×

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Hakkında Birkaç Bilgi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Hakkında Birkaç Bilgi

ODTÜ’de eğitim dili İngilizcedir. 1956 yılında başkent Ankara’da kurulan bir devlet üniversitesi olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) şu anda yaklaşık 27.000 öğrencisi bulunmaktadır.

Öğrenciler

Lisans ve yüksek lisans öğrencileri birçok ülkeden bir dönem ya bir yıl boyunca ODTÜ’de eğitim alabilir.  ODTÜ ” Özel Öğrenci ” veya ” Değişim Öğrencisi “olanaklarından yararlanan birçok uluslararası etnik kökenden öğrenciye sahip olan üniversitedir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi şu anda dünyanın birçok üniversitesi ile Öğrenci Değişim Programı faaliyetlerini yürütmektedir.

Akademik Programlar

ODTÜ’nün akademik birimi içerisinde 5 fakülte bünyesinde 41 lisans programı bulunmaktadır. Ayrıca, 105 yüksek lisans ve 70 doktora programına sahip 5 Enstitü ve İngilizce Hazırlık Bölümünü içeren “Yabancı Diller Yüksekokulu” bulunmaktadır. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda 15 lisans programı ve 5 yüksek lisans programı sunulmaktadır.

Akademik Yıl

ODTÜ’de akademik yıl iki yarıyıldan oluşmaktadır. Akademik yılın ilk dönemi genellikle Eylül ayının son haftasında başlar ve ocak ayının ortasında sona erer. İkinci dönem şubat ortasında başlar ve haziran ortasında sona erer. ODTÜ’de ayrıca düzenli derslerin olduğu bir yaz okulu ve uluslararası öğrenciler için özel konuların yer aldığı bir Uluslararası Yaz Okulu bulunmaktadır.

Uluslararası   Bakış Açısı

ODTÜ, kuruluşundan bu yana uluslararası bir araştırma üniversitesi olarak, uluslararası düzeyde araştırma ortaklığının derinliği ve genişliği ve uluslararası araştırma projelerinden sağlanan fon miktarı açısından Türkiye’nin lider üniversitesi olmuştur. ODTÜ aktif yer aldığı birçok proje vardır. Bunlar Med-Campus, MEDA, MALİYET, Eureka, NASA, NATO, NSF, BM, Dünya Bankası, Jean Monnet, INCO, EUMEDIS, Framework, Erasmus Mundus ECW, Leonardo ve Sokrates projeleridir. ODTÜ ayrıca 59 FP6 projesinde yer almıştır, bunlardan 48’i tamamlanmış durumdadır. Ayrıca 32 FP7 projesi halen yürütülmektedir. ODTÜ’nün Avrupa ve Amerika üniversiteleri ile lisans ve yüksek lisans düzeyinde 19 uluslararası ortak lisans programı bulunmaktadır.

ODTÜ, yaklaşık 94 farklı ülkeden 1.700’ün üzerinde uluslararası öğrenciyi çeşitli akademik programlarda okuyan ve araştırmalarını yürüten akademik personeli de ağırlamaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerdeki üniversitelerle 168 Erasmus anlaşması ve 182 ikili değişim ve işbirliği anlaşması bulunan ODTÜ, yılda 350 öğrenci ve 60 öğretim elemanı göndermekte ve 300 öğrenci ve 50 öğretim elemanı/araştırmacıya ev sahipliği yapmaktadır.

ODTÜ, EUA, EAIE, IIE, GE3, CEASAR, SEFI, CIEE gibi uluslararası eğitim ve değişim konusunda uzmanlaşmış birçok dernek ve ağın üyesidir. ODTÜ, AIESEC ve IAESTE yaz staj programlarına aktif olarak katılmaktadır.

ODTÜ, uluslararası kuruluşlar tarafından dış değerlendirme, akreditasyon ve belgelendirmeye çok değer verir ve bir “kalite kültürü”ne bağlıdır. Üniversite, 2002 yılında EUA tarafından “Kurumsal Değerlendirme” sürecini tamamlamıştır.  Dünya kalitesinde eğitimi sürdürme hedefinin bir parçası olarak, 1991 yılında ODTÜ, tüm mühendislik programlarını Birleşik Devletler tarafından akredite etmek için uzun vadeli bir program başlatmıştır. Devletler Mühendislik ve Teknoloji Akreditasyon Kurulu (ABET) üyeliği bulunmaktadır. Mühendislik Fakültesi şu anda ABET Mühendislik Akreditasyon Komisyonu (www.abet.org) tarafından akredite edilmiş on üç lisans programına sahiptir.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Eğitimi

ODTÜ bölümleri misyonu, öğrencileri bilim ve mühendisliğin temelleri hakkında bir anlayış kazanmaları ve mesleki yaşamlarında karşılaşacakları sorunlara sürdürülebilir çözümler geliştirebilmeleri için bilgisayar, iletişim ve araştırma becerilerini geliştirmeleri için eğitmektir.  Amaçları mezun olan öğrencilerine

  1. Önde gelen şirket ve kuruluşlarda mühendisliği veya diğer ilgili alanlarda başarılı kariyerler kurmak,
  2. Hem bireysel hem de ekibin bir parçası olarak etkin bir şekilde çalışır ve nihayetinde çalışma ortamında liderlik rollerini üstlenmek,
  3. Yurt içi ve yurt dışında seçkin üniversitelerde yüksek lisans eğitimi almak,
  4. Mesleğin ve toplumun giderek karmaşıklaşan beklentilerini karşılamak için çözümler geliştirmek için yeni teknolojileri kullanan, profesyonel çevrelerinde gözlemci, meraklı ve uyum sağlayabilen bireyler olarak tanınmalarına olanak sağlamaktır.

Yüksek Eğitim Standartları

ODTÜ, uluslararası standartlara göre yüksek bir eğitim standardı sağlamayı taahhüt etmiştir. Mühendislik Fakültesi bünyesindeki tüm lisans programları ODTÜ’nün talebi üzerine ABET tarafından değerlendirilmiştir. Tüm lisans programları ABET Mühendislik Akreditasyon Komisyonu (www.abet.org) tarafından akredite edilmiştir.

Türkiye’de ODTÜ

ODTÜ, Türkiye’nin en rekabetçi üniversitelerinden biridir. Her yıl Ulusal Üniversite Giriş Sınavı’na giren öğrenciler arasından en yüksek puan alan 1000 adayın 1/3’ünden fazlası ODTÜ’yü seçmektedir. Bölümlerimizin çoğu, Ulusal Üniversite Giriş Sınavı’na giren yaklaşık 1,5 milyon başvuranın yalnızca ilk %1’ini kabul etmektedir.

Yerleşke

Ankara şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Eymir Gölü de dahil olmak üzere kampüs alanı 4500 hektar ve ormanlık alan 3043 hektardır. Göl, ODTÜ öğrencilerine kürek çekme, balık tutma, piknik yapma ve genel rekreasyon aktiviteleri için açıktır. ODTÜ ana yerleşke ve şehir içindeki lokasyonlardan göle otobüs hizmeti verilmektedir.

ODTÜ İmkân Ve Olanakları Nelerdir?

ODTÜ imkân ve olanaklarına bakıldığında kampüsün ana bölümü, alışveriş alanı, bankalar, postane ve birçok yeme-içme mekânından yararlanan yaklaşık 7000 öğrenci kapasiteli yurt kapasitesine sahiptir. Ayrıca ODTÜ kampüsünde spor salonları, tenis kortları, basketbol ve futbol sahaları, koşu parkurları, olimpik kapalı yüzme havuzu ve açık yüzme havuzu gibi çok çeşitli spor tesisleri bulunmaktadır. ODTÜ’nün kampüs dışı tesisleri arasında, ODTÜ kampüsüne 30 kilometre uzaklıktaki Elmadağ’da lojmanlar ve Bursa yakınlarındaki Uludağ’da dağcılık ve çeşitli kayak aktivitelerinin yapılabildiği bir tatil köyü bulunmaktadır.

Aktiviteler

Akademik yıl boyunca öğrenciler sanat sergileri, konserler, resitaller, sinema ve tiyatro etkinliklerinin yanı sıra çeşitli sosyal ve akademik etkinliklere katılabilirler. Kültür ve Kongre Merkezi bu etkinliklerin çoğuna ve çok daha fazlasına ev sahipliği yapmaktadır. En çok tercih edilen sosyal etkinliklerden biri, mayıs ayında düzenlenen geleneksel Uluslararası Bahar Şenliğidir.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Nasıl Bir Üniversitedir?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi genel olarak öğrencilerin eğitim ve gelişimini ayrıca sosyal ortama hazırlamayı amaç edinmiş ve önem veren bir üniversitedir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi kulüpleri oldukça geniş çaplı olmakla beraber öğrencilerin isteği doğrultusunda seçebilecekleri kulüpler mevcuttur. Bu kulüplerden bahsetmek gerekirse ilk olarak Yeşilay kulübünden bahsedebiliriz. Çocuk gelişimi kulübü, Atatürkçü düşünce kulübü bulunmaktadır. Ayrıca müzik kulübü, elektrik elektronik kulübü, siyaset akademisi ve liderlik okulu kulübü de bulunmaktadır. Gastronomi kulübü, tasarım atölyesi kulübü ve diplomasi kulübü de bulunmaktadır. Öğrenciler ilgi alanları doğrultusunda kulüpleri seçebilir ve bunun üzerine sosyal ortamlarda bulunma imkânlarına sahip olabilirler.

Yorum gönder