×

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Nasıl Bir Üniversitedir?

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Nasıl Bir Üniversitedir?

Ondokuz Mayıs Üniversitesi 1 Nisan 1975 yılında Türkiye’nin Samsun ilinde kurulmuş bir üniversitedir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a geldiği tarihte üniversite adını almıştır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi devlet üniversitesi olmakla beraber üniversite bünyesinde 19 Fakülte, 6 Enstitü, 1 konservatuar, 1 yüksekokul, 12 meslek yüksekokulu ve 25 uygulama araştırma merkezi bulunmaktadır.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi rektörlüğüne bağlı 5 bölüm, 1 gözlemevi ve 1 enstitü bulunduran üniversite yaklaşık olarak 2.180 dönümlük Ana kampüse sahiptir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi ana kampüsü Samsun da bulunan Atakum ilçesinde bulunmaktadır. 7 Eylül 2020 tarihinde Dünya üniversiteler sıralamasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi de dahil olmuştur. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Dört Üniversite Kurulması Hakkında Kanun üzerinden 11 Nisan 1975 Tarihinde kurulan üniversiteler arasındadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi ilk olarak eğitim ve öğretimine 50 öğrenci ile başlamıştır. Ondokuz Mayıs Tıp Fakültesi ilk olarak Hacettepe Üniversitesi bünyesine bağlı olarak Kurulmuştur. Daha sonra Tıp Fakültesi Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlanarak Tıp Fakültesinin kurulması için temeller atılmıştır. Tıp Fakültesinin Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı olarak kurulmasının ardından, Fen ve Mühendislik Fakültesi, Ziraat Fakültesi de Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı olarak kurulmuştur.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Akademik Birimler Nelerdir?

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Akademik Birimleri fazla olan üniversiteler arasında yer almaktadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fakülteler oranı bakımından fazla fakülteye sahip olan üniversiteler arasında yer almaktadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fakültelerinden bahsedecek olursak ilk olarak Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi varlığını söylememiz doğru olacaktır. Daha sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi içerisinde yer alan Bafra İşletme Fakültesi, Çarşamba İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi de bulunmaktadır. Ayrıca Ondokuz Mayıs Üniversitesi içerisinde Diş Hekimliği Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi de bulunmaktadır. Bu sayılan fakültelerin yanı sıra Eczacılık Fakültesinin henüz öğrenci almadığını belirtmemiz doğru olacaktır.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi içerisinde Fen Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi de bulunmaktadır. Ayrıca Ondokuz Mayıs Üniversitesi içerisinde İlahiyat Fakültesi, İletişim Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi de bulunmaktadır. Ayrıca Sağlık Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Turizm Fakültesi de Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde bulunmaktadır ve aynı zamanda öğrenci kabul edilmektedir. Üniversite bünyesinde sıralanan fakülteler bunlarla da sınırlı kalmaz ek olarak üniversite içerisinde Veteriner Fakültesi, Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi ve Ziraat Fakültesi bulunmaktadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde birçok enstitü de bulunmaktadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesinde bulunan enstitüler içerisinde Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü de bulunmaktadır. Ayrıca Sosyal Bilimler Enstitüsü, Güzel Sanatlar Enstitüsü ve Kenevir Araştırmaları Enstitüsü de Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde yer almaktadır.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İmkan Ve Olanakları Nelerdir?

Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrenciler için araştırma merkezi kurmakta ve öğrencilerin araştırma merkezinden olabildiğince verim alabilmesi için oldukça çaba göstermektedir. Üniversite içerisinde bulunan araştırma merkezleri öğrencileri güçlü bir araştırmacı olarak yetiştirmeyi, ülkeye katkı sağlayacak bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bundan dolayı Ondokuz Mayıs Üniversitesi içerisinde birçok araştırma merkezi bulunmaktadır. Araştırma Merkezleri Ondokuz Mayıs üniversitesi imkan ve olanakları içerisinde bulunmaktadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi içerisinde yer alan araştırma merkezleri; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulamaları, Bölgesel Kalkınma ve Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma merkezi olarak bilinmektedir. Ayrıca Çevre Sorunları Araştırma Uygulama Merkezi, Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Fındık ve Diğer Sert Kabuklu Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi araştırmacı ve bilime katkı sağlayan öğrenciler yetiştirmek için Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde faaliyet göstermektedir.

Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama Araştırma Merkezi, İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Kadın ve Toplum Araştırma Merkezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde yer almaktadır. Bu araştırma merkezlerinin yanı sıra Ondokuz Mayıs Üniversitesi içerisinde daha birçok araştırma merkezi de faaliyet göstermektedir. Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ornitoloji Araştırma Merkezi, Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi de bilinçli öğrenciler yetiştirmek adına üniversite içerisinde faaliyet göstermektedir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi içerisinde bulunan İş sağlığı ve Güvenliği Meslek Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Gelişimsel Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi de bulunmaktadır.

İçerisinde Bulunan Meslek Yüksekokulları Nelerdir?

Ondokuz Mayıs Üniversitesi içerisinde bulunan meslek yüksekokulları oldukça fazladır. Meslek yüksekokulları Ondokuz Mayıs Üniversitesine ait önlisans bölümlerini bulunduran okul olarak belirlenmiştir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi önlisans bölümleri içerisinden herhangi birini tutturan öğrencilerin araştırması gereken meslek yüksekokulları’ ndan bahsetmek gerekirse ilk olarak Adalet Meslek Yüksekokulunun varlığından bahsetmemiş doğru olacaktır. Daha sonra Alaçam Meslek Yüksekokulu, Bafra Turizm Meslek Yüksekokulu ve Bafra Meslek Yüksekokulu Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde bulunan Meslek Yüksekokulu arasında girmektedir. Bu meslek yüksekokullarının yanı sıra Ballıca Meslek Yüksekokulu, Çarşamba Ticaret Borsası Meslek Yüksekokulu ve Havza Meslek Yüksekokulu Ondokuz Mayıs Üniversitesi içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Samsun Meslek Yüksekokulu ve Terme Meslek Yüksekokulu, Vezirköprü Meslek Yüksekokulu, Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu da önlisans programı bulundurmakta ve aynı zamanda Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde yer almaktadır.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Değişim Öğrencileri

Ondokuz Mayıs Üniversitesi içerisinde Erasmus Programı, Mevlana Programı ve Farabi Programı bulunmaktadır. Bu Programlar sayesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi içerisinde değişim öğrencileri eğitim almaktadır. Öğrenciler tüm dönem veya yarı dönem için eğitim alma imkanına sahiptirler. Değişim öğrencileri kayıtları Ondokuz Mayıs Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ofisinde kayıt alınmaktadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesine kayıt yaptıracak olan Uluslararası öğrenciler yüksek lisans veya doktora eğitim düzeyinde lisansüstü çalışmalara da başvuru yapma imkanına sahiptir.

Yorum gönder