×

Büyük Selçuklu Devleti İmparatorluğu’nun İçinde Barındırdığı Özellikler

Büyük Selçuklu Devleti

Büyük Selçuklu Devleti İmparatorluğu’nun İçinde Barındırdığı Özellikler

Oğuzlar Kınık boyuna mensup olan ir grubun hanesi olarak ismini Oğuz Devleti’nin ordu kumandanı Selçuk Şah’tan alır. Selçuk Şah Mikail, İsrail ve Yusuf, Yunus isimli oğullara sahiptir. Gayrimüslimlerle yapılan muharebede şehit olarak vefat eden Mikail ve Çağrı Bey Muhammed ve Tuğrul isimli iki tane oğlunun dedeleri tarafından yani Selçuk Bey tarafından büyütülmüş ve Anneleri Türk gelenek ve göreneklerine göre amcaları Yusuf ile nikahlandırılmıştır. Selçuk Bey 350 yılında başka şehre gitmiş ve orayı Beylik merkezi ilan etti.

Selçuk Bey Beylik merkezinde kalırken oğullarından Arslan kendini Oğuzlarla yakınlık kurarak Nur kasabasına göç etti. Selçuk Bey yardım çığlığını kabul etti ve ayrıca hükümdar İsmail’i kendi kızı ile beraber nikahlandırdı. Oğlu Arslan kumandasında bir askeri grubun İsmail ile birlikte Karahanlılar Birliği üzerine gönderildi. Bu askeri ordu Semerkant’a yaklaşık 42 kilometre mesafedeki Karahanlı veziri kumandası Subaşı yenilgiye uğrattı. Karahanlı hükümdarı İlik Han haberi alır almaz kendi askeri ordusu ile beraber Semerkant’a gitti. Oğuzlar bir baskın ile bu Han’ı da yendiler. Gazneli yazılı kaynakların belirttiği üzere geriye döndükten sonra oğuzların bu savaştan pişman olup Han’dan özür diledikleri ve ele geçirilen bütün esirleri serbest bırakarak, üzüntülerini bu şekilde ifade edeceklerini dedikodusu üzerine İsmail, Horasan’a döndü. Oğuzlar bir sonraki yıl İsmail’in diğer Han’ın Semerkand dolaylarında yapılan bir savaşta yenilgiye uğratması sonucunda önemli bir rol oynar.

Anadolu Büyük Selçuklu Devleti Oğuzlar Türkleri tarafından kurulan bir devlettir. Devleti kuranlar Selçuk beyine bağlı olarak Devleti bu isimle tanımlar. Seyhun ile Hazar Denizi gibi bir coğrafya da ve geniş arazilerde, bozkırlarda hayatını sürdüren Oğuzlar’da ordu komutanı olarak görevlendirilen Selçuk Han, Oğuz Yabgu ile anlaşamaz ve kendi etrafındaki çevresi ile beraber ırmağın aşağısında bulunan Cent şehrine yerleşir. Bununla beraber Oğuz Devleti’ne karşı olarak Samanoğulları’ndan yardım dilenir. Çevresi ile birlikte İslamiyet’i kabul eden Selçuk Bey’i Samanoğulları devletinin Karahanlı ve Gazneliler ile mücadelesi sonrasında yıkılması ile beraber Selçuk Han’ın ölmesi ile dağılan Oğuz boylarına Selçuk Bey’in torunları Tuğrul ve Çağrı Bey kardeşlere yeniden devlet kurma şansı verir.

Büyük Selçuklu Devleti

Büyük Selçuklu Devleti İmparatorluğu’nun Kurulma Aşamaları

Bu devleti Tuğrul ve Çağrı Bey kurmuştur. İslam’ı ve Müslümanları dış saldırılara karşı koruyan bu devlet İslam ülkelerinin yönetim şekillerini kendi içlerinde birleştirir. Anadolu Türkleşme sürecine başlayan bir devlet anlayışı vardır.

Türk İslam kültürünün sentezileşmesi halinde geliştirilen ve yaygınlaşan bir ülke yönetim şeklini hakimdirler. Dokuzuncu yüzyılda doğuda Seyhan Irmağı, batıda Akdeniz ve Marmara, güneyde Mısır ve Basra Körfezi ile oldukça büyük bir sınıra gelişmişlerdir.

Tuğrul ve Çağrı beyleri dönemi Horasan bölgesi için 1040’da yani Dandanakan Savaşı’nın yapar. Gazneliler’in Selçuklu gücünü Horasan’dan tamamen atmak istemezsi dolayısı ile olan Dandanakan Savaşı Gazneliler’i zayıflama ve yıkılış sürecini başlatan bir savaş olmuştur. Dandanakan Savaşı’nda İran, Irak ve Azerbaycan Büyük Selçuklu Devleti’nin eline geçmiştir. Büyük Selçuklu Devleti’nin merkezi Nişabur şehrinde gitmiştir. Tuğrul Bey Selçuklu Devleti’nin tamamen yönetilmesi ve kurulmasından sonra Horosan’a gelen Oğuzları Anadolu coğrafyalarına sevk ederek onlara Müslüman ülkelerinde zarar vermelerini tamamen ortadan kaldırmış ve Anadolu’nun fethedilmesinde Anadolu’nun Türkleşmesinde zemin hazırlamıştır. Pasinler Savaşı 1048 yılında Anadolu’ya yönelik yapılan bir savaştır. Selçukluları’ nda kılların artması dolayısıyla yapılan Pasinler Savaşı Bizans ile Türklerin Anadolu’ya girme girişimlerini tamamen durdurulması bakımından önem arz eder. Türklerin Anadolu’nun fethi için Bizans’ın yaptıkları en önemli en büyük savaş olarak adlandırılan Pasinler savaşı kazandıkları ilk bir zafer olarak da yer alır.

Yorum gönder