Kafein Bizi Ne Kadar Ayık Tutar
Kafein, kan bariyerini geçerek ve beyindeki uykuya sebebiyet veren nöro-vericiler olan adenosin reseptörlerine bağlanarak çalışan psikoaktif bir uyarıcı kategorisine girer. Kafein aslında bu nöro-vericilerin miktarını azaltır. Bazı araştırmalar 2 tip adenosin reseptörü (A1 ve A2A) olduğunu göstermiştir. A1’in uyanıklık arttırıcı olduğu ve A2A’nın uyku arttırıcı olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda dünyanın en çok tüketilen psikoaktif ilacıdır.
Kafein, tüketildiği andan itibaren vücuda karışır ve etkileri fark edilmeye başlar. Çeşitli sebeplere bağlı olarak vücutta kalma süreleri farklı olabilir. Bu sebepten dolayı kimi insanlarda etkisi daha kısa ve daha uzun kalabilir. Bazı insanlar kafeine karşı daha duyarlıdır ve üzerlerinde daha kalıcı bir etkiye sebep olabilir. Ancak herkes için ortalama bir zaman bir şey söylemek gerekirse, kafeinin insan vücudunda aktif kalabilme süresi ortalama 5 saat kadar sürebilir.
Kahvenin Etkisi En Yüksek Ne Zaman Olur
Tüketildiği andan itibaren vücuda karışan kafein, yaklaşık yarım saat içinde en büyük etkiyi yapar ve zamanla karaciğer tarafından emilmeye başlar. Bu yüzden kahve içtikten sonraki ilk yarım saat içerisinde insanların çoğu, lavaboya gitme isteği veya mini enerji hareketleri sergileyebilir. Bu süre zarfından sonra iç organlar tarafından emilmeye başlayan kafeinin etkileri düşük seviyelerde devam eder.
Fazla Kahve Tüketmek Bağışıklık Yapar mı?
Her gün veya sık sık kahve tüketen insanlar, zamanla kafeine karşı direnç sağlamaya başlar. Ancak kafein maddesine yüksek duyarlılığı olan kişiler için bu etkiler çok daha uzun sürebilir. Bu etkiler, kahve tüketen kişinin aldığı doza, yaşına ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Kahvenin Uyku Üzerindeki Olumsuz Etkileri
Kahve tüketen insanlar üzerindeki etkileri gün boyunca devam edebilir. Etkin madde vücudun dolaşım sisteminde yer aldığı sürece, fark edilebilir etkiler devam eder. Eğer kafeine karşı aşırı duyarlı biri yüksek dozda kafein alırsa, kaliteli uyku alamayabilir veya uyku düzeni tümden bozulabilir. Bir gün içerisinde 200 mg’dan fazla kahve tüketmek, uyku sorunlarına sebep olabilir. Eğer birkaç bardaktan kahve içen birisi düzenli olarak uyku problemleri yaşıyorsa, kahve tüketimini azaltmakta fayda bulabilir. Her ne kadar yararları olan bir içecek olsa da çok fazla kahve tüketmek uykusuzluk sorunlarına yatkın bireylerde sorun açığa çıkmasına sebep olabilir.
Kahve Tüketmenin Olası Yan Etkileri Nelerdir
Her şeyin fazlasından olduğu gibi, kafein içeren bir içecek olan kahveyi tüketmek de çeşitli sorunlara sebep olabilir. Örneğin, yüksek miktarda kahve tüketimi, ishal gibi bağırsak problemlerine yol açabilir. Kahvenin yan etkileri:
- Agresiflik
- Bağırsak sorunları ve ishal
- Çarpıntı ve ritim bozukluğu
- Hızlı nefes alma
- Uyuma sorunu
- Terleme
- Huzursuzluk
Pinter
Yorum gönder