Samsun Üniversitesi
Samsun Üniversitesi Samsun şehrinin Canik ilçesinde bulunuyor. Ayrıca Samsun Üniversitesi kısaltması SAMÜ’dür. 18 Mayıs 2018 tarihinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin bazı fakülte ve yüksekokullarının Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden ayrılarak kurulmuş bir üniversitedir. Üstelik Samsun’da bulunan ikinci devlet üniversitesi olan Samsun Üniversitesi eğitim açısından oldukça kalitelidir. Öğrenci kabulü ise yalnızca ÖSYM’nin düzenlemiş olduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavları ile gerçekleşiyor. Öğrencilerin Samsun Üniversitesi yüksekokullarından herhangi birini tercih etmeleri için ÖSYM’nin düzenlemiş olduğu sınavdan en az 150 puan almış olmaları gerekiyor. Öğrencilerin AYT puan türünden ise en az 180 puan almaları gerekiyor.
Nasıl Bir Üniversitesi?
Samsun Üniversitesi hem eğitim açısından hem de öğrenciler için etkinlikler açısından kaliteli bir üniversitedir. Öğrenciler için verimli etkinlikler düzenleyen sosyal açıdan sürekli aktif olan bir üniversite olan Samsun Üniversitesi birçok öğrenci tarafından tercih ediliyor. Bulunduğu şehir açısından öğrencilerin zorluk çekmeyeceği bir şehirdir ve olanakları kolaydır. Eğitim dili olarak hem Türkçe hem de İngilizce eğitim veriyor. Aynı zamanda birçok bölümde bölüm eğitimine geçmeden hazırlık sınıfı okutuluyor. Bünyesinde birçok bölümü de barındırdığı için öğrencilerin en çok tercih ettiği üniversiteler listesinde yer alıyor.
Samsun Üniversitesi İmkan Ve Olanakları
Samsun Üniversitesi Samsun’da bulunan ikinci devlet Üniversitesi’dir. Samsun Üniversitesi imkanları sayılacak olursa öncelikle eğitim açısından kaliteli bir akademik kadrosu vardır diyebiliriz. Aynı zamanda öğrenciler için staj dönemlerini yırt dışında tamamlama imkanı sunuyor. Bunun dışında Erasmus programı sayesinde öğrencilerine seçenekler sunuyor. Üniversite içerisinde uygulama alanları bulunduğu için de öğrencilerin rahatlıkla kullanabileceği ve eğitim alabileceği imkanlar vardır. Üstelik Samsun Üniversitesi spor salonları, havuzu ve kampüsü ile de öğrencilere sosyal açıdan olanak sağlıyor. Sadece sosyal etkinlikler açısından değil aynı zamanda öğrencilerin barınma ihtiyaçları için üniversite çevresinde birçok özel yurtlar, özel apartlar ve devlet yurtları bulunuyor. Bunun dışında öğrenciler için kurulmuş olan pansiyonlar da mevcuttur.
Samsun Üniversitesi Akademik Yapısı
Samsun Üniversitesi lisans, önlisans ve lisansüstü eğitimlerin verildiği kapsamlı ve donanımlı bir üniversitedir. Temel olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin bazı bölümlerinden ayrılarak kurulan Samsun Üniversitesi eğitim açısından öğrencilere kaliteli bir eğitim vererek imkanlar sunan bir devlet üniversitesidir. Ondokuz Mayıs Üniversitesinden ayrılan Kavak Meslek Yüksekokulu Samsun Üniversitesi’nin önlisans eğitim düzeyini belirliyor. Fakülte olarak da mühendislik fakültesi, iktisadi, idari ve sosyal bilimler fakültesi aynı zamanda mimarlık ve tasarım fakültesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Samsun Üniversitesi’ne bağlanmıştır.
Bu bölümler dışında gemi inşaatı ve deniz bilimleri fakültesi, sivil havacılık yüksekokulu İle havacılık be uzay bilimleri fakültesi de Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden ayrılarak Samsun Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Bunun dışında sadece bir tane lisansüstü bulunuyor. Samsun Üniversitesi’nde bulunan lisansüstü bölüm ise eğitim enstitüsüdür. Samsun Üniversitesi akademisyen kadrosu ise toplam 505 kişiliktir. 2019-2020 eğitim öğretim yılında Yükseköğrenim Kurumu tarafından kabul edilen bir karar ile de teknik bilimler meslek yüksekokulu da Samsun Üniversitesi’ne bağlanarak Samsun Üniversitesi bünyesine geçmiştir.
Fakülteleri
Samsun Üniversitesi’nde bulunan fakülteler Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden ayrılmıştır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun Üniversitesi’nden önce Samsun’da kurulan ve Samsun’daki ilk devlet üniversitesidir. Samsun Üniversitesi ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden ayrılmış fakülte ve yüksekokullar ile kurulmuştur. Samsun Üniversitesi fakültelerinden ilk olarak gemi inşaatı ve deniz bilimleri fakültesinden bahsedebiliriz. Gemi inşaatı ve deniz bilimleri fakültesi toplam üç bölümden oluşuyor. Bu bölümler; deniz işletmeleri yönetimi, demiz ulaştırma ve işletme mühendisliği ve gemi inşaatı ve mühendisliği bölümleridir. Samsun Üniversitesi’ne 2012 yılında kurulan bu fakültede öğrencilere oldukça kaliteli bir eğitim veriliyor.
Akademik kadrosunda ise bir tane profesör bulunuyor. Bir diğer fakülte ise havacılık ve uzay bilimleri fakültesidir. Havacılık ve uzay bilimleri fakültesi 2010 yılında kurulmuştur. Fakat henüz eğitime başlanmamıştır. Havacılık ve uzay bilimleri fakültesinde toplam üç tane bölüm eğitimi verilecek. Bu bölümlerden biri uçak onarım be bakım bölümüdür. Diğer bölümler ise uçak ve uzay mühendisliği ve meteoroloji mühendisliği olacaktır. Bu ili bölüm 2015 yılından bu yana öğrenci kabul ediyor. Fakat uçak bakım ve onarım bölümü henüz eğitime başlamamıştır. Havacılık ve uzay bilimleri fakültesi toplam 315 öğrenciye eğitim veriyor. Akademik kadrosu ise 2 tane doçent, 14 tane doktor öğretim üyesi, 1 tane öğretim görevlisi ve 9 tane araştırma görevlisinden oluşuyor.
Yüksekokulları
Samsun Üniversitesi yüksekokulları detaylarından bahsedecek olursak toplam 2 tane yüksekokul bulunuyor diyebiliriz. Bunlardan birincisi Kavak Meslek Yüksekokulu diğeri ise Sivil Havacılık Yüksekokuludur. İlk olarak Kavak Meslek Yüksekokulu detaylarından bahsedecek olursak 1995 yılında kurulmuştur diyebiliriz. Kavak Meslek Yüksekokulunda toplam dört bölüm ve sekiz program bulunuyor. Samsun Üniversitesindeki Kavak Meslek Yüksekokulunda bulunan bu dört bölüm; şehir planlama bölümü, inşaat teknolojisi ve mimarlık, mimari restorasyon ve harita ve kadastro bölümleridir. Bu bölümlerim normal öğretim eğitimi olduğu gibi ikinci öğretim eğitimleri de mevcuttur. Toplamda ise 889 öğrenciye sahiptir. Akademik kadrosu ise 1 tane doktor öğretim üyesi 24 tane de öğretim görevlisi bulunuyor.
Samsun Üniversitesinde bulunan bir diğer yüksekokul ise sivil havacılık yüksekokuludur. Sivil havacılık yüksekokulu 2009 yılında 23 Haziran tarihinde kurulmuştur. 2009 yılında kurulmasına rağmen 2011 yılına bünyesine öğrenci kabul etmeye ve eğitim vermeye başlamıştır. Ayrıca kurulum aşamasında bulunan iki bölümü daha vardır. Bu bölümler pilotaj ve hava trafiği kontrol bölümleridir. 212 öğrenciye sahip olan sivil havacılık yüksekokulu akademik kadro açısından ise oldukça kapsamlıdır. Akademik kadrosunda 4 tane doktor öğretim üyesi, 3 tane öğretim görevlisi ve 6 tane araştırma görevlisi bulunuyor.
Yorum gönder