×

Psikomotor Beceriler ve Dans Üzerindeki Etkileri

Psikomotor beceriler dans

Psikomotor Beceriler ve Dans Üzerindeki Etkileri

Hepimiz bir şekilde hayatımızı devam ettirmek için hareket etmek zorundayız. Özellikle gelişim sürecinde bazı hareketlerimizi istemsizce yaparken bazılarını ise kontrollü bir şekilde yapmaktayız. Psikomotor beceriler dans üzerindeki etkileri konusuna gelecek olursak; öncelikli olarak psikomotorun ne demek olduğuna kısaca değinelim. Psikomotor hayatımız boyunca yaptığız hareketlerin kontrol altına alınmasını ve geliştirilmesini sağlamaktadır. Bu gelişim süreci de tabiki çocukluk döneminden itibaren kademe kademe ilerleyerek olmaktadır. Dans ile olan ilişkisine geçecek olursak; psikomotor davranışlar hem zihni hem de bedeni etkilediği için dans içinde de önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü dans edenler bir yandan bedenlerini kontrol ederken bir yandan da çevresinde nasıl geliştiğini takip etmelidir. Dans edenleri gördüğünüzde aman ne var bu hareketler gayet basit bende yaparım gibi düşünceler aklınızdan illaki geçmiştir. Maalesef düşündüğünüz gibi dans olayı da hiçbir şekilde kolay değildir.

Psikomotor beceriler dans

Psikomotor Becerilerin Danstaki Yeri

Müziğin ritmine uygun bir şekilde dans etmek sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Çünkü dansçılar hareketleri yaparken hem zihinsel hem de bedensel olarak düşünüp hareket ederler. Psikomotor becerilerin danstaki yeri ise oldukça önemlidir. Danstaki hareketlerin tekniğe, müziğe ve duygulara bağlı olarak gelişmesi oldukça önemli olduğundan bunlara bağlı bir becerinin ortaya çıkması gerekmektedir. Bu ortaya çıkan becerinin adına da psikomotorik denmektedir. Bilgi, hareket ve aynı zamanda duyguların gelişmesini sağlayan bu beceriler hayatın her aşamasında oldukça önemlidir. Bu bahsettiğimiz psikomotor beceriler duygusal hareketlerin daha iyi kontrol edilmesine izin vermektedir. Bu becerilerde üç aşamadan oluşmaktadır. Bilişsel olarak, sosyal olarak ve motor bölümü olarak üç bölümden oluşan bu beceriler ile hayatımızı doğru bir şekilde kontrollü olarak sürdürebilmeniz sağlanmaktadır. Bu üç bölümde ise konsantrasyon, hafıza, yaratıcılık, kendi vücudunuzun hareketlerine hâkim olmak ve sosyal çevre ile ilgili durumların farkında olmak gibi durumlar yer almaktadır.

Dans Etmek için Psikomotor Becerileri Şart mıdır?

Bu başlığın cevabı kesinlikle evet olacaktır. Dans ederken hem zihinsel hem de bedensel olarak kendinizi kontrol ederiz. Dans etmek için psikomotor becerileri bu yüzden oldukça etkilidir. Bu yüzden iyi ve doğru bir şekilde dans etmek için psikomotor becerilerinizin iyi bir şekilde gelişmiş olması gerekmektedir. Bu demek değil ki kimse dans edemez. Hayır, tabiki dans etmeyi seven herkes özgürce dans edebilmektedir. Buradaki konu daha çok işin özüne inmektir. Müzikle uyumlu bir şekilde hareketleri yapmak beceri getiren bir durum olduğundan bunu hem zihinsel hem bedensel yönden kavramak da kolay değildir. Bunun yanında psikomotor becerileriniz çok iyi olsa bile dans etmeyi de doğru bir şekilde ritmine uygun olarak bilmekte önemlidir. Yani hem becerilerin iyi olması gereklidir hem de dans etmeyi de iyi bilmek gereklidir.

Yorum gönder