2. Kılıç Arslan Kimdir?
- Kılıç Arslan Türkiye Selçuklu Devleti’nin hükümdarları bir Mesut’un yerine devlet başkanı seçilmiştir. Aynı Selçuklu Devleti döneminde ilk kez altın bir şekilde para basımı yani sikke basamak onun Devleti dönemi zamanına denk gelmiştir. Birinci Rükneddin Mesut döneminde törenlere uyarak ülkesinde 3 oğlu arasında Doğu orta ve batı olmak üzere üçe paylaştırılmıştır.
Büyük oğlu 2. Kılıç Arslan veliaht olarak ilan edilmiştir. O dönemde üçüncü oğlu Şahin Şah’a Ankara ve Çankırı bölgeleri tahsis edildi. 1. Rükneddin Mesut’un 1155 vefat etmesinin sonrasında oğulları ve damatları içinde tahta kim geçecek kavgası olmaya başladı. Sivas Meliği Yağıbasan üzerine yürüyen 2. Kılıç Arslan Musul Atabeyi Nurettin Zengi’nin baskısı yüzünden Sivas meliki ile anlaşma sağladı .
- Kılıç Arslan bu zayıflığını fark eden Bizans İmparatorluğu Manuil 2. Kılıç Arslan’a karşı bir birlik gönderdi. 1159’da Musul atabeyi Nurettin Zengi ile bölgede Haçlı Seferleri ve Devleti kardeşi Şahin Şah kayınbiraderleri Yağıbasan ve Zunun ile Malatya Melike Zülkarneyn bu devlet birliğine katıldı. Kılıçarslan uzlaşma çareleri için anlaşmayı aradı. Önce Yağıbasan barış için bir elçi gönderdi.
Fakat ne elçiye yanıt alabildi ne de Elbistan’ın el değişimine tepki alabildi. 2. Kılıç Arslan kızı Erzurum Melik’ine gelin olarak gitmek için yola çıkarken Yağıbasan tarafından baskına uğradılar. 2. Kılıç Arslan’ın kızı Zunun ile nikahlandı.
Hücum olarak 2. Kılıç Arslan Yağıbasan’a saldırdı. 2. Kılıç Arslan bu hücumda yenilgiye uğratıldı. 2. Kılıç Arslan kendi milletini ve devletini ayakta tutabilmek için Bizans İmparatorluğu’nda uzlaşma çareleri aramaya başladı. 1162’de İstanbul’a gidip 80 gün kalarak Bizans ile bir anlaşma ve mutabakat yapıldı. Buna göre karşılıklı olarak birbirlerine yardım edeceklerini anlaşması gerçekleşmiş oldu.
Bununla beraber Bizanslıların isteği Türkmenlerin İstanbul ve diğer Bizans’a akınlarda bulunmaması üzerine idi. 1153’ te 2. Kılıç Arslan Artuklular ile anlaşıp Yağıbasan üzerine hücum ettiler. Fırat’ı geçerek Malatya Melike Zülkarneyin saldırıya geçerek 2. Kılıç Arslan Sivas’ı ele geçirdi. Yağıbasan Şahin Şah ile beraber birleşmek üzere Çankırı’ya geçti ve 1164’de orada vefat etti. 2. Kılıç Arslan Ankara ve Çankırı üzerinden bu yöreleri kardeşi Şahin Şah’ın elinden aldı ve kendi devletine kattı. Bununla beraber Kayseri yöresi de devlete katılmış oldum fakat Şahin Şah ve Zunun Nurettin Zengi sığınmak zorunda kaldılar.
Malatya’nın alınmasında Nurettin zengin ile karşı olduğu için bu Kale Nurettin Zengi yüzünden alınamadı. 2. Kılıç Arslan amcası Göksun Melike Gökarslan’da Nurettin Zenginin yanında oldu ve Nurettin Zengi 1173’ de Maraş ve Göksu’yu Türk Selçuklularından ele geçirerek kendi devletine kattı. Sivas’ta büyük bir açlık ortaya çıktı. Halk tarafından 2. Kılıç Arslan’ın kız kardeşi ve Yağıbasan’ın karısı, yeni kocası ile beraber öldürüldü. Bu durumdan sonra halk Nurettin Zengi yazılmış olan Zunun’u Melik olarak kabul etti. Zunun Musul’dan gelerek Sivas Melik’i görevini üstlendi. Kılıç Arslan’da Zunun’un Kayseri Meliki olarak atanmasına izin verdi.
2. Kılıç Arslan Ölümü
- Kılıç Arslan’ın vefat etmesi Alman Haçlı ordusunun dağılmasından sonra kardeş kavgaları neticesinde olmuştur. Kardeş kavgaları iyice ciddi iyileşirken Kayseri’yi kendi bünyesinde geçirmek için kardeşi Nurettin Sultan Şah’a birliğini gönderip harekete geçti ve kalesini kuşattı. Kılıç Arslan doğruca kaçmaya başlayıp Kayseri’ye gitti. Kutbettin, Konya’ya geldi ve orada bağımsız Türk Selçuklu Devleti sultanı olduğunu ilan etti. Fazlasıyla yaşlı olan 2. Kılıç Arslan birkaç diğer oğlunun arasında gezindi ve 1192’de Kılıç Arslan Uluborlu’da bulunan oğlu Keyhüsrev ile beraber Konya’yı ele geçirmek üzere hücum etti ve Kutbettin Aksaray’a kaçtı. Bu sayede şehri kuşatan 2. Kılıç Arslan ve oğlu Gıyaseddin Keyhüsrev şehri ele geçirebilmek için birçok yerden kuşatma sağladı.
Yorum gönder