×

Uykusuzluğun Önüne Geçmek İçin Sahurda Yapılması Önerilenler

Uykusuzluğun önüne geçmek için sahurda yapılması önerilenler

Uykusuzluğun Önüne Geçmek İçin Sahurda Yapılması Önerilenler

Uykusuzluğun önüne geçmek için sahurda yapılması önerilenler arasında, öncelikle sağlıklı bir beslenme yer alır. Sahur, oruç tutma sürecinde önemli bir unsuru oluşturur. Çünkü vücut, gün boyu aç kaldığı için buna bağlı olarak, metabolizma hızı da yavaşlar. Bu sebeple günlük dengeyi sağlamak adına, sahura kalkılması önem taşır. Fakat yaz aylarında, geç saatlerde yapılan iftar ile gece geç saatlerde yapılacak olan sahurla uykusuz kalındığı gibi, yoğun ve ağır yiyecekler ile uyku düzeniniz daha da bozulabilir. Bu noktada yapmanız gereken ise her iki dengeyi de sağlamanızdır. Metabolizma hızınızı dengeli tutmak ve ayrıca uyku düzeninize de korumak için, sahura kalkmalı ve hafif yiyecekler tüketmelisiniz. Çünkü ağır besinler, uykuya geçiş sürecinizi daha da geciktirir.

  • Sebze, meyve vb. besinlerden oluşan hafif bir sahur yemeği tüketimi yapılabilir.
  • Kahve, çay tarzı içeceklerin, sahurda tüketilmesi önerilmez.
  • Uyku düzenini sağlamak için, iftar sonrasında kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra daha erken saatlerde uykuya geçilebilir.
  • Ramazan ayı boyunca, uyku ve sahur saatlerinin dengeli şekilde aynı saatlerde yapılması da uykusuzluğunuzun önüne geçmenize yardımcı olur.
  • Uykusuzluğun önüne geçmek için sahurda yapılması önerilenler

Uykusuzluğu Önlemek İçin Sahur Önerileri

Oruç tutulan bir ay boyunca, uykusuzluk önemli bir sorun olarak karşılaşılabilir. Uykusuzluğun önüne geçmek için sahur önerileri ile bu dönemi daha kolay atlatabilirsiniz. Bu dengeyi ise iftar ve sahur dengesi ile sağlayabilirsiniz. Ağır yemeklerden oluşan bir iftar yaptıysanız, mide hazmı için yürüyüş yapabilir ve sahur saatini beklemek yerine, erkenden uyuyabilirsiniz. Sahura kalktığınızda ise daha hafif besinlerden oluşan bir beslenme tarzını benimsemeniz dengeyi pekiştirir.  Özellikle sahurda; yağsız ve tuzsuz gıdalar önerilir. Hafif bir kahvaltı tarzı beslenme ya da sebze-meyve salatası vb.

  • Sahur döneminde, olabildiğince yağsız besinler tüketilmelidir. Aynı zamanda protein değeri de yüksek olmalıdır.
  • Beyaz ekmek, pide vb. unlu mamuller yerine tam buğdaylı ya da çavdar-kepekli ekmek vb. önerilir.
  • Sahurda, ceviz gibi besinlerin tüketimi de Omega3 yağ asit ihtiyacınızı karşılamanız için önem taşır.
  • Kızartma ve yağlı yemeklerin yerine, haşlanmış ve çiğ hafif besin tüketimi önerilir.
  • Tuzsuz ve şeker oranı az yiyecekler.
  • Aynı zamanda, ağır yemeklerden oluşan bir iftar yaptıysanız, mutlaka bir yürüyüş ya da benzeri bir egzersiz hareketleri yapmanız önerilir.
  • İftar sonrası, kahve ve çay ya da sigara gibi içeceklerde, ekstra uykunuzu kaçırabilir.
  • Özellikle sağlıklı ve antioksidan içeren bitki çayları önerilir. Adaçayı, ıhlamur, rezene, zencefil, yeşil çay gibi bitki çayları, vücudunuzu dinlendirir ve uykunuzu da dengeler.

Sahur ve İftar Döngüsü: Uyku Düzeni

Uykusuzluğun önüne geçmek için sahurda ne yapmalı gibi sorular, bu dönemlerde aklınıza takılabilir. Bu açıdan bazı püf noktalar hakkında bilinçlenmeli ve hayatınıza doğru şekilde yansıtmalısınız. Örneğin; oruç döngüsünde sahura kalkmak önemlidir. Çünkü, vücut gün boyu aç kalacağı için, bir süre sonra vücut sistemini korumak adına metabolizmayı yavaşlatacaktır. Bu döngüde iste metabolizma yavaşlaması, vücudunuzun dengesini bozar. Bu sebeple sahura kalmanız önemlidir. Fakat aynı zamanda sahurda yoğun ve ağır yemeklerin tüketilmesi de doğru değildir. Ağır yemekleri hem gece tüketmeniz zor olur hem de uyumanız zorlaşır. Bu sebeple, hafif besinlere yönelerek, sahur sonrası hızlı şekilde uykunuza devam edebilirsiniz.

Uykusuzluğun önüne geçmek için sahurda ve iftarda yapılması önerilenler:

  • İftar sonrası, yürüyüş ya da spor hareketleri.
  • Daha erken saatlerde uykuya geçiş.
  • Sahurda, hafif besinlerin tüketimi.

Uykusuzluğun önüne geçmek için sahurda yapılması önerilenler ile iftar döngüsü zıt şekilde planlanmalıdır. Ağır yemekler ile hafif besin dengesini sağlayarak, sağlıklı bir şekilde oruç tutabilirsiniz.

Yorum gönder