×

Şevket Sabancı’nın Yaşam Öyküsü

Şevket Sabancı

Şevket Sabancı’nın Yaşam Öyküsü

Şevket Sabancı 1936 tarihinde Kayseri’de dünyaya gelmiş iş adamı ve hayır severdir. Yüksek tahsilini İngiltere’de tamamlamış olan tekstil mühendisi olarak mezuniyet kazanmıştır. Evli ve üç tane çocuğu vardır. Şirketlerinde çeşitli görevleri bulunur ve 1980 senesi ile Sabancı topluluğunun yurtdışındaki temsil eden kişisi haline gelmiştir. Sabancı Holding kurucuları arasında ve Sabancı Vakfı kurucuları arasında almış olan Şevket Sabancı, Sabancı Holding yönetim kurulu başkan vekili yapmıştır.

2000 senesinde Sabancı Holding zeki ortaklığını devam ettirmek sebebiyeti ile ayrılmış kızı Emine Sabancı Kamışlı ile beraber Esas Holding kurulmuştur. Pegasus Hava Yolları’nın sahibi olan şirket kendi bölümünde ağırlığını stratejisini Türk sivil havacılığına adapte hale gelmesine çalışmış ve büyüme stratejisi izlemiştir. Bugün Esas Holding özel sermaye fonu gibi tipi bir yatırım stratejisi izler. Şevket Sabancı Forbes Türkiye’nin 2017 senesinde hazırlamış olduğu en zengin 100 Türk arasında 900 milyon dolarlık serveti ile 33 sırada yer alır.

Şevket Sabancı Ekonomist dergisinin 2017 hazırlamış olduğu en zengin 100 Türk aile arasında ise 78 milyar dolar serveti ile ikinci sırada yer almıştır. Kardeşi Sakıp Sabancı ve çocukları Ali Sabancı, Emine Sabancı Kamışlı’dır. Torunları Şevket Emrecan Sabancı, Kaan Ali Sabancı’dır. Sabancı’daki 2000 senesine Şevket Sabancı tarafından kurulmuş bir şirkettir. Lojistik, havacılık, gıda, sağlık, perakende ve gayrimenkul alanları üzerinde faaliyet göstermiş bir holdingdir. Eğlence sektörü grubunda da başarı sağlamış olduğu önemli bir iş dalıdır.

Şevket Sabancı

 Esas Holding

Pegasus 2013 senesinde Nisan zamanında halka arz edilmiş bu yaklaşık bugünkü değeri 4 milyar TL’dir. Yine grubun özel ilgilenmiş olduğu sektörlerin bir tanesi de gayrimenkul sektörüdür.

Yurt içerisinde 3 ofis binası bulunur, bir hastane binası ve inşaata başlamış bir AVM ’si vardır. Havacılık; Air Berlin Pegasus, perakende; Ayakkabı Dünyası, Mars sinema, Mars Sportif sağlık, Medline sağlık grubu, Medline Hastaneleri, Medline sağlık, Medline acil gayrimenkul, Esas Burda Anonim Şirketi, Kiraz bir Anonim Şirketi, Kiraz 2 Anonim Şirketi, Saray bahçe AVM, Yurtiçi yatırımlar, 14 Burda, 17 Burda, 41 Burda, 67 Burda, Esas Aeropark Medline, Antalya esas ofis park Maltepe Plaza, 01 Burda, 10 Burda, 39 Burda

Yorum gönder