×

En Sık Tüketilenlerden: Çay ve Kahve

en sık tüketilenlerden: çay ve kahve

En Sık Tüketilenlerden: Çay ve Kahve

Kahve ve çay dünyanın en popüler içecekleri arasındadır. Siyah çay en çok aranan çeşittir ve tüm çay üretimi ve tüketiminin %78’ini oluşturmaktadır. Her iki çeşidin de benzer sağlıksal faydalar sağlarken, bazı farklılıkları vardır. Sizler için her iki içeceğin de yararlarını karşılaştırdık. İşte karşınızda en sık tüketilenlerden: çay ve kahve.

en sık tüketilenlerden: çay ve kahve

Neden Çay İçmeliyiz?

Yukarıda bahsedildiği gibi, çay, sudan sonra dünyanın en çok tüketilen içeceğidir. Hemen hemen her kültürde çay içildiğine rastlamak mümkündür ve dünyanın en eski içeceklerinden biridir. Çayın bu kadar çok tüketilmesinin sebebi lezzetli olmasının yanı sıra, çeşitli faydalar sağlamasıdır. Vücut sağlığımız için, belirli ölçülerde neden çay içmeliyiz?

Ağız Sağlığı: Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar, siyah çayın aşırıya kaçmadan tüketilmesi plak oluşumunu azaltmasının yanı sıra boşlukların ve diş çürümelerinin oluşumunu destekleyen bakterilerin büyümesini de engellediğini göstermektedir. Siyah çayda bulunan polifenoller, çürüğe neden olan bakterileri öldürür ve ayrıca plakları dişlere bağlayan yapışkan benzeri materyali oluşturan bakteri enzimlerinin büyümesini engeller.

Antioksidanlar: Siyah çay, vücut için oldukça faydalı antioksidanlar olan polifenolleri içerir. Bu antioksidanlar meyve ve sebzelerden elde edilenlerden farklıdır ve bu nedenle diyetin düzenli bir parçası olarak sağlıklı bir yaşam tarzına ek faydalar sağlayabilirler.

Kanserden Koruma: Kanser önleme tekniklerini güvenle önermek için çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, yıllar boyunca yapılan bazı araştırmalar, çaydaki polifenol ve kateşinler gibi antioksidanların bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Düzenli olarak siyah çay içen kadınların, meslektaşlarına göre yumurtalık kanseri şansının daha düşük olduğu öne sürülmüştür.

Sağlıklı Kemikler: Ayrıca düzenli çay içenlerin daha güçlü kemiklere sahip oldukları ve çayda bulunan fitokimyasallara bağlı olarak artrit gelişme olasılığının daha düşük olduğu ileri sürülmüştür.

Daha İyi Bağışıklık Sistemi: Siyah çay, bağışıklık sisteminin daha iyi bir performans sağlamasına yarayan besinler içermektedir. Buna ek olarak, virüslerle savaşma yeteneğine sahip olan ve böylece bizi günlük yaşamımızda grip, mide gribi ve diğer yaygın olarak bulunan diğer virüslerden koruyan tanenler de içermektedir.

Kahvenin Faydaları

Kahve yüzyıllardır hem övülmüş hem de alay edilmiş bir içecektir. Günümüzde en çok tüketilen içeceklerden biri de kahvedir. Çoğu insan kahvenin zararlı olduğunu söylemektedir ancak bu yanlış bir bilgidir. Çoğu içeceğin çok fazla tüketilmesi zararlıdır ama bugün bildiğimiz kahvenin gerçek, bilimsel olarak kanıtlanmış artıları nelerdir? Neden kahve içmeliyiz?

Kanser Riski: Bir çalışma, kahvenin erkeklerde prostat kanseri ve kadınlarda endometriyal kanser gelişme riskini %25 azalttığını göstermiştir. Test grubundaki insanlar günde dört bardak kahve içmiştir. Kafein ayrıca en yaygın cilt kanseri türü olan bazal hücreli karsinomun gelişmesini de önlemek konusunda etkilidir.

Kilo Vermeye Yardımcı: Kahve, insan vücudunun insülin kullanmasına yardımcı olan, kan şekeri seviyelerini düzenleyen ve tatlı krizlerini azaltan magnezyum ve potasyum içerir. Kilo vermeyi hedefleyen kişilerin, günde diyetisyenlerin belirlediği miktarı aşmadan şekersiz kahve tüketmeleri önerilir.

Parkinson Hastalığı Riski: Çalışmalar, düzenli kahve içmenin Parkinson hastalığı riskini %25 azalttığını göstermiştir. Kahvenin beynin Parkinson hastalığından etkilenen kısmında aktiviteye neden olduğuna dair kanıtlar vardır. Ayrıca düzenli kahve içme alışkanlığı bulunan kişilerin ilerleyen yaşlarda beyin aktivitelerinin çok daha canlı olduğu gözlemlenmiştir.

Fiziksel Performans: Antrenmandan yaklaşık bir saat önce bir fincan siyah kahve var içilmesi antrenman sırasındaki performansını %11 ila %12 oranında arttırmaktadır. Kafein kanınızdaki adrenalin seviyesinin yükselmesine neden olur. Adrenalin, vücudunuzun fiziksel aktivitelere başlamasına yardımcı olan hormondur. Spor sırasında adrenalinin yüksek olması, daha fazla kalori yakmanızı da sağlayacaktır.

Yağ Yakımı: Kafein, yağ hücrelerinin vücut yağını parçalamasına ve onu yakıt olarak kullanmasına yardımcı olur. Diyet yapan kişilerin sınırlı miktarda kahve içmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Kahve, daha hızlı kilo kaybı yaşanmasını sağlar.

Yorum gönder