×

Teknolojinin Beslenmeye Etkisi

Teknolojinin beslenmeye etkisi

Teknolojinin Beslenmeye Etkisi

Günümüzde teknoloji hayatımızın her alanında etkisini gösteriyor. Televizyon, internet, sosyal medya gibi birçok araçla toplumu ve bireyleri birçok alanda etkiliyor. Teknolojinin beslenmeye etkisi de yadsınamaz bir gerçek. Yeme içme alışkanlıkları teknoloji sayesinde değişiyor. Teknolojinin beslenme üzerinde olumlu olduğu kadar olumsuz etkisi de bulunur. Teknolojinin en büyük yararlarından birisi dünyayı küçültmesidir. İnsanlar çok kısa bir sürede birbirleriyle iletişime geçebilirler. Dünyanın bir ucunda olan biriyle bile kısa sürede etkileşime geçebilirsiniz. Reklamcılık, pazarlama konusunda da hem televizyon hem internet sayesinde geniş kitleleri etkilemek mümkündür. Gıda sektöründe teknoloji ağını kullanarak geniş sektörlere ulaşılır. Hem gıda sektöründeki firmalar hem de zincir restoran sahipleri teknolojiden yararlanırlar.

Teknolojinin beslenmeye etkisi

Teknolojinin Beslenme Üzerindeki Olumsuz Etkisi

Daha çok üretmek ve ürettiğinden fazla tüketmek üzere kurulu olan bir düzende yaşıyoruz. Teknoloji tüketime hız kazandırmak için gelişiyor. Kitlelerin tüketmek arzusunu artırmak için birçok farklı kanal kullanılıyor. Uzun süre televizyon gazete gibi araçlarla reklamlar verildi. Son yıllarda bireyleri ve toplumu etkileyen sosyal medya revaçta. Teknolojinin beslenme üzerindeki olumsuz etkisi de genelde sosyal medya üzerinden gerçekleşiyor. Bir besin çok sağlıksız ve lezzetsiz olsa dahi teknoloji sayesinde popüler hale gelebiliyor. Sosyal medyanın dışında filmler, diziler gibi geniş kitlelere ulaşan bir alanda bir besinin birkaç saniye görünmesi bile o ürünün popüler olmasına yetiyor. Bunun en tipik örneği Ninja Kaplumbağalar adlı çizgi film sayesinde pizzanın Türkiye’de popüler hale gelmesidir. Tüm bunların yanında besin üretiminde teknolojiden yararlanılıyor. Her ne kadar gelişmiş bir teknolojik yöntem kullanılsa da birçok gıdanın yerini hazır ve yapay ürünler aldı. Bu ürünlerden özellikle fastfood ve katkı maddeli paketlenmiş gıdalar daha çok tercih ediliyor.

Gelişen Teknolojinin Beslenmeye Yön Verişi

Teknolojinin beslenme üzerinde yalnızca olumsuz etkileri yok. Teknolojinin bu etkileşim özelliği olumlu etkilere de neden oluyor. Dünyada, ülkelerde, o ülkenin illerinde birbirinden farklı beslenme alışkanlıkları mevcuttur. Örneğin Türkiye’de mantı yemeği sevilirken İtalya’da tortellini sevilir ve tüketilir. Teknoloji sayesinde farklı bölgelerdeki insanlar etkileşime geçer. Farklı damak tatları çok geniş alana yayılma imkânı bulur. Teknoloji sayesinde tarif paylaşımı kolay hale gelmiştir. Bir tıkla dünyanın bir ucundaki tarife ulaşmak mümkündür. Nasıl beslenilmeli, bir yemek nasıl daha lezzetli olur gibi sorulara kolayca yanıt bulmak kolaylaşmıştır. Mutfağa girmek ve mutfakta başarılı bir aşçı olmak son derece basitleştirilmiştir. Gelişen teknolojinin beslenmeye yön verişi bunlarla sınırlı değildir. Üretilen birçok teknolojik araç sayesinde besinleri muhafaza etmek, pişirmek çeşitlenmiştir. Derin dondurucu gibi araçlar sayesinde besinler uzun süre saklanabilir hale gelmiştir. Ayrıca fabrikalarda geliştirilen birçok paketleme ve konserveleme yöntemi de mevcuttur. Günümüzde katkı maddesi dahi kullanmadan ürünler paketlenmeye başlanmıştır. Bu sayede o yörede hatta ülkede bulunmayan bir besine dahi ulaşmak mümkündür. İthal besinlerin tüketimi artmıştır. Ayrıca besinleri öğütücü pişirici birçok teknolojik mutfak gereci geliştirilmektedir. Teknolojiden beslenmeye olumlu etkisi de olumsuz etkisi de mevcuttur. Önemli olan teknolojiyi bilinçli bir şekilde kullanmaktır. Bu sayede teknolojinin beslenme alışkanlıklarımıza dahi olumlu etkisi olur.

Yorum gönder