×

Propolis Nedir?

propolis

Propolis Nedir?

Bal arılarının petek ve yuvalarına koruyabilmek için ağaç polenlerinden toplayarak elde ettiği reçine kıvamındaki maddeye propolis denir. Arıların dikkatlice oluşturduğu bu onarıcı bal mumu, protein bakımından zengindir ve doğal bir tedavi aracı olarak kullanılabilir. Bu konuda yapılan araştırmalarda anti-fungal, anti-viral, anti-tümör gibi birçok şekilde iyileştirme amacıyla kullanılır.

Propolis, arıların doğal yolla ürettikleri ballarda da düşük seviyelerde olsa da bulunur. Son zamanlarda insanların birçoğu, doğrudan cilt tedavileri için propolislerin iyileştirici özelliğinden faydalanır. Cilt için bu iyileştirici özelliklerinden ötürü, birçok doğal bazlı cilt kreminde etkin bir doğal madde olarak kullanılır.

propolis

Propolis Hangi Cilt Yaralanmalarında Kullanılabilir.

Propolisin üzerindeki iyileştirici etkileri şunlardır:

  • Siyah nokta ve yağ gözeneklerinde oluşan akneler
  • Ciltte meydana gelen bakteriyel enfeksiyonlar
  • Birinci ve ikinci dereceli cilt yanıkları
  • İyileşmesi uzun süren yaralar
  • Dudakta meydana gelen uçuk yaraları

Propolisin Sağlığa Olan Olumlu Etkileri

Arı Propolis güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir, bu da onu doğal olarak antibakteriyel, antifungal ve antiviral yapar. Arı Propolis reçinesi, bir bitkinin savunma sistemi için gerekli olan flavonoidlerde yüksektir. Propolis, içeriğindeki doğal antibiyotik ve antiseptik özellikleri sayesinde, şu hastalıklar için tedavi yöntemi olarak kullanılabilir:

Soğuk Algınlığı Tedavisi

Soğuk havalara ve enfeksiyonlara bağlı olarak boğazda meydana gelen tahriş ve yaralanmalara sebep olan herpes simpleks virüsünü yok eder.

Herpes Tedavisi

Genital bölgelerde meydana gelen ve herpes virüsünden kaynaklı hastalıklarda uygulamak için merhemlerde etkin madde olarak kullanılır. Yapılan araştırmalara göre, herpes virüsüne bağlı olarak meydana gelen hastalıklara sahip deneklerin %80’inden fazlasında olumlu sonuçlar vermiştir.

Grip ve Nezle

Doğal bir ilaç olan propolis, içerisinde yer alan etkin maddeler ile vücudun soğuk algınlığı ve nezleye sebep olan virüslere karşı etkin mücadelesinde yardımcı olur.

Propolis Bağışıklık Sistemi İçin Faydalı mı?

Arıların ağaç özünden elde ettiği antioksidan bileşenler, insan vücudundaki bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir. Flavonoidler ve fenolikler, bağışıklık sistemini oluşturan savunma sistemleri için koruyucu bir özelliğe sahiptir.

Flavonoidler, yüksek iyileştirici gücüne sahip bitkilerin genel adıdır. Strese karşı koruması, doğal bir koruma sistemi sağlamasının yanında, meyve ve sebze gibi doğal mineraller açısından zengin besin kaynaklarında bolca bulunur.

Arılar Neden Propolis Toplar?

İçgüdüsel olarak kovan peteklerini korumak isteyen arılar, doğal bir macun olan propolisi ağaçlardan doğal yollarla elde eder. Bal arıları, bu macun kıvamındaki kapatıcı ile, kovan etrafındaki delikleri ve açıkları kapatır. Yani arıların propolis toplamasındaki amaçları, yuvalarını doğal yollarla korumaktır.

Yorum gönder