×

3. Alaaddin Keykubat Kimdir?

3. Alaaddin Keykubat

3. Alaaddin Keykubat Kimdir?

  1. Alaaddin Keykubat Anadolu Selçuklu sultanıdır. 2. İzzettin Keykavus’un torunudur. Hayatının 697 yani 1298 sesinden önceki döneminde haricinde hiçbir metin ve yazılı belge bulunmaz.

3 Keykubat 1298- 1302 yılları arasında Anadolu Selçuklu sultanı görevini üstlenmiştir. Anadolu’da Moğol ordusu veziri Taycioğlu Baltu İlhanlı hükümdarı Gazan Han huzuruna gelebilmek için birkaç defa icazet almış olmasına karşın Hakan’ın bu buyruğu yerine getiremediği söylenir. Anadolu Selçuklu sultanı 2. Mesut’un gitmesine engel olunur. Bunun üzerine Gazan Han Bartu’nun üzerine 3 devlet adamını beraberinde orduyu gönderir. Beylerbeyi Kutluk Şah veziri olan ordu Kırşehir yöresinde Malya Ovası’nda Baltu Hakan ile karşılaşır. Yenilgiye uğrayan Baltu Hakan yakalanır. Tebriz’in oğlu ile beraber Baltu öldürülür. 2. Mesut bu yenilgiyi Mersin’de Kutluk Şah’ın yanına gidip Gazan Han’ın huzuruna çıkar.

  1. Mesut neden gelemediğini ve buyruğunu neden yerine getiremediğini mazeretlerini anlatır. Fakat Gazan Han bu durumdan tatmin olmaz onu hükümdarlıktan azleder. Akıncı Mesut yerine onun kuzeni olarak Alaaddin Keykubat’ın Hükümdarlığı alır. Bayıncar kumandanlığına tayin edilmesi dolayısıyla sadakat ve yararlılıklardan fırsat bilerek bu görevin kendisine verilmesini bekleyen Vezir Sülemişi oldukça kızdırmıştır. Bu durumdan ötürü 1299 senesinde kış aylarında isyanda bulundu.

Sülemiş Selçukluları Kösedağ’da hüsrana uğratılan kumandanın torunudur. Tokat yöresinde ve coğrafyasında etraftan fazlaca asker topladı ve Karamanlılar Devleti’nden 10.000 adlı ile yardıma gelme sözünü aldı. Gazan Han Sülemiş isyanını bastırdı. Kahramanlardan olan Sülemiş’in askerleri Türkmenler de taraf değiştirdi ve savaş meydanı bir anda bomboş kaldı.

Memlik ülkesine kaçan Sülemiş Anadolu’ya döndü. Fakat Ankara civarında yakalandı ve işkence edilerek vefat etti. Sülemiş isyanı sonrasında ülkeden tamamen uzaklaşan Alaaddin Keykubat Gazan Han Suriye hücumun dönüşünde coğrafyasında karşıladı. Fazlası ile mutlu olan İlhanlı hükümdarı bu mutluluğu dile getiren hediyelerde bulunduğu Erzurum coğrafyasında sınırlarından Antalya kıyılarına Diyarbakır sınırlarından Sinop sahillerine kadar bütün coğrafyanın Selçuklu ülkesinin idaresinde olduğunu hakkında emir verdi. Gazan Han bu olaydan sonraki bir kızı ile evlendirdi.

3. Alaaddin Keykubat

3. Alaaddin Keykubat Ölümü

Bu sırada yeni bir hükümet de beraberinde geldi. 3. Alaaddin Keykubat bir süre sonra Malatya, Harput ve Divriği de zenginlerin mallarını aldı. Zenginlerin paraları yüzünden onlara zulümde bulundu. Vezir halka yapılan bu duruma karşılık olarak Anadolu’da Moğol ordusunun Başkumandana sığındı. Başkumandan ve vezirin bu söylentilerine karşılık başkumandan da Gazan Han’a bir elçi gönderdi. Bu olaydan sonra zaten Alaaddin Keykubat fazlasıyla endişelendi ve Konya’ya doğru kaçtı. Ama Ürgüp’te yakalanıp sorguya çekildikten sonra ölüme mahkum edildi. Moğol hanedanlığından olan karısı aracılığı ile 3. Keykubat ölüm cezasından kurtuldu. Fakat hükümdarlıktan azledildi. 2. Mesut 3. Keykubat’ın yerine tayin edildi. 3. Keykubat devlet büyüklerine kızarak ağzından kötü bir söz çıkmış ve bu sayede karşı taraf dolayısıyla bıçaklanarak vefat etmiştir. Ölüm tarihi tam olarak bilinmez.

Yorum gönder