×

TED Üniversitesi

TED Üniversitesi

TED Üniversitesi

TED Üniversitesi, Parlamentonun 07 Temmuz 2009 tarihli kararıyla (5913 sayılı yasa) kurulmuştur. Kurucusu, Türk Eğitim Derneği (TED) tarafından kurulan Türk Eğitim Derneği- Yüksek Öğrenim Vakfı’dır (TEDYÜV). TED Üniversitesi 2009 yılında Türk Eğitim Derneği Yükseköğrenim Vakfı tarafından Ankara’da kurulmuştur. “Önce insan” ilkesi ile küreselleşmenin gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandıran ‘erkin eğitim’ felsefesini benimsemiştir. Başkent Ankara’da bulunan tüzel kişiliğe sahip vakıf üniversitesi TED Üniversitesi eğitim dili tüm bölümlerde İngilizce olarak belirlenmiştir.

TED Üniversitesi (TEDÜ), Ankara’nın kalbinde yer alan genç, dinamik bir üniversitedir. 1928’den bu yana Türkiye’de eğitimin gelişimine öncülük eden Türk Eğitim Derneği (TED) tarafından 2012 yılında kurulmuştur. TEDÜ, liberal sanatlar eğitimine ağırlık vererek yaratıcı, eleştirel düşünen, özverili kendine güvenen ve çok yönlü mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır TED Üniversitesi akademik birimi içerisinde 5 Fakülte bulunmaktadır. Mimarlık, Sanat ve Bilim, İktisadi ve İdari Bilimler; Eğitim, Mühendislik ve Dil Okuludur. TEDU, yüksek öğrenime entegre bir yaklaşım ve yüksek kaliteli öğrenci odaklı bir eğitim deneyimi sunan ilerici bir akademik kurumdur.

Eğitimin ülkenin çağdaşlaşmasındaki rolünün hayati önemine inanan Türkiye’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Kasım 1925’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de çağdaş bir eğitim sistemi için belirlenen hedefte özel teşebbüsün katılımına ihtiyaç vardı. Türk Eğitim Derneği, bu vizyon temelinde Atatürk ve arkadaşlarının öncü çabaları doğrultusunda 31 Ekim 1928 tarihinde kurulmuştur.

TED, sınırlı gelirli başarılı öğrencilere burs veren, yurt içinde ve yurt dışında yabancı dille eğitim veren okullar ve yurtlar açan, eğitim düzeyini yükseltmek için bilimsel platformlar oluşturan köklü bir sivil toplum kuruluşudur. Türkiye’de çağdaş dünya standartlarına uygun olarak, Türkiye’deki eğitim sisteminin sorunları ve olası çözümleri hakkında farkındalık yaratmakta ve Türk eğitim politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmaktadır. Şu an itibariyle TED’in 38 okulu, 2 temsilciliği, bir öğrenci yurdu, bir mezunlar ofisi ve okullarına bağlı birçok spor kulübü bulunmaktadır.

TED Üniversitesi

TED Üniversitesi İmkân ve Olanakları Nelerdir?

TED Üniversitesi imkân ve olanakları oldukça geniştir. TED Üniversitesi kalite stratejisi iki bileşenden oluşur: Amaca uygunluk ve uluslararası standartlara uygunluk. Farklı yaklaşımlar olmasına rağmen, yeni kurulan bir üniversitenin hem “amaca uygunluk” hem de “standartlara uygunluk” ilkelerini benimsemesi, içselleştirilmiş bu misyon ve hedefleri gerçekleştirmek için asgari standartlara uyumun ön planda tutulması ve nihayetinde bir kalite yaklaşımının yerleşmesine hizmet etmesi gerekmektedir.

TEDU kampüsü şehrin kalbinde yer almaktadır; TEDÜ, öğrencileri her yönden motive eden, özel olarak tasarlanmış mimarisi ile dingin ve rahat bir eğitim ortamı sunmaktadır. En yüksek teknolojik altyapı ile donatılmış TEDÜ, öğrencilere en verimli ve etkili teknolojiyi sağlar. TEDÜ, kampüste yer alan öğrenci merkezlerinde kültürel etkinliklere olanak sağlamakta ve kulüp etkinlikleri, konserler, tiyatro gösterileri, filmler ve sergiler gibi bir dizi etkinlik gerçekleştirmektedir.

TEDÜ öğrencileri, kampüs içerisinde yer alan yarı olimpik yüzme havuzu ve fitness center’ı hafta içi ve hafta sonu herhangi bir kısıtlama olmaksızın kullanabilirler. Tesislerimizde ayrıca öğrenci kulüpleri ve toplulukları tarafından organize edilen bir dizi sosyal ve sportif aktivite bulunmaktadır.

Öğrenciler herhangi bir sağlık sorunu yaşamaları durumunda kampüste bulunan Sağlık Merkezi’nden ücretsiz olarak muayene ve ilk yardım hizmeti alabilirler. Acil durumlarda sağlık ocağında acil tedavi yapılır ve gerekirse hastaneye sevki sağlanır.

TEDÜ’nün 2015-2016 eğitim öğretim yılında kurulmuş toplam 93 kız öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu bulunmaktadır. Tam burs alan öğrenciler, öğrenci yurtları, kahvaltı ve akşam yemeği hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilirler. Öğrenci yurtları, öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tam donanımlıdır. Tüm odalar banyolu olup, rezidanslarda dinlenme ve sosyal aktiviteler için ortak kullanım alanları bulunmaktadır. Öğrenciler yerleştirme sırasında istedikleri oda tipini seçebilirler.

Her türlü kongre, seminer, konferans, toplantı ve kültürel etkinlikler tam donanımlı, özenle tasarlanmıştır. Merkezde düzenlenen etkinliklere katılanlar, kampüste bulunan tüm fiziki ve teknik imkanlardan faydalanabilmektedir. Merkez, canlı yayına olanak sağlayan ses, ışık, görüntüleme ve kayıt sistemi ile donatılmıştır.

Kütüphane, mütevelli heyeti üyesi Dr. Erman Ilıcak’ın annesi Ayşe Ilıcak tarafından üniversiteye bağışlanmıştır. Ayşe Ilıcak Kütüphanesi’nin amacı, üniversite öğrencilerinin, öğretim üyelerinin ve idari personelin her türlü dokümantasyon ve bilgi ihtiyaçlarını karşılamak ve kullanıcılarının bilgi kullanımını ve üretimini teşvik eden bir ortam sağlamaktır.

Kütüphane öncelikle TEDÜ’nün öğrencileri, öğretim üyeleri ve idari personeline hizmet vermektedir. Kütüphane diğer üniversitelerin öğrenci ve akademik personeli, TED koleji öğrencileri, mezunları ve yöre halkı için ödünç materyal almadan hizmete açıktır. Kütüphane, OPAC bilgisayar terminallerini içerir. Kütüphane koleksiyonuna mevcut terminaller ve mobil kütüphane hizmeti, cep telefonları ve tabletler üzerinden ulaşılabilmekte ve eser, yazar, kaynak başlığı veya konu gibi kriterler üzerinden taranabilmektedir. Kütüphane Facebook’ta da mevcuttur. ‘Kitaplık’ uygulamalarını aktif hale getiren öğrenciler, kütüphaneyi online olarak kullanabilir, yorum yapabilir ve not verebilir. Kütüphane koleksiyonuna ve dijital kaynaklara kütüphanede bulunan bilgisayarlardan erişilebilir.

Kütüphane, kütüphane personeli ve öğretim üyelerinin iş birliği ile bir kitap koleksiyonu, veri tabanı ve rezerv oluşturmuştur. Öğretme-Öğrenme Merkezi ve İngiliz Dil Okulu da farklı çalışma alanları için koleksiyonlar toplamak ve üniversitede yürütülen proje ve araştırma faaliyetlerine kaynak sağlamak için iş birliği yapmaktadır. Fakülteler, ELS odaklı veri tabanlarına ve e-kitaplara dijital medya üzerinden erişebilmektedir.

Çeşitli alanlarda sayısız derece ile ödüllendirilmiş olan kütüphane, çevre mahalle sakinlerine sunduğu hizmetlerle “yaşayan kütüphane” ve “herkes için kütüphane” kavramlarının yanı sıra diğer üniversitelerin öğretim üyeleri ve öğrencilerini de kendine çekmektedir.

Öğrenci Danışma Merkezi’nin temel amacı, TEDÜ öğrencilerinin fiziksel, sosyal ve akademik gelişimlerini desteklemektir. Ayrıca öğrencilerin gelişim süreçlerinde karşılaşabilecekleri olası sorunları aşmalarına ve önleyici çözümler bulmalarına yardımcı olmayı, sağlıklı ve doğru kararlar vermelerinde onlara rehberlik etmeyi amaçlar. Merkezde verilen tüm hizmetler bilimsel olarak planlanmakta ve meslek etiğine uygun olarak verilmektedir.

Öğrenci Danışma Merkezi (SCC), yeni öğrenciler için bireysel danışmanlık, grup danışmanlığı, atölye çalışmaları, seminerler ve oryantasyon programları gibi hizmetler sunmaktadır.

TEDU öncü bir e-üniversite modeli de sunuyor. TEDÜ Bilgi Yönetim Sistemi, öğrenciler, akademisyenler, yöneticiler, üniversite personeli ve üniversitenin ilgili tüm paydaşları için entegre bir yönetim ve iletişim hizmeti sunmaktadır. TEDÜ öğrencileri, kurumsal portal üzerinden bilişim hizmetlerinden faydalanabilir ve tüm akademik ve idari süreçlerini elektronik ortamda yürütürken, kütüphane, sağlık, spor, kültür ve sosyal hizmetlere online erişim sağlayabilirler. Öğrenciler ayrıca bilgi paylaşım ve iş birliği ağlarını toplum faaliyetleri ve sosyal faaliyetleri için kullanabilir ve duyuru, içerik veya hizmetlere anında ulaşabilirler.

TED Üniversitesi’nin temel amaçlarından biri, derslerin içeriği ile üst düzey düşünme becerilerinin bütünleştiği zengin bir öğrenme ortamı sağlamak için dersleri aktif-etkileşimli, probleme dayalı ve öğrenme temelli hale getirmektir. Bu kurumsal politikayı pratiğe yansıtmak için TED Üniversitesi, öğrencileri ve öğretim üyelerini destekleyen bir Eğitim-Öğretme Merkezi kurmuştur. Merkezde görev yapan eğitmen öğrenciler, çeşitli alanlarda zorluk yaşayan öğrencilere destek olurlar.

TEDÜ-SEM, TED Üniversitesi’nin akademik yeterliliği ve Türk Eğitim Derneği’nin tecrübesi ile ülkenin ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirmek, insan kaynağı kapasitesini geliştirmek ve işgücüne yeni beceriler kazandırmak amacıyla sertifika programları ve seminerler düzenlemektedir.

TEDÜ ayrıca özel sektör ve kamu kurumları çalışanlarına yönelik olarak iş dünyası ile üniversite arasındaki ilişkileri geliştiren ve bu sayede ülke kalkınmasına katkı sağlayan eğitim programları düzenlemektedir.

TED Üniversitesi Yurtları

TED Üniversitesi Yurtları, TED’in asırlık tecrübesi ile TED Üniversitesi’nin öğrenci odaklı eğitim anlayışını yurtlara taşıyarak, 93 yatak kapasiteli Erkek Öğrenci Yurdu ve 392 yatak kapasiteli Kız Öğrenci Yurdu’nda profesyonel ve güler yüzlü personeli ile hizmet vermektedir.

Öğrencilerin kendilerini evlerinde ve güvende hissedebilmelerini amaçlayan TEDÜ Yurtlarında yaşam, öğrencilerin akademik ve sosyal hayatlarını desteklemeye yönelik olarak tasarlanmış ve öğrencilerin öncelikli gereksinimlerini sağlayacak şekilde hazırlanmıştır. Yurtlar, öğrencilere ders çalışma, dinlenme ve sosyal aktivite imkânı sağlayacak şekilde düzenlenmiş ortak alanlarla hizmet vermektedir.

TED Üniversitesi’nde kalite iyileştirme ve güvenceye yönelik dahili mekanizmalar, yapılandırma prosedürlerinin ve faaliyetlerinin nasıl gerçekleştirileceğine dair bir kılavuz/talimat seti olarak hizmet veren TED Üniversitesi Kalite Yönetim Prosedürlerini ve bu faaliyetlerin nasıl gerçekleştirildiğine dair yıllık öz değerlendirme raporlarını içerir. Yıllık ve dört yıllık dönemler için eğitim, araştırma ve hizmet işlevlerinin bir değerlendirmesi olan TED Üniversitesi Öz Değerlendirme Raporu, ilgili bölümler tarafından hazırlanan Bölümün Öz Değerlendirme Raporu ile öğretim üyeleri tarafından hazırlanan Fakülte Faaliyet Raporu’na dayanmaktadır.

Nasıl Bir Üniversitedir?

Öğrenci Toplulukları, akademik danışmanlarının gözetiminde faaliyet göstermektedir. Toplulukların kendi bütçeleri, yönetimleri ve izleme mekanizmaları vardır.  Toplulukların amacı, öğrencilerin organizasyon, iletişim ve takım çalışması becerilerini geliştirmek, kültürel, sanatsal ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmaktır. Topluluklar öğrencilerin gelişimlerini desteklemenin yanı sıra mahallelerine, şehirlerine ve ülke geneline faydalı faaliyetler yürütürler. TED Üniversitesi kulüpleri oldukça geniş çaplı olmakla beraber öğrencilerin isteği doğrultusunda seçebilecekleri kulüpler mevcuttur. TEDÜ öğrencileri ya bu toplulukların aktif üyesi olabilirler ya da belirli alanlarda faydalı olacağına inandıkları yeni topluluklar oluşturmak için başvurabilirler.

Açılan Bölümler Nelerdir?

TED Üniversitesi fakülteleri kapsamında birçok lisans bölümünde kontenjanları dahilinde öğrenci tercih imkânı vardır. Eğitim dili tüm bölümlerde İngilizcedir. TED Üniversitesi bölümleri yıllar geçtikçe daha çok büyümeye ve daha çok açılmaya başlamıştır. Eğitim, Fen Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Mimarlık, Mühendislik Fakülteleri ve İngilizce Dil Okulu ile eğitimde kaliteyi amaçlar.

Yorum gönder