×

Dünya Sağlık Örgütü İşlenmiş Et Tüketimi Kanser Riskini Artırabilir

Dünya Sağlık Örgütü işlenmiş et tüketimi kanser riskini artırabilir

Dünya Sağlık Örgütü İşlenmiş Et Tüketimi Kanser Riskini Artırabilir

Dünya Sağlık Örgütü işlenmiş et tüketimi kanser riskini artırabilir yönünde 27 maddelik bir raporu geçtiğimiz haftalarda yayınlanmıştır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey kırmızı et ve işlenmiş et farkını iyi anlamak gerek. Domuz eti, inek eti, koyun eti, keçi eti gibi tüm hayvanların etleri kırmızı et kategorisinde yer alır. Etlerin lezzetlenmesi ve kötü olmasını korumak adına yapılan tuzlama işlemine ise işlenmiş et denmektedir. Bir diğer tabir ile etin değiştirilmiş halidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı maddeler arasında yer alan günlük 400 gram sebze tüketimi gerektiği yönündedir. Ayrıca kadınların ve erkeklerin günlük ne kadar işlenmiş et tüketmesi gerektiği üzerinde de durmuştur.

Genel itibari ile haftalık işlenmiş et kesinlikle 500 gramı geçmemeli yönünde bir maddesi yer alır. Ayrıca kadınların günlük 45 gram erkeklerin ise 90 gramdan fazla işlenmiş et tüketmemesi gerektiğini belirtmiştir. İşlenmiş et başta beslenme problemi olmak üzere pankreas, mide ya da bağırsak kanseri gibi sorunları ortaya çıkarmaktadır. İşlenmiş gıdalar yeterince lifli besinlerle beslenilmediği durumlarda uzun süre bağırsakta kalır. Bağırsakta uzun süre kalması ile emilimi zorlaştırmakta ve sindirim problemleri meydana gelmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü işlenmiş et tüketimi kanser riskini artırabilir

Kırmızı Et Tüketiminin Kanser ile İlişkisi

Dünya Sağlık Örgütü kırmızı et tüketiminin kanser ile ilişkisi üzerinde pek çok araştırma yapmıştır. Son yapılan araştırmalara ve yayınlanan bilgilere göre işlenmiş kırmızı etin kansorejen madde içerdiği bilinmektedir. Jambon, salam, sucuk ve sosis gibi ürünlerin raf ömrünü uzatmak adına işlenen maddeler büyük oranda kansorejen madde içermektedir. Yapılan bir çalışma ile 18 kişinin 13’ünde işlenmiş etlerin kanser yapma oranının yüksek olduğu ortaya konulmuştur. Bu araştırmanın sonucu ile yüksek oranda kanser yapma durumu olduğu ortaya konulmuştur. Aynı zamanda bağırsak üzerinde de etkileri de araştırılmıştır

Uzun süreli saklanma adına işlenmiş kırmızı etlerin belki bir tüketim oranına uygun olarak yapılması kanser riskinin çok fazla olmasının önüne geçer. Aynı zamanda kırmızı et tüketimi sırasında bol miktarda salata ya da sebze tüketimi de gerekmektedir.

Kırmızı Etlerde Kanser Riski

Kırmızı etlerde kanser riski oranının yüksek olması dikkat edilmesi gereken bir husustur. Kanserojen maddelerin gıdalar içerisinde bulunduğu varlığını ortaya koyan ilk kişi İsveç’liWidmartk olmuştur. İlk kez 1939 yılında ortaya çıkmıştır. Profesör fareler üzerinde yaptığı deneyde sürekli işlenmiş et yiyen farelerin vücudunda tümör oluşumunu gözlenmiştir. Etlerin daha lezzetli ve daha uzun ömürlü kullanılmadığı sağlamak için yapılan işlenmiş etler büyük zararlara sebep olmaktadır. Bu konuda yapılan pek çok araştırma konusunda bilim insanları hep bir çelişki içinde kalmışlardır. Yapılan uzun bir araştırma sonucunda kızartılmış ya da ızgara etlerin tüketimi kadınlarda meme kanseri oranını arttırdığı ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda işlenmiş kırmızı etin çok büyük oranda kolon ve pankreas kanserine sebep olduğu bilinmektedir. Yapılan bir araştırma ile 15 gram etin kolon kanseri yapma riskini yaklaşık olarak %30 arttırdığı ortaya çıkmıştır. Yapılan bir diğer çalışmada ise beyaz etin kanser üzerinde etkisi olmadığı görülürken kırmızı etin büyük oranda kanser riski taşıdığı ortaya çıkan bilgiler arasındır.

Yorum gönder