Çocuklarınız Aşırı Kafein Alıyor Olabilir Mi?
Çocuklarınız aşırı kafein alıyor olabilir mi diye daha önce hiç düşündünüz mü? Önemli bir uyarıcı olan kafeinin insan vücudu ve zihni üzerinde pek çok olumsuz etkisi bulunur. Bunlardan en önemlileri baş ağrısı, uykusuzluk, kan basıncında önemli oranda artış, konsantrasyon bozukluğu, bebek düşürme ve kemik yapısına olumsuz çok fazla etkisi bulunur. Son yılların en çok tartışılan besinleri arasındadır. Kafein olarak vücuda alınan besinler genelde kahve, çay, çikolataya ve gazlı içeceklerdir. Aynı zamanda bazı ilaçların içerisinde de yüksek miktarda kafein bulunur. Çocuklar gazlı içecekler ve çikolatalardan çok miktarda kafeine maruz kalırlar. İçecek sektörünün son yıllarda büyük bir gelişme göstermesi ile birlikte çocuklar içeceklere büyük bir yönelim göstermişlerdir. Bazı ülkelerde bu içeceklerin çocukların büyümesine yardımcı olacağı yönünde söylemler bulunsa da bu durum doğru değildir. Ülkemizde ise bu durumun doğru olmadığı ve çocuk gelişimi üzerinde kafeinin çok büyük zararları olduğu bilinir. Erişkinlerin kafeini vücut içerisinde sindirimi ile çocukların kafeini sindirimi birebir aynıdır.
Çocuk ve Kafein İlişkisi
Çocuk ve kafein ilişkisi bilinmesi ve araştırılması gereken konulardan biridir. Çocukların kafein tüketip tüketmediğine çok dikkat etmek gerekir. İleride daha büyük sorunların çıkmaması adına bu konuya şimdiden gerekli özenin gösterilmesi çok önemlidir. Çocuklara herhangi bir market gıdası verilirken içeriği iyice araştırılıp kafeinsiz olanları tercih edilmektedir. Çocukların rahatla ulaşabileceği bir şey olan kafein yetişkinlerin kontrolünde olması gereken bir konudur. Kafeinin yetişkinler üzerindeki etkisi komsunda çok fazla araştırma yapılmış olmasına rağmen ergen ve yetişkinlere yönelik araştırmalar çok az sayıdadır. Gelişim düzeyindeki çocuklarda kafeinin etkisi çok daha fazladır. Okul çağındaki bir çocuk üzerinde kafeinle bir test yapılmıştır. Bu testin sonucunda ise çocuğun kafein kullanımı sonrasında algılamada güçlük ve sinirlilik gibi olumsuz durumlara rastlanmıştır. Aynı zamanda kafeinin çocuklar üzerindeki diğer etkileri de uykuya dalamama sorunu, uykusuzluk, kan basıncında hızlı bir artış, konsantrasyon bozukluğu, baş dönmesi ve kalp hızında artıştır. Çocuklara bu kadar zararlı etkisi varken kullanımına müsaade etmek doğru değildir. İdeal miktarlarda kullanımı çok sorun yaratmasa da aşırıya kaçıldığı takdirde vücutta çok büyük sıkıntılar görülür. Tüm bunların yanında obezite ve diyabet hastalığı gibi durumlarda ortaya çıkabilir.
Çocuklarda Fazla Kafein Tüketimi
Yetişkinlerde dahi kafein tüketimi olumsuz sonuçlar doğururken çocuklarda fazla kafein tüketimi durumunda büyük sorunlar ortaya çıkabilir. En büyük sorunlar arasında algıda zayıflama, uykuya dalamama, az uyuma, konsantrasyon eksikliği ve kalp çarpıntısı gibi sorunların ortaya çıkmasıdır. Kemik gelişimi için en ideal zamanlar ergenlik ve çocukluk çağlarında mevcuttur. Kafein ise kalsiyum emilimini engelleyen bir besin olduğu için haliyle çocuklarda kemik gelişimi yavaşlar ve bu durum çocukların boylarının uzamamasına ve gelişimlerinin normal düzeylerde olmamasına sebep olur. Kafeinin bir diğer kötü yanı ise aşırı terleyen ya da su kaybı yaşayan çocuklarda ter ya da idrar ile mineral ve vitaminlerin vücut dışına atılmasına sebep olur. Aynı zamanda kafein içeren ürünlerde çok yüksek oranlarda şeker bulunur. Örneğin kola ve çikolata. Bu gıdaların çok tüketimi durumunda kafeinin yan etkilerinin yanı sıra bir de obezite ve diyabet sorunları ortaya çıkacaktır. 2017 yılında yapılan bir araştırmada kafein tüketen bir çocukta uyku huzursuzluğu ve sabahları yorgun uyanma durumları ortaya çıkmaktadır. Bunlara ek olarak aşırı sinirlilik durumu, kurallara uymama ve depresyon gibi durumlar görülür. Amerika’da ise gazlı içeceklerin çocukların kemik gelişimi üzerindeki etkisi incelenmiştir. 4 yıl süren bu inceleme sonunda ise kemik gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olduğu kanıtlanmıştır.
Yorum gönder