×

Ağırlık Antrenmanı Yapmadan Öncesinde Isınma Hareketleri

Ağırlık antrenmanı yapmadan öncesinde ısınma hareketleri

Ağırlık Antrenmanı Yapmadan Öncesinde Isınma Hareketleri

Ağırlık antrenmanı yapmadan öncesinde ısınma hareketleri, antrenman sırasında oluşabilecek olan sakatlıkların ve yaralanmaların önüne geçebilmek adına çok önemlidir. Ayrıca ısınma hareketleri, bu sakatlık durumlarını engelleyebilen ve kas oluşumunu da oldukça hızlandıran çok önemli bir süreçtir. Bugün spor salonları, bu durumun çok da bilincine varmamış pek çok sporcu ile dolu bir şekilde…

Isınma hareketleri uygulanmadan spor yapmaya başlayan kişilerin bilmediği ve unuttuğu şey ise aslında geri dönüşü belki de olmayacak bir sakatlık riski-tehlikesi ile karşı karşıya oldukları gerçeğidir. Soğuk bir vücudun aniden çok fazla ağır yükleri yüklenmesi ve altına girmesi, bazı kas yırtılmaları gibi sorunlara, türlü sakatlıklardan hatta kalp krizi durumlarına kadar pek çok hastalık ve soruna davetiye çıkarır.

Ağırlık antrenmanı yapmadan öncesinde ısınma hareketleri

Isınma Hareketleri Şart mıdır?

Isınma hareketleri şart mıdır? Kaslarınızın yırtılmasını, dirsek, diz ve bilelerinizde eklem ağrılarının oluşmasını istemiyorsanız ve aynı zamanda daha uzun zaman spor yapabilmeyi amaçlıyorsanız, o zaman ısınma hareketleri şarttır! Çünkü bir defa sakatlandığınız zaman bunun artık bir geri dönüşü de olmayacaktır ve pek çok sporcu açısından sakatlık durumu, düşünmek dahi istemeyecekleri bir durumdur. Daha sonrasında pişmanlık duymak yerine ya da bana bir şey olmaz mantığında hareket etmek yerine sporda her zaman için tedbirli davranmalı ve her zaman önce vücut iyi bir şekilde ısıtılmalıdır.

Isınma hareketlerinin gerekliliği, bir futbol oynasanız da ya da bir yoga yapsanız bile bu şekilde şarttır, değişmez. Her spor dalı için ısınma hareketleri biraz farklılık gösterse bile her sporu yapmadan önce ısınmak gerekli ve mecburidir. Kaslarınız soğuk olduğunda riskli ağırlıkların altına kesinlikle girilmemesi tavsiye edilir.

Isınma Hareketlerinin Amacı Nedir?

Isınma hareketlerinin amacı nedir? Isınma hareketleri, yazımızın buraya kadar olan kısmında da sık sık vurguladığımız gibi türlü sağlık sorun ve hastalıklarının önüne geçilebilmesi açısından çok önemlidir. Ancak en basit şekli ile ısınma hareketlerinin birkaç tane temel amacı bulunur. Bu amaçları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Belirli bazı kasları, ağırlık antrenmanına hazırlamak,
  • Vücudun sinir sistemini antrenmana hazırlamak,
  • Eklemleri ağırlık için hazırlamak,
  • Zihinsel açıdan harekete hazırlanmak.

Gördüğünüz gibi bu ısınma hareketlerinin amacı, aslında kişinin vücudunu her açıdan o farklı kilolardaki ağırlıklara ve ağırlık çalışmalarınıza karşı hazırlamaktır. Bu noktada hem fiziki açıdan hem de mental açıdan spor yapmaya hazır şekilde olmanız gerekir.

Isınmanın Faydaları Nelerdir?

Isınmanın faydaları nelerdir? Isınma hareketleri, temel anlamda sakatlıkları engelleyebilmek için gereklidir, demiştik. Ancak bununla sınırlı değildir. Antrenman öncesinde bu ısınma hareketlerinin uygulanmasının pek çok farklı fayda getirdiğini söyleyebiliriz. Örneğin ısınma sayesinde çoğalan kan sirkülasyonu, her sette ve her tekrarda daha ekstra bir performans göstermenizi sağlar. Aynı zamanda ısıtmış olduğunuz bölgenizin en fazla derecede esnekliğe kavuşmasını sağlarsınız ve ayrıca krampları ve kasılmaları da engelleyebilmiş olursunuz.

Ne Şekilde Isınmak Gerekiyor?

Ne şekilde ısınmak gerekiyor? Her sporcunun sahip olduğu kuvvet düzeyi ve tecrübesine göre yapacağı ısınma hareketleri, farklılıklar gösterir. Ancak bu farklılıklarla beraber ısınma şeklinin nasıl olacağı, bu sporcunun kendi vücudunu tanımaya başladıkça zamanla anlayacağı bir şeydir. En doğal olanı da deneme yanılma şeklinde ilerleyerek en doğru olan ısınma sistemini bulmak ve geliştirmek olacaktır.

Ne şekilde ısınmak gerekiyor? Bu konuda hem deneyenlerin hem de uzman kişilerin çok fazla görüş ayrılığı olduğu göze çarpıyor. Ancak hem sporcuların hem de uzmanların tecrübelerine baktığımızda karşımıza bir örnek ısınma sistemi/programı çıkıyor. Söz konusu bu programdan öncesinde ise bu ısınma programının tam temelini meydana getiren iki kavramı tanımlamak isteriz: formel ısınma, informel ısınma!

  • İnformel Isınma: Herkesin de bildiği gibi bu kavramı, kültür fizik hareketleri ve bir de düz koşu şeklinde ifade edebiliriz. Söz konusu bu hareketler, tam hangi spor dalı olduğu pek de önemli olmadan, bütün vücudun esnemesinin sağlanması üstüne kurulmuş olan hareketlerin bütünü şeklindedir.
  • Formel Isınma: Bu ısınma şekli ise yapılacak olan spor dalına uygun olan ısınma şeklidir. Yani bir basketbol sporunu oynayacaksanız, bu noktada şut atışları yaparak ısınma sağlamanız gerekir. Bu iki tane kavram, kas kütlesini büyütmeyi hedefleyen kişilerin çok sık şekilde başvurduğu ısınma şekilleri olarak karşımıza çıkar.

Yorum gönder