Polis Akademisi Hakkında Birkaç Genel Bilgi
Polis Akademisi, 2015 yılında gerçekleştirilen hukuki düzenleme ile birlikte, çağın gereklerine uygun ve gelişmiş demokratik ülkelerdeki eğitim sistemleriyle çok daha uyumlu bir şekilde olmak amacıyla akademik ve teknik bakımdan daha güçlü bir olguya dönüştürülmüştür. Bu dönüşümün neticesi olarak, yeni kurulan Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM) bünyesinde polis yöneticisi ve Polis Meslek Yüksek Okulları (PMYO) ile Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) vasıtasıyla polis memuru eğitmenin yanı sıra, Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatının hizmet içi eğitim sorumluluğu da Polis Akademisi’nde olmaktadır.
Bilimsel çalışmalarıyla her geçen gün gelişme yolunda yeni adımlar atan Polis Akademisi, sahip olduğu nitelikli eğitim anlayışıyla, köklü tarihi ve milli sorumluluğunu ülkemize layık bir şekilde yerine getirmektedir. Güvenlik bilimleri alanında lisansüstü eğitim veren yüksek öğretim kurumları arasında ulusal ve uluslararası düzeyde öncü bir kurum olmaktır.
Güvenlik Bilimleri Enstitüsünün (GBE) temel hedefi, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Polis Akademisi’nin ihtiyaç duyduğu alanlarda öğretim elemanı ve güvenlik bilimleri alanında uzman personel yetiştirmektir. GBE, güvenlik bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora eğitimleri vermekte, alanda bilimsel çalışmalar yapmakta ve evrensel bilgi birikimine de katkıda bulunmaktadır. Ayrıca GBE, kamu ve özel sektöre kurs ve sertifika programları da tasarlamaktadır. Bu amaçları desteklemek üzere GBE, bilimsel toplantılar, sempozyumlar, konferanslar ve seminerler vermektedir. GBE, Polis Akademisi Başkanlığına bağlı olarak faaliyetlerini devam ettirmektedir.
Polis Akademisinde Nasıl Bir Eğitim Vardır?
Polis Akademisi Emniyet Teşkilatının orta ve yüksek kademe yöneticilerini yetiştirmek için önce 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu ile “Polis Enstitüsü” olarak 6.11.1937 tarihinde faaliyete başlamıştır. Polis Enstitüsü, 1940 senesine kadar polis memurlarına bir senelik meslek içi eğitim veren bir kurum iken 1940 senesinde iki senelik; 1962 senesinde üç senelik yüksek okullar seviyesine gelmiştir. 1980 senesinden itibaren de öğrenim süresi dört seneye çıkartılmıştır. 28.11.1984 tarih 3087 sayılı Polis Yükseköğretim Kanunu ile Polis Enstitüsü Polis Akademisi olmuştur. Avrupa Birliği standartlarına uygun bir polis eğitimi verebilmek için çıkarılan 25.04.2001 tarih ve 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunuyla polis yükseköğretim sistemi yüksek ölçüde YÖK sistemine entegre olacak şekilde yeniden yapılandırılmış ve Polis Akademisi Üniversitelerarası Kurulun bir eşi olmuştur. 4652 sayılı Kanun ile Polis Akademisi bünyesinde ön lisans eğitimi veren Polis Meslek Yüksekokulları, Polis Meslek Eğitim Merkezleri ve lisansüstü eğitim veren Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) inşa edilmiştir.
Polis Akademisi Uluslararası İlişkiler
1937 senesinde açılan Polis Akademisi, güvenlik bölümünde ve suçla mücadelede iş birliğinin öneminden hareketle uluslararası ilişkilerini, 1991 senesinden beri sıkı bir biçimde arttırarak, düzenlediği uluslararası seminer ve sempozyumlar, uluslararası kuruluşlardaki üyelikler ve yabancı ülke polis teşkilatlarına yönelik düzenlediği uluslararası eğitimler ile güçlendirmektedir. Bu kapsamda, Polis Akademisi Başkanlığı kurucu üyesi konumunda olduğu Uluslararası Polis Akademileri Birliği (INTERPA), Başkan Yardımcılığını sürdürmekte olduğu Avrupa Birliği Polis Akademileri Birliği (AEPC), Avrupa Kolluk Kuvvetleri Eğitim Ajansı (CEPOL), Türk İş birliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), ERASMUS gibi uluslararası konumlarda olan kurum ve programlarla güçlü ilişkileri yürütmektedir.
Polis Akademisi İmkân ve Olanakları Nelerdir?
Polis Akademisi imkân ve olanakları dahilinde oldukça etkili bir kurumdur. Polis Akademileri güçlü iletişime ve ortaklığa dayalı etkinlik ve verimliliği artırmaya yönelik çalışmaları yaparken aynı zamanda da karşılıklı bilgi ve edinilen tecrübe paylaşımına imkân sağlayacak ortak bir platform meydana getirmek ümidi ile kurulmuştur.
INTERPA’nın faaliyetleri kapsamında her sene bir uluslararası düzeyde konferans ile birlikte, bir Genel Kurul ile Yürütme Kurulu Toplantısı ve farklı konularda uluslararası eğitimler yürütülmektedir.
Akademi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak’ın ve daimî sekretarya görevini Polis Akademisi Başkanlığımızın çalışmaları ile INTERPA 57 ülkeden 73 üye olmuş kuruma sahiptir.
INTERPA, Avrupa Polis Akademileri Birliği (AEPC), Avrupa Kolluk Kuvvetleri Eğitim Ajansı (CEPOL) ve Güney Doğu Asya Ülkeleri gibi bölgesel ve uluslararası kuruluşların organizasyonları ile polis eğitim alanında iş birliği faaliyetlerini planlı bir şekilde yürütmektedir.
Kendi ülkesinde güvenlik alanında eğitim veren kurumlar, INTERPA’ya sekretarya üzerinden üyelik talebinde bulunabilirler. Talepler sonucu başvurular, Genel Kurul’da değerlendirilmekte, oy çokluğuyla kabul edilmektedir.
Erasmus+ Programı
Erasmus+ programı, yükseköğretim kurumları arasında iş birliğini teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
Erasmus programı dahilinde akademisyenler, öğrenciler ve idari personel anlaşmalı üniversitelere gönderilmekte olup, yine bu kapsamda gelen yabancı öğrenci ve akademisyenler de Polis Akademisi’nde misafir edilmektedir.
Yurtdışı Eğitimler
Emniyet Genel Müdürlüğümüzün gereksinim duyduğu bölümlerde yetiştirilmek ve bilimsel çalışmalarda bulunmak için her sene Cumhurbaşkanlığınca tahsis edilen kontenjanlar dahilinde Yüksek Lisans, Doktora, Kısa Süreli Eğitim için yurtdışına personel gönderilmektedir.
Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğümüze ayrılan dış burs kapsamında da yurtdışı eğitime personel gönderilebilmektedir.
Polis Akademisi’nde Yabancı Öğrenci Olmak
İkili anlaşmalar ışığında yabancı uyruklu öğrencilerin de kabul edildiği Başkanlığımızdan 1991-2018 seneleri arasında 24 ayrı ülkeden 1198 öğrenci mezun olmuştur.
PAEM
Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce ikili anlaşmalara bağlı olarak başka ülkelerden yabancı uyruklu öğrenciler için ilk derece amirlik eğitimi verilmektedir.
Polis Akademisi’nde Lisansüstü Eğitim
Güvenlik Bilimleri Enstitüsü ve Adli Bilimler Enstitüsü başta olmak üzere 11 bölümde Yüksek Lisans ve 2 bölümde Doktora eğitimi olmak üzere Güvenlik Bilimleri alanında uzman personel yetiştirmeyi görev edinmiş enstitülerden yüksek lisans ve doktora bölümlerinden 50 yabancı uyruklu öğrenci mezun olmuştur.
Uluslararası Eğitimler
Emniyet Genel Müdürlüğümüz ile çokça yabancı ülke polis teşkilatı ile uluslararası kurum ve kuruluşlar arasında uluslararası eğitim iş birliği anlaşmaları mevcut olup, Başkanlığımız koordinesinde Emniyet Genel Müdürlüğümüz birimlerince 1997-2018 seneleri arasında 75 ayrı Yabancı Ülke Polis Teşkilatına yönelik olarak 2140 eğitim faaliyeti gerçekleştirilmiş olup, ayrı yabancı ülke teşkilatlarından toplam 34913 personele eğitim verilmiştir.
Afganistan Ulusal Polisi’nin eğitilmesi ve kapasitesinin geliştirilmesi hususunda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Afganistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti arasında işbirliği yapılmasına ilişkin Mutabakat Muhtırası içerisinde, Afganistan Ulusal Polisin için Sivas Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde 4 Erkek döneminde 1954 Erkek, 7 Bayan döneminde 1334 Bayan öğrenci eğitim almış, Kapasite Geliştirme ve Uzmanlık Eğitimleri kapsamında 212 Bayan ve Erkek Kursiyer eğitim alarak toplam 3520 Afgan öğrencisine polis eğitimi verilmiştir.
Yorum gönder