Bebeklerde Besin Hassasiyeti
Bebeklerde besin hassasiyeti, bebeklerin vücutları, bazı besinlere ve maddelere yeni alışma evresinde olduğu için hassasiyet alerji boyutunda gelişebilir. Alerji genel anlamda, kişinin bağışıklık sisteminin herhangi bir maddeye karşı geliştirdiği tepkisel yaklaşımdır. Böyle bir durumda ise, bebeğiniz; isilik, hırıltılı solunum ve ishal, kusma gibi semptomlar ile hassasiyetini belli eder. Bu sebeple, ilk dört ve altı ay içinde, doktor tavsiyesi doğrultusunda ek besinlere geçiş yapmanız gerekir. Çünkü ek gıdalar ile bebeğin sindirim sistemi farklılaşır ve besin alerjisi bu yönde gelişebilir. Bebeğinizin sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi gelişmesiyle beraber ise ilgili olumsuz durumlar ortadan kaybolabilir. Bebeğinizin besin alerjisini fark edebilmek içinde, yedirdiğiniz her besini dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Beslenme düzenini ise; karışımlar halinde yapmak yerine, tek meyve ve sebze şeklinde verebilirsiniz. Böylelikle takip etmenizde daha kolay olur.
- Yeni besini bebeğinize ilk defa verecekseniz, tek çeşit olarak vermeniz özellikle önerilir. Daha sonra, birkaç gün bekledikten sonra, başka besini verebilirsiniz. Böylece, besin hassasiyet takibini yapabilir ve semptom göstermesi halinde, ilgili besini vermeyi bırakabilirsiniz. Akabinde ise doktora danışmanız önerilir.
Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri
Bebeklerde besin hassasiyeti ve alerjik reaksiyonlar, genel olarak aynı belirtileri verir. Alerji genel olarak, vücudun yeni ya da farklı proteinlere karşı, antikor üretmesi sonucu gelişir. Yetişkinlerde, ileri boyutlarda olumsuz belirtiler görülebilir. Solunum zorluğu, bayılıp şoka girme gibi, fakat bebeklerin yeni besinler ile tanışma evresi biraz daha farklı boyut olduğu için, zararsız semptomlar gözlemlenebilir. Kusma, isilik, ishal vb. şeklinde kendini gösterir.
Genel olarak alerji belirtileri şöyle;
- Ağız bölgesinde karıncalanma,
- Vücudun herhangi bir bölgesinde, kızarıklık ya da kurdeşen
- Dudak, yüz ve gözde şişme görülmesi
- Kusma, ishal, mide bulantısı
- Karın ağrısı.
- Bebeklerde ise özellikle; hırıltılı solunum, ishal, kusma ve isilik belirtileri ile kendini gösterebilir.
Bebeklerde Besin Hassasiyeti Oluşturan Besinler
Bebeklerde besin hassasiyeti oluşmasına sebep olanlar besinlerin başında, süt gelir. Bebeklerde gelişen besin hassasiyeti, henüz ilgili besinler ile vücudun yeni tanışmasından dolayı oluşur. Bu nedenle ciddi boyutlarda olumsuz etkilere yol açmasa da, fark edilmesi önemlidir. Çünkü ilgili besinleri bebeğinize vermekten kaçınmalısınız, aksi takdirde semptomlar olumsuz gelişebilir. Büyüklerde ve çocuklarda oluşan alerjiler ise genellikle; süt ürünleri ve laktoz, ayrıca glüten vb. besinlerden dolayı yoğunlukla görülür. Bazı alerjiler büyüdükten sonra geçse de, bazı ciddi alerji boyutlarından ömür boyu kurtulmak zor olacaktır. Bazı alerjiler ise büyüme evresinden sonra geçebilir. Çocukların bazıları, inek sütünden etkilenir ve farklı semptomlar geliştirir. Kabuklu yemişler ve deniz mahsulü ürünler ile yumurtanın beyazı da alerji oluşturabilir. Yer fıstığı da bunlardan biridir.
- Laktoz hassasiyeti: Süt içeriğinde bulunan şekerin sindirilme aşamasında yaşanan zorluk olarak tanımlayabiliriz. Bebek ve çocuklarda da hassasiyet boyutunda gelişebilir. Süt içildikten yaklaşık yarım saat sonra, ishal ve mide bulantısı olarak kendini belli edebilir.
Yorum gönder