Bağırsak Tembelliği Kâbusunuz Olmasın
Bağırsak tembelliği durumunu, en bilindik tanımı ile kabızlık olarak tanımlayabiliriz. Kişinin bağırsaklarında herhangi bir sorun varsa, ayrıca sindirim sorunları yaşıyorsa, kabızlık ortaya çıkabilir. Bağırsaklar çalışmadığı ve dışkıyı atamadığı içinde, bu duruma tembellikle bağlantılı bir tanımlama getirilmiştir. Buna sebep olan önemli etkenler ise, kişinin yemek düzenidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra, hayat düzeni de etkilidir. Sağlıklı besinler arasında özellikle, lifli besinler önerilir. Lifli gıdalar tüketmeyen biri, her zaman sadece karbonhidrat ağırlıklı besleniyorsa, kabızlık oluşması muhtemeldir. Lifli besinler, bağırsakların temizlenmesi ve dışkının atılması konusunda önemli bir etkileye sahiptir. Lifli besinler dahilinde kalın bağırsağa, posa giriş olur ve diğer atık maddelerinin de kolayca geçişi sağlanabilir. En basit ifadesi ile bu şekilde söyleyebiliriz, fakat tabii ki sindirim sistemi işleyici daha geniş kapsamlı bir içeriğe sahiptir. Kabızlık sorunu ve sağlıklı beslenme için, lifli gıdalar ve sıvı özellikle su tüketimi önemli bir rol oynar.
Bağırsak tembelliği nedenleri genel olarak şöyledir:
- Dengesiz ve sağlıksız beslenme
- Lifli besinler ve su-sıvı tüketiminin az olması.
- Zorlu bir doğum süreci geçiren kadınlarda, leğen kemiğinin altındaki kaslarda gevşeme olması.
- Kabızlığa yol açan önemli bir etkende, klozetlerin yüksek mesafelere sahip olması.
Bağırsak Tembelliği Belirtileri
Bir diğer adı ile kabızlık olan bağırsak tembelliği durumu herkesin başına gelebilir. Önemli olan beslenme düzenini bu yönde yönlendirmek ve olmasını engelleyici önlemler almak olmalıdır. Kişinin lifli besinleri ve sıvı tüketimini az yapması neticesinde, kabızlık gelişir. Böyle bir durumda da dışkılama yapılamadığı için, yaşam kalitesi ve vücut sağlığı düşüşe geçer.
Bağırsak tembelliği belirtileri şöyledir:
- Üç günde ya da daha fazla sürede, kişi büyük dışkısını yapmakta zorlanıyorsa
- Büyük dışkısı sert ise ve dışkı yaparken, zorlama ve ağrı oluşuyorsa
- Dışkı yapılmadığı için, baş ağrısı ve baş dönmesi durumları da yaşanabilir.
- Huzursuzluk hali ile yemek yeme konusunda isteksiz olmak.
Ayrıca kabızlık yaşayan kişilerde, daha sonra farklı rahatsızlıklarda görülebilir. Örneğin; karın şişliği ve ağrısı, makat bölümünde oluşan çatlaklar, hemoroid vb. sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle bağırsak sorunu yaşandığında, bu yönde yapılması gerekenleri uygulamanızda fayda vardır.
Bağırsak Tembelliği Tedavi Uygulaması
Bağırsak tembelliği sorunu, kişinin yeteri kadar lifli besinleri ve su tüketimi yapmadığı için ortaya çıkabilir. Bu nedenle de önemli olan bu soruna odaklı beslenme düzeninin sağlanması gerekir. Bağırsaklarının tembellik durumundan kurtulmak için, beslenmenize önem vermeli ve sağlıklı beslenmeniz en önemli etkendir. Fakat öncelikle içinde bulunduğunuz duruma sebep olan etkenin bulunması gerekir. Eğer başka bir hastalıktan dolayı, bağırsaklarınız hızlı çalışmıyorsa, bu sorun tespit edilmeli ve bu yönde bir tedaviye başlanmalıdır.
- Lifli besin ve günde en az iki litre su tüketimi.
- Düzenli ve sağlıklı beslenme
- Bazı bitki çaylarının da, bağırsak tembelliğine yol açtığı belirtilir. Bu sebeple dengeli tüketmeniz önerilir.
- Kabızlık durumu, bağırsaklarınızın yavaşlama hareketinden dolayı geliştiyse, doktor tavsiyesi doğrultusunda; bağırsak hızlandırıcı ilaçlar ile tedavi olunabilir.
Yorum gönder