×

Yıldız Teknik Üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi, Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademileri’nin 3 Haziran 1969 tarihinde yayınlanan yeni kanunu (1184 sayılı Kanun) ile özerk bir yükseköğretim ve araştırma kurumu olarak kurulmuştur. 1971’de 1472, özel meslek okullarının kapatılmasına karar verdi ve mühendislik okulları İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’ne bağlandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi akademik birimi içerisinde 11 Fakülte, 1 Yüksekokul, 2 enstitü bulunmaktadır.  İstanbul’da bulunan bir devlet üniversitesi olan Yıldız Teknik Üniversitesi’nin eğitim dili Türkçe ve İngilizce olarak belirlenmiştir.  Yüksekokulu, Milli Saraylar ve Tarihi Yapılar Meslek Yüksekokulu, Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu ve 30.000’in üzerinde öğrencisi bulunmaktadır.  İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve bağlı mühendislik yüksekokulları ile Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ile Kocaeli Meslek Yüksekokulu’nun ilgili fakülte ve bölümleri 1982 yılında Yıldız Üniversitesi’ni oluşturmak üzere birleştirilmiştir. Yeni üniversitede Fen-Edebiyat ve Mühendislik bölümleri, Kocaeli Meslek Yüksekokulu, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Yabancı Diller, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Beden Eğitimi ve Güzel Sanatlar bölümleri yer aldı.

Kamu tesislerinin artması ve teknik hizmet ihtiyacının ardından 19 Aralık 1936 tarihinde yeni bir kanun yayımlanmıştır. 1 Haziran 1937 tarihinde yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe (3074 sayılı kanun) göre Nafia Fen Mektebi kapatılmış ve Teknik Okul, teknik görevliler ile profesyonel mühendisler arasındaki boşluğa iş gücü sağlamak amacıyla kurulmuştur. Okulun teknik görevliler için 2 yıllık bir programı ve mühendislik için 4 yıllık bir programı vardı. Okula Yıldız Sarayı eklerinden bugün hala kullanımda olan binalar verilmiş ve buraya taşınmıştır.

Yıldız Teknik Üniversitesi

İmkân ve Olanakları Nelerdir?

Yıldız Teknik Üniversitesi imkân ve olanakları öğrenciler için oldukça geniştir.  Yıldız Teknik Üniversitesinde yurt ve barınma hizmetleri incelendiğinde Yıldız Teknik Üniversitesinde eğitimlerine başlayacak ve devam eden öğrenciler için çok sayıda özel kız ve erkek öğrenci yurtları öğrencilerin konaklama hizmetini karşılamaktadır.

Yıldız Teknik Üniversitesinde beslenme imkânı için Yıldız Teknik Üniversitesinde ve bağlı yerleşim birimlerinde bulunan 7 yemekhane ve üç mutfaktan günde ortalama 4000-5000 kişiye öğle yemeği hizmeti sağlanmaktadır. Öğrenci, akademik ve idari personelin yemekleri mevsime göre gerekli kalori ihtiyaçları hesaplanarak aynı mutfaktan hazırlanmakta ve farklı salonlarda hizmete sunulmaktadır. Öğle yemeğinde maliyetin bir bölümü üniversite tarafından karşılanmakta tüm maliyet öğrencilere yansıtılmamaktadır.

Yıldız Teknik Üniversitesi sağlık açısından Yıldız Teknik Üniversitesine bağlı Fakülte ve Yüksekokulda okuyan öğrencilerin ve çalışan personelin bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin sağlık problemlerinde ilk başvuru yeri sağlık merkezi olmaktadır. Sağlık merkezine başvuran veya ulaşan  öğrenci ve personelin şikayetleri doktorlar tarafından değerlendirilmekte, teşhis ve tedavileri yapılmakta ve gerektiği takdirde hastanelere sevk edilmektedir. Üniversite merkez ve bağlı kampüslerde 8 uzman hekim (Dahiliye-Göz-Çocuk-KBB-Cildiye-Psikiyatri-Kadın Doğum-Radyoloji), 8 pratisyen hekim olmak üzere toplam 16 hekim, 5 diş hekimi, 5 hemşire, 5 laborant, 2 psikolog, 1 sosyal çalışmacı, 2 memur, 1 ambulans şoförü ve 2 hizmetli görev yapmaktadır.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin dört kampüsü vardır: Bunlar Yıldız Merkez, Şişli, Maslak ve Davutpaşa kampüsleridir. İstanbul’un her yöresinden Yıldız Teknik Üniversitesi kampüslerine kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Yıldız Teknik Üniversitesinde devam etmekte olan huzurlu ve temiz kampüs hayatı incelendiğinde Merkez Kampüste hizmet vermekte olan PTT, banka, kitapevi, bilgisayar market ve İnternet cafe, kırtasiye, fotokopi ve bunların yanında birçok alışveriş olanakları için alan bulunmaktadır. Üniversitede ders dışı etkinlikler kapsamında resim, fotoğraf, Klasik Türk Müziği, çok sesli koro, hafif müzik, klasik müzik, ud-ney-gitar, halk dansları ve tiyatro çalışmaları yürütülmektedir. Beden Eğitimi Bölümü çalışmaları ise şu dalları kapsamaktadır: basketbol, hentbol, futbol, voleybol, su topu, yüzme, judo, tekvando, güreş, masa tenisi, dağcılık ve kayak. Spor dallarında takımlar ve Halk Dansları Ekibi yarışmalarda pek çok ödüller almaktadır. YTÜ Cumhuriyet Korosu da başarılı konserler vermekte ve yarışmalarda ödüller almaktadır.

Yıldız Teknik Üniversitesinde spor faaliyetleri, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ile Beden Eğitimi Bölümü Başkanlığı tarafından 3 Kapalı Spor Salonu, 1 Futbol Sahası, 4 Basketbol Sahası, 1 Voleybol Sahası ve 1 Halı Sahasında yürütülmektedir.

Yıldız Teknik Üniversitesi Nasıl Bir Eğitim Yeridir?

Yıldız Teknik Üniversitesi kulüpleri oldukça geniş çaplı olmakla beraber öğrencilerin isteği doğrultusunda seçebilecekleri kulüpler de üniversitenin bünyesinde mevcuttur. Yönlendirici, tercih edilen, prestijli bir dünya üniversitesi olmak, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin misyonu, ulusal ölçekte öncü ve uluslararası alanda rekabetçi olmaktır. Dünyadaki sorunların çözümünde aktif rol alan ve ülke refahına katkı sağlayan Yıldız Teknik Üniversitesi, dijital çağda ihtiyaç duyulan uygun donanım ve yetkinliğe sahip, yenilikçi ve proaktif bir üniversitedir.  Mühendislik Fakültesi dört fakülteye ayrılarak Elektrik-Elektronik, İnşaat, Makina ve Kimya-Metalurji Fakülteleri olarak yeniden yapılandırılarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni de bünyesine dahil etmiştir. Kocaeli Mühendislik Fakültesi ve Kocaeli Meslek Yüksekokulu, Kocaeli Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmak üzere üniversitemizden serbest bırakıldı. Bugün üniversite de 11 Fakülte, 2 Enstitü, Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu ve 36.000’den fazla öğrenci bulunmaktadır. Üniversitenin Misyonu; bilgiyi beslemek, insan yetiştirmek ve topluma duyarlı uygulamalar geliştirmektir.

Bölümler Nelerdir?

Yıldız Teknik Üniversitesi bölümleri yıllar geçtikçe zaman içerisinde daha çok gelişmeye ve daha çok açılmaya başlamıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi, 1911 yılına dayanan tarihi ile Türkiye’nin en eski 3. üniversitesi olmasının yanı sıra İstanbul’da bulunan yedi devlet üniversitesinden biridir. Aynı zamanda ülkenin en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilmektedir.  Okulun erken dönemde öğrencileri teknik görevli ve mühendis olarak yetiştiren İnşaat ve Makine Bilimleri bölümleri vardı. 1942-1943 yıllarından itibaren mühendislik bölümünün bünyesinde Elektrik ve Mimarlık bölümleri kurulmuştur. 26 Eylül 1941 tarihli İstanbul Yüksek Mühendis Mektebi ile Teknik Mektebinin Maarif Vekaletine Devri Hakkında Kanun, okulu Bayındırlık Bakanlığından Maarif Vekaletine devretti. 7 Haziran 1949 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Kararı ile Harita ve Harita Mühendisliği Bölümü kurulmuş ve 1949-1950 yıllarında Türkiye’de bu alanda ilk mühendis kurumu olarak eğitime başlamıştır. 1951-1952 yarıyıllarında tekniker eğitimi bölümü kapatılmıştır.

Yorum gönder