×

Vegan Makyaj Malzemeleri

vegan makyaj malzemeleri

Vegan Makyaj Malzemeleri

Günümüzde sadece gıda sektöründe kalmayan vegan trendi, makyaj malzemelerinde de yerini aldı. Çoğu makyaj malzemelerinde balmumu ve lanolin gibi hayvansal içerikler bulunuyor fakat vegan makyaj malzemeleri içerisinde bu gibi içeriklere rastlanmıyor. Vegan ürünler hayvanlara ve doğaya faydalı olmak isteyen bireylerin alışverişlerinde daha düşünceli davranmalarına yönelik geliştirilmiştir. Vegan yaşam tarzının giderek yaygınlaşması ve popülaritesinin artması makyaj sektörünün de bu yönde ilerlemesine yol açtı. Tamamen bitkisel ürünler kullanmaya yönelik yaşam tarzını benimseyen veganlar, her şeyin üretimine ve içeriğine dikkat ediyorlar. Vegan makyaj malzemelerinin tercih edilmesinin en önemli sebebi içeriğinde ve üretiminde hayvansal hiçbir malzemenin bulundurulmamasıdır. Hazırlamış olduğumuz bu yazımızda vegan makyaj malzemeleri hakkında detaylı bilgiler paylaşacağız, bu konu ile yakından ilgilenenler yazımızı okumaya devam etsinler.

Vegan Makyaj Nedir?

Vegan makyaj nedir sorusunu kısaca açıklayacak olursak; hayvanlardan dolaylı yollarla elde edilen ya da hayvansal ürün dediğimiz hiçbir içeriği formüllerinde barındırmayan kozmetik malzemelerini ifade eder. Vejetaryen ve vegan makyaj malzemeleri arasında da farklar bulunmaktadır. Vejetaryen makyaj ürünleri hayvanlardan dolaylı şekilde elde edilen içerikleri ürün formüllerinde bulundurabilir. Burada önemli olan ayrıntı, iki ürü grubunda da hayvanlar üzerinde test yapılmamasıdır. Kısacası hayvanlara zulüm etmeyen ürünlerdir.

Vegan makyaj denilince akla gelen ve sıkça sorulan bir soruya cevap verelim: Bir ürünün ‘’vegan’’ olması, o ürünün kalite ve performansından ödün vereceği anlamına gelmez. Vegan ürün denildiğinde karşılaşılan en önemli önyargılardan biri budur. Vegan makyaj markaları da dünyada çok sayıda satış yapan ve performansının da çok iyi olduğunu gösteren makyaj malzemeleri arasında yer almaktadır.

vegan makyaj malzemeleri

Vegan Ürünler Nasıl Anlaşılır?

Satılan makyaj malzemelerinin vegan ürünler olup olmadığını anlamanın birkaç yolu bulunuyor. Hiç şüphesiz hem Vegan sertifikası bulunan markalar hem de Peta cruelty free ya da Leaping Bunny sertifikalı markalar tüketicinin vegan ürün konusundaki endişelerini azaltıyor. Bu sertifikalara sahip ürünler nadir bulunuyor ve bu da erişimi zorlaştırıyor. Bu gibi durumlarda vegan ürünler nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız, hayvanlar üzerinde test yapmayan ürün ve markaları bulabilmek için içerik listelerini okuyarak ürünlerin vegan olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kozmetik ürünlerinden en sık kullanılan Kolajen, Guanin, Balmumu, Lanolin ve Karmin gibi bazı hayvanlardan elde edilen maddelerle karşılaşıldığında ürünlere şüpheyle yaklaşmak gerekiyor. Fakat bununla birlikte bazın maddeler var ki, genellikle bitkilerden elde edilmesine rağmen hayvansal kaynaklı olabiliyor. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında markayla iletişime geçmek her ne kadar güvenilir olmasa da mantıklı bir çözüm yoludur.

Bal, Balmumu, Karmin, Salyangoz müsini, Propolis, Guanini, Shellac bulunan ürünler kesinlikle hayvansal kaynaklı maddelerdir. Bir ürünün içerik listesinde bu maddelerden biri bulunuyorsa kesinlikle vegan ürün değildir. Eğer bunlardan birini görmediyseniz, hayvansal kaynaklı olabilecek maddeleri inceleyebilirsiniz.

Allantion, Vitamin D3, Biotin, Üre, Caprylic Acid, Stearic Acid, Cetyl Alcohol, Skualen, Gliserin, Sentetik Balmumu, Hyalüronik Asit, Lanolin (vegan olduğu belirtilmemişse hayvan kaynaklıdır), Keratin (vegan olduğu belirtilmemişse hayvan kaynaklıdır), Laktik Asit, Kolojen (vegan olduğu belirtilmemişse hayvan kaynaklıdır) bulunan ürünler ise bitkisel kaynaklı ya da hayvansal kaynaklı olabilecek olan maddelerdir.

Vegan Makyajda Dikkat Edilmesi Gereken Tuzaklar Nelerdir?

%100 vegan olan bir markadan, gönü rahatlığı ile alışveriş yapmak isteyebilirsiniz. Bunun için vegan makyajda dikkat edilmesi gereken tuzaklar bulunuyor. Öncelikle ürünlerde Vegan Soiety sertifikasının bulunup bulunmadığına bakabilirsiniz. Fakat vegan sertifikaları markaların tüm ürünlerini kapsamamaktadır, firmaların hayvanlar üzerinde test yapıp yapmadığı konusunda da bu yüzden pek güvenilir değil. Bununla beraber vegan sertifikaya sahip olmayan bir markanın da ürünlerinde hayvansal ürün kullandığı konusunda iddia da bulunamayız, çünkü bazı markalar vegan sertifikasına başvurma gereksinimi duymayabiliyor.

Vegan ürünlerde bir başka yanıltıcı durum ise ürünlerin vegan olup olmadığını öğrenmek için markayla iletişime geçmek ya da markanın anlaşılmaz beyanlarını dikkate almaktır. Bazı markalar müşterilerinden sıkça soru aldıklarından ya da profesyonel olmaları durumda konuya hâkim oluyorlar ve vegan olan ya da olmayan ürünlerinin listelerini paylaşabiliyorlar. Böyle durumlarda oldukça şanlı sayılırız. Çünkü çoğu firma veya müşterisiyle muhatap olan PR bölümü ne yazık ki sizi fark etmeden yanlış yönlendirebilir ya da yeterli derecede bilgilendiremez. Vegan makyajda dikkat edilmesi gereken tuzaklar konusunda özellikle yerli markalar yeterli bilgiye sahip değil. Hayvansal içerik denildiğinde birçok kişinin aklına gelen şey hayvan kemiği ya da eti oluyor. Hatta konuya hâkim olmadıklarından dolayı ürünlerinin hiçbirinin vegan olmadığını da söyleyebiliyorlar. Aslında bakıldığında bu uzak bir ihtimal, çünkü hayvansal kaynakların maliyeti yüksek olduğundan düşün bütçeli markalar çok sayıda bu maliyeti kaldırmaz.  Bu gibi durumlarda şüphelendiğiniz özgül içeriklerin hayvansal kaynak bulundurup bulundurmadığını sormak daha mantıklı olabilir. Garantili bir çözüm olmamakla beraber, özellikle firmaların PR departmanları laboratuvarla bağlantıya geçmeye pek hevesli olmayabiliyor.

Kullandığı ürünler hakkında kuşku duyanlar için son çözüm: Vegan Sertifikalı ya da Leaping Bunny markalara erişim sağlayabiliyorsanız bunları tercih etmeniz sizin için en garanti yol olacaktır.

Yorum gönder