×

Alüminyum Nedir Ve Kullanım Alanları Nerelerdir?

Alüminyum

Alüminyum Nedir Ve Kullanım Alanları Nerelerdir?

Alüminyum(AL) elementi gümüş renge sahip sünek metal olarak dikkat çekiyor. Atom numarası alüminyumun 13 olup, doğada da genellikle boksit cevheri şeklinde bulunuyor. Ayrıca alüminyum elementi oksidasyona da üstün bir direnç göstermiştir. Element çok çeşitli kullanım alanlarından oluşmuştur. Element direncinin temeli de pasivasyon özelliğinden kaynaklanıyor. Endüstri çoğu kollarında milyonlarca çeşitte ürünün yapımında kullanılan element aynı zamanda dünyanın ekonomisi bakımından da tabi ki önem arz ediyor. Alüminyumdan üretilen yapısal bileşenlerde aynı zamanda uzayla birlikte havacılık sanayisinde de önemli yer tutuyor. Yüksek dayanımla birlikte hafiflik özellikleri de gerektiren inşaat ve taşımacılık sektöründe de geniş kullanım alanları sunuyor.

Alüminyum

Alüminyum Elementi Nedir? ve Neden Tercih Ediliyor?

  • Alüminyum elementi
  • Elektrik ve ısıyı da bakır gibi çok iyi iletiyor.
  • Hava koşullarına, yiyecek maddelerine ve tabi ki günlük hayatta kullanılacak çok sıvılarla gazlara da aynı zamanda dayanıklılık sağlıyor.
  • Alüminyum ayrıca işlenmesi açısından da gayet kolaydır.
  • Elastik malzeme olan alüminyum bu yüzden de ani darbelere de çok dayanıklıdır. Ayrıyeten dayanıklılık düşük sıcaklıklarda da kesinlikle azalmaya neden olmuyor.
  • Alüminyum yansıtma kabiliyeti de yüksek oluyor. Gümüş beyaz rengi de bu özelliğe katkı sağlayarak birlikte gerek içte gerekse dış mimaride de ayrıyeten cazibeli bir görünüm kullanıcıya sunuyor. Alüminyumun güzel görünümüyle anodik oksidasyon vb. uygulamalarla da uzun süre koruma altında tutulabiliyor.
  • Alüminyum elementi özellikle ayrıştırılıp elde ediliyor. Bu ayrıştırma işlemiyse, elektroliz yöntemle yapılır.

Alüminyum Elementinin Kullanım Alanları

Alüminyum elementi,  kolay şekilde soğuyarak ısıyı da emdiği metal olmaması sebebiyle soğutma sanayisinde özellikle geniş yer tutuyor. Bakıra göre çok ucuz olmasından dolayı ayrıca çok fazla da bulunması ve tabi ki işlenmesinin bir o kadar kolay ve yumuşak olması da hemen hemen her sektörde kullanılmasına olanak tanıyor.  Alüminyum elementi hafif metal olma özelliğine sahip olduğu için uzay ve uçak araçlarında da olmak üzere tüm taşıtlarda, inşaat sektöründe, iletken özelliği olan elektrik-elektronik araçların yapılışında da çok fazla tercih ediliyor. Alüminyum elementinin şık ve parlak görünümünden faydalanarak dekoratif amaçlarla; süs, mobilya, ev eşyaları da kesinlikle yapabilirsiniz. Ayrıca bu element, yüksek ağırlık rasyosuyla birlikte dayanıklılığa bağlı olarak cephe kaplamalarında da tercih edilmesi gerekiyor. Alüminyum elementinin özellikle inşaat, ulaştırma, ambalaj sektörleri başta olmak üzere birçok yeni teknoloji de etkisiyle birlikte kullanımı da arttı. Bu özelliğinden dolayı da alüminyum elementi, 21.yy’ın metali kabul edilmiştir.

Yorum gönder