×

Demir Eksikliği Olanların Beslenme Düzeni

demir eksikliği olanların beslenme düzeni

Demir Eksikliği Olanların Beslenme Düzeni

Demir eksikliği sonucunda, kansızlık rahatsızlığı gelişir ve bu durumda da kişilerde, farklı semptomlar görülür. Günlük hayatın içinde, hareket kısıtlanır ve daha çabuk şekilde yorgunluk oluşur. Baş dönmeleri, baş ağrıları ve kan şekeri düşmesi, çabuk yorulma gibi durumlar, kansızlık-anemi belirtileridir. Peki demir eksikliği olanlar nasıl beslenmeli; demir eksikliği olanların beslenme düzeni birden farklı şekilde gelişebilir. Demir içeren besinleri farklı öğünlerde ve bir arada tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Özellikle karaciğer demir açısından zengin içeriğe sahip olsa da, önemli olan demir emilimi doğrultusunda, demir tüketimini doğru şekilde yapmanızdır.

  • Demir içeren besinlerden bazıları; et, et ürünleri ve karaciğer, kuru fasulye, nohut, mercimek, yumurta sarısı, tavuk, deniz ürünleri, kuru meyveler vb.
  • demir eksikliği olanların beslenme düzeni

Demir Eksikliği Olanların Yapması Gerekenler

Öncelikle, demir eksikliği olanlar beslenme düzeni için bazı noktalara dikkat etmelidir. vücudunuzun ihtiyacı olan günlük demiri besinler ile karşılamanız gerekir. Besinler ile günlük alınması gereken, demir miktarı ortalama 8-18 mg şeklindedir. Kişinin içinde bulunduğu duruma göre, demir eksikliği tespit edildiğiyse; bu yönde bir demir ihtiyacı da belirlenebilir. Demir içeren besinler ile besinle almanız gereken demiri karşılayamaya özen gösterebilirsiniz. Ayrıca demir ihtiyacını karşılamanız kadar, demirin emiliminin doğru şekilde sağlanması da önem taşır. Bakıldığında ise besinler ile vücuda alınan demirin, sadece % 10-15 kadarı emilebilir.

Hayvansal besinler ile alınan demirin emilimi ise diğerlerine göre daha fazla olur. Buna ek olarak da, C vitamini gibi sindirim kanalında demirin emilimini hızlandıran yardımcı besinleri tüketebilirsiniz. Bu nedenle, emilimi artırmak için, demir içeren besinleri, bol yeşil sebze ve meyveler ile tüketmeniz önerilir. Aynı zamanda, baklagilleri ve sebzeleri de; etle pişirebilir ve yumurtanızı taze portakal suyu ile tüketebilirsiniz. Bir diğer önemli nokta ise, emilimi engelleyen ürünleri, ana öğünlerde tüketmemek olmalıdır. Süt ürünleri ve çayı özellikle, ara öğünlerde tüketmeniz önerilir.

demir eksikliği olanlara öneriler, demir takviyesindeki önemli noktalar kısaca şöyle:

  • Besinler ile günlük demir ihtiyacını, dengeli şekilde karşılamaya özen göstermek.
  • Emilimi artıran, besinler ile demir içeren besinleri bir arada tüketmek. Örneğin; C vitamini içeren meyve ve yeşil sebzeler ile et yemekleri vb.
  • Diğer önemli noktaysa, emilimi engelleyen besinleri ana öğünlerde tüketmemek gerekir.

Demir Eksikliği İçin Beslenme Tüyoları

Demir eksikliği olanların beslenme düzeni, genel olarak bakıldığında birkaç püf nokta doğrultusunda kolayca uygulanabilir. Önemli olan, demir içeren besinleri doğru ve sağlıklı şekilde emilime uygun olarak tüketmek gerekir. Haftanın her günü düzenli bir beslenme anlayışı da demir ihtiyacını karşılamanıza yardımcı olur. Günlük kahvaltı düzeni ve ara öğünler ile akşam yemeklerini; demir içeren besinler ve C vitamini açısından zengin yeşil yapraklı sebzeler ile birada tüketilmesi önerilir. Bu yönde bilinçlenmeye başladıktan bir sonra ise, beslenme düzeninizin kendiliğinden rutin olduğunu görebilirsiniz. Bu nedenle öncelikle, bilinç sahibi olmak gerekir. Akabinde ise doğru yöntemler ile dengeli bir şekilde, vücudunuzun demir ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Yorum gönder