 80 ihtilali sonucunda kapanan yurt daha sonrasında Çapa Kız Yurdu olarak hizmete devam etmiştir. Nuh Naci Yazgan sadece üniversite değil üniversite öğrencilerine imkan sağlamak için yurtlar da kurmuş önemli ve hayırsever bir iş adamıdır.

Fakülteleri

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi dahilinde birçok bölüm bulunduruyor ve öğrencilere eğitim veriyor. Oldukça kaliteli eğitim sistemi ve akademik kadrosu ile donanımlı bir üniversitedir. Bünyesinde bulunan fakültelerde öğrencilere eğitim açısından büyük destek sağlıyor. Nuh Naci Yazgan Üniversitesi fakülteleri şu şekilde sıralanabilir; Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi ve Hukuk Fakültesi’dir. Bu fakülteler dahilinde bulunan bölümler hakkında bilgi verecek olursak öncelikle Mühendislik Fakültesi bölümlerinden başlayabiliriz. Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bölümleri şu şekildedir;

  • Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü
  • Endüstri Mühendisliği bölümü
  • İnşaat Mühendisliği bölümü

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümleri ise şu şekildedir;

  • İşletme bölümü
  • İktisat bölümü

Fen ve Edebiyat Fakültesi bölümleri ise şu şekildedir;

  • Psikoloji bölümü

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi bölümleri ise şu şekildedir;

  • Mimarlık bölümü
  • İç Mimarlık bölümü

Diş Hekimliği Fakültesi dahilinde ise Diş Hekimliği bölümü vardır ve eğitimi verilmektedir.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Bünyesinde Bulunan Enstitüler

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi dahilinde bulunan enstitüler;

  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  • Sosyal Bilimler Enstitüsü’dür.

Yorum gönder