×

HIIT Antrenmanı Yapılma Amacı

HIIT antrenmanı

HIIT Antrenmanı Yapılma Amacı

Kısa adı HIIT olan bu antrenmanın asıl uzun adı High Intesity Interval Training olarak bilinmektedir. Türkçe anlamı yüksek yoğunluklu, aralıklı bir antrenman olarak bilinir. HIIT antrenmanı yaklaşık 30 saniye gibi az bir süre içinde vücudun performansına ulaşmasına ve kalp hızının benzer bir süre içerisinde düşmesini sağlamaktadır. Yapılan araştırma ve çalışmalar göre HIIT antrenmanı tarzı glikozun doğru kullanılmasından sorumlu olan enerji olarak harcanmasına izin veren hücrelerin oluşmasını harekete geçirmektedir. Hızlı ve verimli sonuçlar elde etmek istiyorsanız hafta da en 3 kere yapmalısınız.

HIIT antrenmanı

HIIT’in Faydaları Nelerdir?

–   Yağ yakımın da etkili bir egzersiz türüdür. Bu sayede metabolizma hızla çalışmaya başlar.

-Kalp-damar sağlığı iyileştirir. Kan dolaşımına ve kalbin doğru çalışmasına iyi gelir.

-Kaslar korunur. HIIT antrenmanı ayrıca, testosteron salgılanmasını da destekler.

-Yağları oksitlendirme özelliğine sahiptir.

-Diyabete iyi gelir. Bu antrenman diyabet hastalarının kendilerini rahat ettirmek için kolayca yapabilecekleri daldır.

-HIIT yaşlanmayı yavaşlatan büyüme hormonunu uyararak yaşlanmayı yavaşlatır.

-Obeziteydi önler hatta azaltır.

-Kalp rahatsızlıklarını önler.

HIIT Nasıl Yapılmalı?

HIIT yapabilmeniz için bazı rutinler bulunmaktadır. Eğer bu rutinleri başarabilirseniz sizin sağlığınız için çok iyi olacaktır. Bu antrenmanı bir eliptik, koşu bandı, bir bisiklet, bir merdiven, yüzme ya da bir kürek makinesinin yardımı ile yapabilirsiniz. Bu basit rutine sadece birkaç tekrar ile başlayıp haftalar içerisinde set tekrarını arttırmanız gerekli hale gelecektir. Antrenmana başlamadan önce aşağıda yazdığımız kurallarla göz atmanız sizin faydalı olacaktır.

-Gün içerisinde 5 dakikalık hızlı yürüyüşler yapın.

-3 dakika içerisinde koşmaya başlayın 30saniyehızlı koşu yapın ve tekrardan 3 dakikalık normal bir koşu yapın.

– 5 dakika olan hızlı yürüyüşü sonlandırın.

– Her hafta olacak şekilde 30 saniyelik hızlı yürüyüş bulunduran kısa koşu ekleyin.

HIIT antrenmanı yaparken ritminizi koruduğunuzda direnciniz daha fazla artacaktır. Bu nedenle ritminizi istediğiniz şekilde değişime uğratabilirsiniz. Yani,15-15 30-30 45-45 60-60. Her zaman 5 dakika boyunca sınmanız ve normal hareketlere geri dönmesini sağlamak için 5 dakikalık bitirme ve soğutma işlemini unutmayınız.

HIIT’in faydaları ne kadar fazla olsa da bu sporun sürekli yapılması çok da iyi değildir. Haftada en fazla 3 defa yapmanız sizin için oldukça faydalı olacaktır. 3 defadan fazla yaparsanız olumsuz etkilere sahip olabilirsiniz. Buna ek olarak ise kısa sürede sonuçlar elde edemezseniz cesaretini kırılmak yerine daha da güçlenmelidir. Aynı zamanda vücudun sürekli olarak aynı egzersizlere maruz kalması güzel sonuçlar elde etmenizde başarısızlık oluşturabilir. Bu antrenmanda en çok yapılaması önerilen şey; ağırlık rutini ile dönüşümlü uygulamak ve hafta içinde en az 2 gün dinlenilmelidir. Yalnız bazı sakatlıklarınız ya da kronik rahatsızlıklarınız varsa, antrenman sırasında bu rahatsızlık geçirmiş bölgeleriniz daha çok zarar uğrayabilir. Eğer bu tarz bir durumunu varsa HIIT yapmanız sizin için sakıncalı olacaktır.

Yorum gönder