×

Her Açıdan Kardiyo: En Etkili Olan Kardiyo Hangisi?

Her açıdan kardiyo

Her Açıdan Kardiyo: En Etkili Olan Kardiyo Hangisi?

Her açıdan kardiyo: En etkili olan kardiyo hangisi? Vücuttaki yağ toplamını, çok düşük olan seviyelere indirebilmek aslında kişilerin daha büyük bir görünüme kavuşmasını sağlar. Bu noktada ölçüler ya da tartı, kişiye sayısal anlamda küçüldüğünü gösteriyor olsa bile kas dokusunun daha belirgin bir şekle gelmesi ve daha çok ortaya çıkması, kişinin daha büyük görünmesini garanti eder. Aynı kiloda olan yağ oranı düşük seviyede olan birisi ile daha yüksek olan birisini karşılaştırdığımızda fark, çok açık bir şekilde görülecektir. Hatta bu noktada kilosunu öğrendiğimizde muhtemelen şaşırırız ve o kişinin daha kilolu olduğunu sandığımızı fark ederiz.

Bu örneğini verdiğimiz durumun sebebi, tam da kardiyo çalışmaları ile ilgilidir. Kişi yağ oranını düşürüp bu doğrultuda kas kütlesini daha çok ortaya çıkarabilir ve daha belirgin bir forma kavuşturabilir. Bu da en etkili olan kardiyo yöntemleri ile mümkündür.

Her açıdan kardiyo

Kardiyo Hakkında Detaylar…

Kardiyo hakkında detaylar bölümünde biraz kardiyonun amaç ve etkilerinden bahsetmek istiyoruz. Biliyorsunuz ki; konu ağırlık kaldırmak olunca pek çok insan okuyor, araştırıyor ve bu konuda uygulamaya geçiyor. Ancak konu kardiyo olunca sanırım insanlar bu konuyu biraz es geçiyor… Dolayısıyla da kişiler, amaçlarına uygun yöntemleri uygulamaya geçirememiş oluyor. Halbuki kişi, eğer yağ oranı seviyesini ciddi anlamda düşük düzeylere indirebilmek istiyorsa o zaman kardiyo ile çok daha barışık ve yakınen ilgili olması, onun yararına olacaktır. Kardiyonun olumlu etkilerinden bahsedecek olursak başlıca şu maddeleri örnek vermek isteriz:

  • Kardiyo, doğrudan ve dolaylı bir şekilde yağ yakımı konusunda yardımcı olur.
  • Kardiyonun kişinin yağ yakımı için doğrudan aldığı etki iki etki getirir.
  • Kardiyonun yağ yakımı için doğrudan etkisi;

-Hem yağ mobilizasyonunu yükseltir-artırır.

-Hem de yağ oksidasyonunu yükseltir-artırır.

  • Yağ mobilizasyonunun artması şu şekilde olur: Sporda yakıt için kullanılmak üzere yağ şeklinde depolanmış olan yağ asitlerini oldukça ortaya çıkarır.
  • Yağ oksidasyonunun artması şu şekilde olur: Mobilize edilmiş olan yağ asitlerini kullanıp fiziksel anlamda aktivite sırasında enerji şeklinde kullanılır.
  • Yani doğrudan etkisi sayesinde yağlar öncelikle bir yakıt amaçlı kullanılır bir şekle getirilir; sonrasında ise yakılır ve kişiye enerji getirir-sağlar.

En Etkili Olan 2 Kardiyo

En etkili olan 2 kardiyo başlığı altında kişi için pek çok kardiyo türü arasından iki sınıfı örnek göstereceğiz. Antrenman programı içerisine dahil edebileceğiniz pek çok farklı kardiyo çeşidi bulunur. Ancak bu kardiyoları genel anlamda 2 sınıfa ayırabiliriz. Bu 2 sınıf şu şekilde sıralanır:

  • Uzun süreli ile yavaş kardiyo: Düşük yoğunluklu şekilde (%65 ila 70) ile uzun süreli (Ort. 30 ila 60 dakika).
  • Kısa ile zorlu kardiyo: Yüksek yoğunluklu şekilde (%75 ila 90) ile kısa süreli ve aralıklı (HIIT).

Her iki sınıf türünde de kişinin yağ kaybetmesi için yardımcı olunmuş olur; ancak türler arasında bu yağ yakımı farklı şekillerde gerçekleşir. Uzun ve yavaş olan teknikler, temelde yağın daha çok direkt enerji şeklinde kullanımına yardımcı olurken kısa ve zorlu olan teknikler ise daha çok toplam olan enerji harcaması noktasında artış sağlayarak yardım eder.

En İyi – En Etkili Kardiyo Egzersizleri

En iyi – en etkili kardiyo egzersizleri başlığı altında kişilerin takip edebileceği en iyi egzersiz programlarından bahsetmek istiyoruz. Evinizde bir HIIT antrenmanı uygularken, bir spor salonunda olduğu gibi bir koç sizin başınızda sizin için antrenman uygulamanızı hazırlamayacaktır. Bu nedenle de en fazla yağ yaktırma ihtimali bulunan en iyi ve en etkili HIIT kardiyo egzersizlerini öğrenmenizde fayda vardır. Bu anlamda en iyi-en etkili olan kardiyo egzersizleri için listemiz şu şekildedir:

  • Burpees,
  • High Kness,
  • Manmakers,
  • Mountain Climbers,
  • Squat Jump,
  • Lunge Jump,
  • Jack Knife,
  • Mule Burpees,
  • Dumbbell Snatches.

HIIT Kardiyo Türü

HIIT Kardiyo türü, yazımız içerisinde çok vurguladığımız bir tür olduğu için ayrı bir başlıkta bu tanıma yer vermek istedik. HIIT kardiyo, aslında yüksek tempo aralıklı olan kardiyodur. HIIT kardiyo, tam olarak yüksek ile düşük tempolu etkinlik-aktivitelerin aralıklı bir şekilde yapılmasıdır. Örnek olarak şunu verebiliriz: 30 saniyelik süredeki bir deparın sonrasında 60 saniye kadar hafif tempoda bir koşu, sonrasında yeninden depar biçiminde devam eder. Toplamda ise maksimum bu aktivite 20-25 dakika kadar sürer. Bu tip bir antrenmanda kişinin kalp ritmi, en fazla kalp atımı ortalama %85’i kadardır.

Aslında pek çok spor karşılaşmasında HIIT çalışmalarına çok benzeyen bir enerji sistemi üzerinden çalışıldığını görüyoruz. Örneğin bir boksçu veya yoğun olan bir rakip takım atağı karşısında savunma kısmında mücadele veren futbolcu, devamlı bir biçimde bir yoğun bir hafif olarak nabzını da zorlar. HIIT kardiyo türü çalışmalarına en çok benzeyen salon etkinliği ile ağırlık sporu ise esasında “Crossfit” olarak karşımıza çıkar. Bu çalışmada aynı şekilde yüksek yoğunluklu olan egzersiz türleri, belli bir zaman yapılır, sonrasında kısa bir süre kadar da dinlenilir. Ancak toplam olarak antrenman süresi de klasik bir ağırlık çalışmasına nazaran çok daha kısa bir şekildedir.

Yorum gönder