×

Spora Sıfırdan Başlamak; Nelere Dikkat Etmelisin?

spora sıfırdan başlamak

Spora Sıfırdan Başlamak; Nelere Dikkat Etmelisin?

Eğer spora sıfırdan başlamak istiyorsanız kesinlikle önemli birkaç noktayı çok iyi bilmeniz gerekiyor.

spora sıfırdan başlamak

Spora Sıfırdan Başlayacakların Dikkat Edecekleri Hususlar

-Zamanlamasını Çok İyi Belirleyin: Mutlaka spora sıfırdan başlayacaklar zamanlamasına önem verilmelidir. Özellikle sporun hayatımızda önemli yer edinebilmesi için işlerinizin yoğunluğuna ve özel hayatınızda ki durumlara göre zamanı belirlemeniz gerekiyor.

-Kendiniz için hedef belirleyin: Egzersizlere başlayacaklar mutlaka hedeflerini en iyi şekilde belirlemeliler. Bu bağlamda da tercih edilecek egzersiz çeşidini de belirlemek gerekiyor. İlk olarak sıfırdan spora başlayacak kişinin durumu göz önünde bulundurularak; sporun yoğunluğu, süresi, sıklığı aynı zamanda da artışıyla ilgili reçete düzenlenmelidir. Yapılacak testlerin ardından yağ oranı eğer olması gerekenden daha çoksa bu kişiye birden fazla kas grubunu harekete geçirecek, kan dolaşımında ki hızı da ayarlayacak kardiyo tarzı egzersiz çalışması gerekiyor. Sadece kişinin niyeti vücuduna şekil yapmaksa o zaman farklı ekipmanlardan yararlanılır. Bu çalışma ile birlikte vücutta ki fazla yağlarda yakılır ve deride ki sarkmalarla büyük oranda engellenir.

-Bol tüketmeye gayret edin: Özellikle kış aylarında su tüketimi çok fazla ihmal edilir. Fakat yaz aylarında terlemeyle birlikte sıvı kaybı da olur. Antreman öncesi ve sonrasında mutlaka sıvı kaybını engellemek için bol su tüketmek gerekiyor. Spor yapan bir kişi ister yeni başlasın isterse yılların sporcusu olsun yine de su tüketmesi gerekiyor.

-Spor yaparken kesinlikle uyku, beslenme ve stresi yöneterek desteklemek gerekiyor: Aktif şekilde sağlıklı bir yaşam için mutlaka sağlıklı beslenme gerekiyor. Her ne kadar yoğun şekilde kişi spor yapsa da düzensiz beslenme ile bütün emekleri boşa gider. Hatta dengeli beslenme yanında düzenli uykuda çok önem arz ediyor. Spor yaparken yorulmuş kaslar güzelce dinlendirilerek yeniden yapılandırılmalı ardından da egzersiz için tekrar direnç sağlanmalıdır.

İşte tam olarak stresi yönetebilmek de burada öne çıkıyor. Vücudun olumsuz etkilere sebep olacağı kaygılarda mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor.

Spora Sıfırdan Başlayacaklar Egzersiz Tipini de Belirlemeleri Gerekiyor

Spora sıfırdan başlayacaklar mutlaka yapacakları egzersiz tipini de doğru şekilde belirlemeliler. Bu bağlamda dikkat edilecek hususlar şunlardır:

-Egzersiz şiddeti: Egzersizi planlarken en önemli hususlardan biri de tabi ki onun şiddetidir. Egzersiz şiddeti mutlaka belirli aralıklarda olmalıdır. Eğer egzersiz şiddeti çok yüksekse kişiye durum fayda sağlayacağına zarar verir. Y ada şiddeti çok düşükse de, yetersiz kalp ve dolaşım sistemi olmuş olur.

-Egzersiz tipi: Hedefler baz alınarak rezistans ve kardiyo tarzı egzersizlerde söz konusudur… Eğer büyük kas gruplarını ritmik kasılma ile birlikte gevşemelerle de yürütülerek fiziksel aktiviteler olarak da aerobik egzersizler oluşturulur. Örneğin; hızlı şekilde yürüyüş yapmak, kürek çekmek, yüzmek ve bisiklet sürmek gibi…  Rezistans olarak adlandırılan egzersizlerde; kas yapısının direncini artırmaya yöneliktir…

Yorum gönder