×

Sağlıklı Beslenmeye Çalışırken Kilo Almamaya Dikkat Edin

Sağlıklı beslenmeye çalışırken kilo

Sağlıklı Beslenmeye Çalışırken Kilo Almamaya Dikkat Edin

Her ne kadar sağlıklı beslenmeye dikkat etseniz ve diyetinizin dışına çıkmıyor olsanız da kilo almaya devam ettiğinizi görüyorsanız, muhtemelen bir veya birkaç yerden hata yapıyor olabilirsiniz. Açıkçası bu çok sık görülen bir durum. Diyet yapan herkes, birkaç ufak değişiklikle her şeyi düzelteceği yanılgısına kapılarak yaptığı hatalar yüzünden kilo almaya devam edebilir. Sağlıklı beslenmeye çalışırken kilo almanızın sebepleri nelerdir?

Sağlıklı beslenmeye çalışırken kilo

Çok Fazla Yemek

Bazı diyet çeşitleri için istediğiniz kadar yiyebileceğiniz bir besinden bahsedilebilir. Örneğin kereviz için sık sık bu tabiri duymuşsunuzdur. Sağlıklı beslenmek, çok fazla yiyebileceğiniz manasına gelmez. Yiyecek her ne kadar sağlıklı olursa olsun, çok fazla yemenin hiçbir yararı olmaz ve aksine, kilo almanızı sağlar.

Bir yiyeceğin “sağlıklı” kabul edilmesi, sağlıksız miktarlarda yiyebileceğiniz anlamına gelmez; porsiyon boyutları ve gıda alımını dikkate almak önemlidir. Buna meyve suyu gibi gıdalar da dahildir. Smoothie’ler abartılı şekilde tüketilebilir ancak muz, elma, portakal gibi yiyeceklerin sıkılması lif bakımından değer kaybetmelerine sebep olabilir. Bu durumda yiyeceğin sağlıklı olmasından çok şekerli olması durumu söz konusu olur. Bu yüzden sağlıklı beslendiğinizi zannederken kilo almanız mümkündür. Buna süt ve yoğurt gibi protein açısından zengin besinler de dahil edilebilir. Sıvı kaloriler vücudunuzun kolay kalori almasına ve yağ olarak geri dönmesine sebep olabilir.

Her ne kadar sağlıklı da olsa, tükettiğiniz sıvıların kalori ve şeker oranlarını inceleyin. Bir hafta içerisinde alabileceğiniz kalori miktarını hesaplayabilir ve içtiğiniz bir bardak meyve suyunun ne kadar kalori içerdiğine dair bir hesap yapın ve hesapsızca içmeye son verin. Bir haftalık kalori miktarınızı aşıyorsa, daha fazla içmeye son vermelisiniz. Programınız çok yoğunsa, gün boyunca ne yediğinizi not alır ve daha sonra kalori miktarlarını hesaplayabilirsiniz.

Hızlı Yemeyin veya Öğün Atlamayın

Belirli yiyecekleri nasıl ve ne zaman yediğiniz sağlıklı bir kiloyu korumak için çok önemlidir. Yapılan araştırmalar, daha sonraki öğünlerde tükettiğiniz besinler ne kadar sağlıklı olursa olsun, kahvaltı öğününü atlarsanız size fazla kilo olarak geri döndüğünü kanıtlamıştır. Öte yandan, yediğiniz yemek ne olursa olsun, hızlı yemek kilo almanıza sebep olur. Vücudunuz doyduğunuzu geç olarak algılar. Bu yüzden hızlı yemek yerine, yavaş yiyin ve doyduğunuza emin olun. Yemek sırasında kasıtlı olarak yiyecekleri yavaş yavaş çiğneyin ve oyalanın.

Metabolizmanızı Hareket Halinde Tutun

Sağlıklı besin öğeleri tüketiyor olsanız dahi, formunuzu koruyabilmek için günde bir saate yakın egzersiz yapmanız gerekir. Bunun yüksek tempolu bir spor olmasına gerek yok. Bir bisiklet turu, tempolu yürü veya yüzme de bunlara dahil olabilir. Günde 10 bin adıma yakın adım atın ve bunun için bir adım sayar kullanabilirsiniz. Bu sayede metabolizmanızı hareket halinde tutabilirsiniz.

Dinlenin ve Bol Uyuyun

Uykunuzun kalitesi ve miktarı, yediğiniz yiyecek türü kadar önemlidir. 7-8 saatlik bir dinlenmeden sonra bile, ağız kuruluğu veya baş ağrısı ile uyanırsanız veya yorgun kalkıyorsanız, uykunuzun kalitesini sorgulamalısınız. Yapılan araştırmalar, karbonhidrat açısından zengin besinler tüketen kişilerin sağlıklı uyku alamadıklarını göstermiştir.

İlaçlarınızı Gözden Geçirin

Bazı ilaçlar da kilonuzu artırabilir. Aldığınız ilaçların sağlıklı bir kiloyu korumayı zorlaştırdığını ve mümkünse ayarlamayı zorlaştırdığını öğrenmek için doktorunuzla konuşun. Bunları azaltmak veya değiştirmek mümkün değilse, kilonuz üzerindeki etkilerine karşı koymak için diyet ve egzersiz konusunda daha sıkı olmanız gerekir. Kilo alımına katkıda bulunabilecek ilaçlara örnek olarak steroidler (prednizon, hidrokortizon, cortef ve topikal, solunan, enjeksiyon veya oral formlardaki kenalog gibi), insülin gibi diyabet ilaçları ve depresyon, migren, nöbetler ve yüksek tansiyon ilaçlarıdır.

8. Stres Seviyelerini Düşük Tutun

Son zamanların en büyük sorunlarından biri olan stres, sağlığınızı kaybetmenize sebep olabileceği giib, düzenli uyku ve metabolizmanızı olumsuz etkiler. Meditasyon ve düzenli uyku stres seviyenizi düşürmenize yardımcı olacaktır.

Yorum gönder