×

Kalori Çeşitleri: Bütün Kaloriler Eşit Midir?

kalori çeşitleri

Kalori Çeşitleri: Bütün Kaloriler Eşit Midir?

İnsanlar genellikle şöyle düşünğr: kalori kaloridir, onu şekerden veya brokoliden alınması önemli değildir. Bu yanlış bir bilgidir. Birçok kalori çeşidi bulunmaktadır ve şekerden alınan 100 kaloriyle brokoliden alınan 100 kalori asla bir değildir. İşte kalori çeşitleri: bütün kaloriler eşit midir?

Fruktoz ve Glikoz

Besinlerde ki iki ana basit şeker glikoz ve fruktozdur. İki şeker de aynı sayıda kalori sağlar. Ancak vücutta metabolize olma şekilleri tamamen farklıdır. Glikoz vücudunuzun tüm dokuları tarafından metabolize edilebilir, ancak fruktoz sadece karaciğer tarafından belirli bir miktarda metabolize edilebilir. Bu da iki şekerin kalorisini birbirinden ayırır.

kalori çeşitleri

Yiyeceklerin Termik Etkisi

Farklı gıdalar, vücudun farklı metabolik yollarından geçmektedir. Haliyle yiyeceklerin termik etkisi de farklıdır. Bu yollardan bazıları diğerlerinden daha verimlidir. Metabolik bir yol ne kadar verimli olursa, gıdanın enerjisi daha fazla iş için kullanılır ve daha az ısı olarak dağıtılır. Proteinin 1 gramı yaklaşık 4 kalori içerir, ancak peoteinler vücut tarafından sindirildiğinde ve emildiğinde, kalorilerin çoğu ısı olarak vücuttan atılır. Gıdanın termik etkisi, besinleri sindirmek, emmek ve metabolize etmek için gereken enerji nedeniyle, farklı gıdaların enerji tüketimini ne kadar artırdığının bir ölçüsüdür.

Protein İştahı Azaltır ve Daha Az Yemek Yemenizi Sağlar

Bu bilinen bir şeydir: protein iştahı azaltır ve daha az yemek yemenizi sağlar. Çalışmalar, proteinin açık arayla en fazla doldurulan makro besin maddesi olduğunu göstermektedir. Protein alımınızı artırırsanız, kalori saymadan veya öğünleri kontrol etmeden kilo vermeye başlarsınız. Bir nevi protein yağ kaybını otomatik pilota alır. Yapılan bir araştırmada, günlük protein porsiyonunu öğünlerinin yaklaşık %30’una kadar arttıran bireylerin, günde 441 kalori daha az yemeye başladıkları görülmüştür ve 12 haftada 11 kilo kaybetmişlerdir. Çoğu zaman diyetlere sadık kalamıyor veya bunu istemiyorsanız, ancak metabolik ölçekleri daima kendi tarafınıza çevirebiliyorsanız, günlük öğünlerinize fazla protein eklemek otomatik kilo kaybına neden olmanın en basit ve en hızlı yolu olabilir.

Tokluk Endeksi

Farklı gıdaların tokluk üzerinde farklı etkileri vardır. Tokluk endeksi, her gıdada farklıdır. Bu, bazı yiyeceklerin size daha fazla dolgunluk hissi vereceği anlamına gelir. Örneğin, 500 kalori veya daha fazla kalori içeren dondurma yemek oldukça kolayken, kendinizi 500 kalorilik yumurta veya brokoli yemeye zorlamak çok daha zordur. Tokluk endeksi, yiyeceklerin açlığı azaltma, dolgunluk hissini artırma ve önümüzdeki birkaç saat boyunca kalori alımını azaltma konusunda işe yarar. Tokluk endeksi düşük olan yiyecekleri yerseniz, o zaman aç kalacaksınız ve daha fazla yemek yiyeceksiniz. Tokluk indeksi yüksek olan yiyecekleri seçerseniz, daha az yersiniz ve kilo verirsiniz. Tokluk indeksi yüksek gıdalara örnek olarak haşlanmış patates, sığır eti, yumurta, fasulye ve meyveler verilebilir. Endeksi düşük yiyecekler arasında kızarmış yiyecekler ve kekler bulunur. Açıkçası, doyurucu gıdaları seçip seçmemenizin uzun vadede enerji dengeniz üzerinde büyük bir etkisi olacaktır.

Yorum gönder