×

Ömer Sabancı

Ömer Sabancı

Ömer Sabancı

1959 senesine Adana’da dünyaya gözlerini açmıştır. Türk iş adamı olup Densa Holding yönetim kurulu başkanıdır. Sabancı Holding’de ve Densa Holding hisselerinden dolayı serviste oldukça büyüktür. Yıllar boyu sunulmuş olan Sabancı Holding yönetim kurulu başkan vekilliğini yapmıştır.

Tarsus Amerikan Kolejini bitirmiş, daha sonrası Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitimini almıştır. Sonrasında 600 sene boyunca Almanya’da çalışma imkânı bulmuştur. Ömer Sabancı Holding yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir. 3 yıl TÜSİAD başkanı daha sonrasını 2004 ile 2007 tarihleri arasında TÜSİAD Başkanı’nın da bulunur. 2005 ile 2007 tarihleri arasında Akdeniz İş Adamları Derneği ile başkanlık yapar. Avrupa’daki CIRFS başkan adayı 2009 senesinde kardeşi Demet Sabancı Çetindoğan ile Densa Holding kurmuşlardır. Sabancı ile beraber plastik İnşaat ve hava taşımacılığı işlerine girişmiştir.

1986 tanesini evlenmiş olduğu Arzu Sabancı ile hala evlidir. Hacı Sabancı, Hakan Sabancı ve Kerim Sabancı olmak üzere 3 erkek çocuğu bulunur. Burada diğer röfle yasa Holding olacak Word’de de Sabancı Holding olacak.

Ömer Sabancı

Sabancı Holding

1906 senesinde Kayseri’nin Akçakale köyünde dünyaya gelmiş olan Hacı Ömer Sabancı Osmanlı Devleti’nin yıkılma zaman dilimine girmiş olduğu vakit bana ülke günden güne fakir fakir bir hal kazanmış olduğu bir ortamda gözlerini dünyaya açmıştır. Yaşamın bütün zorluklarını öğrenmiş olarak büyüme imkânı elde etmiştir. İçlerinde bulunmuş olduğu zor durum yetmezmiş gibi 13 yaşında iken babası Hacı Arap Sabancı’yı vefat eder. Köylerine artık geçinebilmek bakımından hiçbir yol kalmamış olduğunu düşünmüştür. 13 yaşındaki bir çocuğun Adana iş yapmaya gider.

İlk olarak Adana’da pamuk işçisi sıfatını çalışmıştır. Daha sonra iyi bir para kazanabileceği başka bir iş bulmak için iş müteahhitliği ile başlamıştır.

Pamuk işçiliğine göre daha iyi kazanmıştır. Böylece kendi tasarrufunun yapmış ve Hacı Ömer içerisinde bulunmuş olduğu zor durumu bakılmaksızın başarıyla birikimini oluşturmuştur. 2 yıl sonrasını Adana’da pamuk ticaretine devam etmiştir. Ticareti yatkın olması sebebiyle pamuk işçiliği zamanı dolayısıyla da ürün hakkında oldukça bilgi konusunda deneyimi vardır.

1928 senesinde 22 yaşındayken Adana’da kendi işini oluşturmuş ve düzenli kurmuştur. Hacı Ömer Oradan Geçmiş olan zamanla Hacı Ömer Sabancı işlerine farklı alanlara da yaymıştır. Bu hamleleri ilk olarak 1943 senesinde Yağsa’ya ortak olarak yapmıştır. Kazancını kat kat arttırılmış fakat buna rağmen çalışkanlığın dan ödün vermemiştir. 1946’da en yakın arkadaşları ile beraber satın almış olduğu Mars’a ve daha sonrasında kurulmuş olan Akbank, Ak Sigorta, borsa, Un Cırcır Fabrikası, Teknosa gibi yabancı Sabancı şirketler topluluğunun oluşturma konusunda adımları mevcuttur.

Yorum gönder