×

2. İzzettin Keykavus Kimdir?

2. İzzettin Keykavus

2. İzzettin Keykavus Kimdir?

  1. İzzettin Keykavus 1246- 1257 yılları arasında hüküm sürmüştür. Ondan önce 2. Gıyaseddin Keyhüsrev vardır. Türkiye Selçuklu Sultanı olan 2. İzzeddin Keykavus 2. Gıyaseddin Keyhüsrev’in en büyük oğludur. İzzettin Keykavus’dan sonra 4. Kılıç Arslan hüküm sürmüştür. Tam ismi İzzettin Keykavus bin Keyhüsrev’dir. 2. Gıyaseddin Keyhüsrev tahta temsilen hüküm sürerdi. Çünkü daha 7 yaşındaydı. Ülkeyi yedi yaşındaki padişah ile güçlü bir vezir yönetiyordu.

Tokat merkez ile Doğu illerin başında durması ve hükümdarlık etmesi açısından 4. Rükneddin Kılıç Arslan tahta konuldu. Rükneddin Kılıç Arslan bağlı adamlar onu tek başına tahta oturan bir padişah edebilmek için Moğol hükümdarının huzuruna gittiler. Hükümdardan Rükneddin Kılıç Arslan Sultanı için bir yazı aldılar. Selçuklu Baş Veziri İsfahani’ye beraber haber gönderdiler. Vezir bir dönem boyunca onlara direndi. Fakat sonunda teslim olan Vezir hapishaneye gönderilerek başı vuruldu. Ulaklar vezirin kesik başını Sivas’ta bulunan Ruknettin Kılıç Arslan’a gönderdiler. Sultan Rükneddin Cemalettin ve Hotani’ye Konya’daki Sultan 2. İzzettin elçi olarak gönderdi ve hükümdarlığı eğer 2. İzzettin kendisine sultanlığı bıraktığı takdirde hiçbir kötülük gelmeyeceğini, buna izin vermeyeceğini söyledi. Sultan Rüknettin’in bu halinle Vezir Cemalettin Karatay Doğu ile Ruknettin, batı illerinde İzzettin tarafından hükmedilmesi fikrini öne sürdü.

Kadı Cemalettin bu fikre saygı duydu ve Sultan Rükneddin adamlarına iletildi. Sultan Rüknettin bu öneriyi uygun buldu. Ruknettin Kılıç Arslan ve adamları Kayseri yolunu tuttular ve Moğolların askerlerini gönderdiler. Rükneddin Kılıç Arslan Nizamettin Hurşit’i vezirliğe atadı. Bunları diğer kardeşlerine ve vezirlerine söylemeden ve fikir alışverişi yapmadan yapıyordu. Sultan İzzettin bunun üzerine Celalettin Karatay’ın da desteğini alarak Rükneddin Kılıç Arslan ve vezirlerine karşı hücum için savaş başlatıldı. Toplamda 10000 kişiye kadar ulaşan askerleri ile Fahrettin Arslan Doğuş ve Fahrettin Yakup müezzinliğinde Ruknettin Kılıç Arslan’ın üzerine hücum olarak gönderildi.

Rüknettin’in askerleri başında da Seyfettin Tunay ve Seyfettin Türkleri vardı. Daha ilk hücumda Rüknettin’in komutanları Toruntay yenik düştü. Rüknettin diğer Emiri Siraceddin geri püskürterek kaçtı. Sultan Ruknettin yenik düşüp tutsak altına alındı ve 2. İzzettin huzuruna sokuldu. Vezir Karatay söylemleri ile 2. İzzettin kardeşi Rükneddin Kılıç Arslan’ı 1249 senesinde kendisinin kellesini vurmaktan vazgeçerek onu bağışladı.

Moğol komutanı yapılan antlaşmaya aykırı olarak Anadolu topraklarından vergi ve haraç almaya devam eden bir komutandı. Baycu Noyan’ın bu davranışı sonlandırılmasını istedi. Noyan bu durumu engelleyen bir metin eline geçince fazlasıyla kızıp 2. İzzettin’e karşı dolmaya ve kinlenmeye başladı.

2. İzzettin Keykavus

2. İzzettin Keykavus Ölümü

  1. İzzettin Keykavus 1254 senesinde hazırlığını yapıp yola çıktı. Sivas’a vardığında yetişen habercilerin varlığını fark etti ve Celaleddin Karatay’ın ölüm haberini bu şekilde aldı. İzzettin ve Kılıç Arslan kardeşler ülke 1254 senesinden itibaren 1261 senesine kadar 2. İzzettin Keykavus Konya merkezli ve 4. Kılıç Arslan’ın Tokat merkez ile yöresine bağlı olarak paylaşılarak bir hükümdarlık söz konusu oldu. Bu dönemde iki kardeş birbiriyle fazlasıyla çakıştı ve savaştı. Bu sırada Moğolların Büyük Hanı Mengü Bey, İran ile batı ülkelerinin devlet yönetimlerini Hülagu devlet büyüğünü atadı. Hülagu’nun aileleri ile birlikte 1 milyonu bulan askeri ordusunun İran bölgesine yerleştirilmesi sonucu Noyan kendi arkasındaki adamlarıyla uygun bir coğrafi alan aramak için Anadolu’ya girdi.

Aksaray’da 2. İzzettin Keykavus kuvvetlerini bu sebepten ötürü savaşarak yendi. 2. İzzettin önce Alanya’ya gitmek zorunda kaldı. Daha sonra Bizans’ın sığınmak zorunda kaldı. Bu dönemden sonra 4 Mart 1257 senesinde kendini Sultan olarak ilan etti. Hulagu onayı ile Kızılırmak batısında kalan bölgem 2. İzzettin’e ve doğusunda kalan coğrafya ya da 4. Kılıç Arslan’a teslim edildi.

  1. Gıyaseddin Keyhüsrev 1243 senesinde Kösedağ Savaşı’ndan Moğol komutanı Noyan’ a yenilerek vefat etmiştir. 2. İzzettin Keykavus 2. Gıyaseddin Keyhüsrev’in yani babasının yerine tahta geçtiği yıl kardeşi 4. Kılıç Arslan’ın tahta çıkış töreninde elçi olmak üzere Moğolistan’a gönderildi ve Moğollar 4. Kılıç Arslan dan hiçbir şey istemeyerek onun Türkiye Selçuklu sultanı olarak ilan ettiler ve böylelikle 4. Kılıç Arslan 1248 Sivas’ta tahta çıktı.

4 Kılıç Arslan ve 2. İzzettin Keykavus arasında taht kavgaları devam etti. 3 ve en küçük kardeşi olan 2. Alaaddin Keykubat taht kavgalarına erişkin yaşa gelince dahil oldu. Fakat Anadolu coğrafyasının ileri gelenleri ve devlet Büyükleri tarafından bu üç kardeş saltana sürmeye ikna edilmişlerdir. Böylelikle 1249 senesinde Anadolu Selçuklu Devleti coğrafyasında 8 yıl sürecek üçlü iktidar dönemi başladı 2. İzzettin Keykavus Kızılırmak Nehri’nin batısında hüküm sürerken 4 Kılıç Arslan ve 2. Alaeddin Keykubat Kızılırmak’ın doğusunda hükümdarlık sürdü.

Yorum gönder