×

Cinsel Aktivite Atletik Performansa Etkisi

Cinsel Aktivite Atletik

Cinsel Aktivite Atletik Performansa Etkisi

Antrenmandan ya da spordan öce cinsel aktivitede bulunmanın az çok atletik performansı düşürebileceği sürekli olarak duyduğumuz şeylerden bir tanesidir. Fakat bazı sporcular bunun tam tersi olarak düşünmektedir. Kasların “zayıflatıldığına” inanıldığından dolayı bazı önemli sporcuların yapılacak yarışlardan önce herhangi bir cinsel aktivitede bulunması yasaklanmıştır. Fakat bazı kişiler ise cinsel aktivitenin, endorfin gibi bazı hormonların üretimi açışından faydalı olduğunu savunmaktadır.

Yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda Cinsel Aktivite Atletik Performansı ve sağlık açısından çok fazla faydaya sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun en yaygınlaşmış faydaları ise endorfin ve dopomin gibi hormonları artırarak gayet iyi bir ruh haline gelmenizi sağlar ve stresten uzaklaşılgını sağladığı savunulur.

Cinsel Aktivite Atletik

Cinsel Aktivite Spor Performansı

Genel olarak yapılan araştırmalar sonucunda cinsel aktivitenin spor hayatında her hangi olumsuz etkisine rastlanılmıştır. Fakat bazı durumlarda cinsel aktivitenin spor performansı üzerinde zararlı etkiye sahip olduğu savunulmaktadır. Buradaki ana teori ise özellikle erkek sporsular başta olmak üzere cinsel aktiviteler sonucunda bazı hormon seviyesinin düştüğü üzerindedir. Bu hormon spor performansı üzerinde çok büyük rol oynamaktadır. Kadınlar da var olan hormon seviyesindeki değişimler ise benzer etkiler yapabilir fakat kapsamı daha düşüktür. Bununla beraber bazı kişilerde bunların söylenti olduğunu düşünmektedir. Fakat cinsel aktivitenin spor performansı üzerinde hiçbir olumsuz etkisi bulunmamaktadır.

Cinsel Aktivite Sporcuyu Zihinsel Olarak Etkileyebilir

Bu olayı sadece bilimsel olarak düşünmek de bu anlamda gerekli olmayabilir. Çünkü spor performans salonlarında çok vakit geçiren insanların bildiği üzere, spor yapmanın sadece fiziksel değil, bunla birlikte  zihinsel de bir aktivite olduğu görülmektedir. Sportif aktivitede bulunmadan ya da yapmadan önce seks yapılmaması gerektiğini savunan insanlar bu işin sadece enerji boyutunu ön plana çıkarmıyorlar. Bu şekilde seksin, kişilerde zihinsel olarak da sportif performans esnasında zihinsel olarak da çökertebileceğini iddia edip savunuyorlar. Örneğin; Amerika’nın olimpik koşucularından Marty Liquori, seksin bir şekilde kişileri mutlu edeceğini ve bu şekilde mutlu kişilerin de çok daha uzun ve zorlu koşuları yapamayacağını yani zorluk yaşayacağını söylüyor.

Tüm bunlar göz önünde tutulduğunda sportif aktivite öncesinde seks yapmak ile ilgili oluşan tartışmalar, hem bilimsel anlamda hem de bilimsel olmayan bağlamda uzun bir şekilde sürecek gibi görünmektedir. Bu konu ile ilgili en güzel ve çarpıcı yorumu hâlihazırda efsane New York Yankees yürütücü Casey Stengel’in yaptığı görülmektedir.

Yorum gönder